Lounais-Häme

Yhteisyritys toi turhaa kitkaa

Kanta-Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen toteaa, että Forssan valtuuston maanantainen yhteisyrityspäätös surettaa.

-Meidän pitäisi puhaltaa yhteen hiileen. Surettaa, että seudun sisällä on nyt turhaa kitkaa, Ahonen sanoo.

Hänen mukaansa maakunta olisi mielellään osallistunut asiallisen ja puolueettoman elinvoimaselvityksen tekemiseen ennen kuin valtuustot tekivät päätöksensä.

 

Lounais-Hämeen kuntien valtuustot ovat kuitenkin tehneet päätöksensä. Jokioinen ja Tammela kallistuivat maakunnan kannalle, Ypäjä, Humppila ja Forssa yhteisyrityksen.

-Maakunta ottaa nyt yhteyttä Tammelaan ja Jokioisille.

Ahonen harmittelee, että Forssan kaupungissa on ollut turhaan meneillään puolustustaistelu maakuntaa vastaan.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina lisää, että Forssan seutu tarvitsee oman maakunnan tukea.

-Kakkostie, Hamk, Luke… yhteisyrityksellä voi olla pahimmillaan vaikutusta kaikkeen, entinen Hämeen maakuntajohtaja miettii.

 

Reina lisää, että vahva maakunta olisi kaikkien kannalta parasta. Kunnat tarvitsevat maakunnan tukea.

-Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta, Reina siteeraa Alexandre Dumasin muskettisotureita.

Hänen mukaansa elinvoiman lisääminen on kuitenkin jatkossakin kuntien vastuulla maakuntauudistuksesta huolimatta.

Ahonen lisää, että maakunnat nousevat monessa mielessä kuntien rinnalle, mutta elinvoiman kasvattamisen vastuu on edelleen kunnilla.

 

Ahonen harmittelee vielä, että keskustelut menivät väärille raiteille jo ennen kuin yhteisyritysasia meni valtuustojen päätettäväksi.

-Esimerkiksi Hämeenlinnan uhkaa on ylimitoitettu. Palveluiden keskittäminen ei olisi edes mahdollista, jos ei samaan aikaan vahvista Forssan seudun elinvoimaa tuomalla korvaavia toimintoja tilalle.

Ahosen mukaan Forssan sairaalaan olisi suorastaan pakko sijoittaa järkeviä toimintoja, vaikka leikkauksista jouduttaisiinkin lakipykälien mukaan luopumaan.

 

Reinan mukaan on kummallista, että ennen kuin valtuustot tekivät päätöksensä, annettiin ymmärtää, että yhteisyritys ja maakunta olisivat vaihtoehtoisia valintoja. Se ei hänen mukaansa pidä paikkaansa.

-Järjestämisvastuu on jatkossa maakunnalla, ei yhteisyrityksellä. Toisaalta yhteisyritykset eivät sinänsä ole huonoja, mutta yhteisyritystä olisi voitu valmistella yhdessä maakunnan kanssa. Neuvotellen ja sopien, Reina sanoo.

Hänen mukaansa riskejä on edelleen olemassa sekä kuntien että tulevan maakunnan kannalta. Reina kehottaa yhteisyritykseen lähteviä kuntia pitämään huolta siitä, että sopimukset on luettu tarkkaan pientä printtiä myöten.

 

Sekä Ahonen että Reina ymmärtävät, että leikkaustoiminnan loppuminen huolestuttaa. Ahonen lisää, ettei hänellä ole pahaa sanaa sanottavana Pihlajalinnastakaan, mutta yhdelle yritykselle ei pidä pedata määräävää markkina-asemaa.

-Valitusprosesseissa menee kuukausia tai jopa vuosia. Mitä se tekee maakunnalle ja mitä jää lopulta käteen, Reina kuitenkin kysyy. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic