Lounais-Häme Tammela

Yhtenäiskoulu sitoo Tammelan käsiä investointien osalta: "Tosi vähiin jäävät"

Uusi yhtenäiskoulu ja vesihuoltolinja sitovat Tammelan teknisen palvelualueen kädet investointien suhteen.
Tammelan uuden yhtenäiskoulun rakentaminen lohkaisee valtaosan teknisen palvelualueen ensi vuoden investoinneista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelan uuden yhtenäiskoulun rakentaminen lohkaisee valtaosan teknisen palvelualueen ensi vuoden investoinneista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ensi vuonna Tammelan teknisen puolen investoinneista valtaosa uppoaa suunniteltuun yhtenäiskouluun.

Koulun rakentamishankkeen kustannuksiksi on alustavissa arvioissa esitetty noin 13 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana. Ensi vuodelle siihen on suunniteltu uppoavan 3 miljoonaa euroa.

Tekninen lautakunta esittää lisäksi, että koulusuunnittelussa tulisi pitää mukana nykyisen koulukeskuksen saneerauksen kustannukset.

Yhteensä ensi vuonna tekniselle puolelle investoidaan reilu 5,5 miljoonaa euroa teknisen lautakunnan esityksen mukaan.

Toinen merkittävä hanke vuonna 2020 on Riihivalkama–Porras-vesihuoltolinja, johon on esitetty yhteensä noin 3,2 miljoonaa euroa kahdelle vuodelle.

Ensi vuodelle hankekohtaisia investointeja on vesihuoltolaitokselle esitetty yhteensä 1,7 miljoonaa euroa, joka muodostuu Riihivalkama–Porras-linjan lisäksi ja Porras–Liesjärvi-vesihuoltolinjan kustannuksista.

Kahden suuren hankkeen lisäksi investointeihin ei ole esitetty kuin hyvin välttämättömiä määrärahoja.

– Kytöön on tarkoitus tehdä asuinalueen laajennusta, jota varten kunta ostikin jo maata. Tosi vähiin jäävät muut investoinnit, Tammelan tekninen johtaja Hannu Jalava sanoo.

Jalava toteaa, että investointeja on karsittu jo ensi vuodelle paljon, mutta tulevina vuosina vyötä saatetaan vetää vieläkin kireämmälle.

– Korjausinvestointeja täytyisi tehdä kiinteistöihin ja muuallekin, mutta se jää vähälle. Korjausvelka alkaa ehkä kasvaa, Jalava sanoo.

Yhteensä investointilistalla olevien esitysten kokonaismäärä on noin 12,2 miljoonaa euroa, mutta lista on Jalavan sanoin ennemminkin ”toiveiden tynnyri” kuin varsinainen suunnitelma. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic