Lounais-Häme Forssan seutu

Kaisa Lepola: Lääkäripäivystyksen tarjousten vähyys ei todellakaan tullut yllätyksenä

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola ihmettelee varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttilan puheita.
Yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola näkee, että yöpäivystyksen tiimoilta kerätty adressi ja järjestetty mielenosoitus vaikutti tarjousten suuruuteen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola näkee, että yöpäivystyksen tiimoilta kerätty adressi ja järjestetty mielenosoitus vaikutti tarjousten suuruuteen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hykyn yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) ihmettelee varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) keskiviikon Forssan Lehdessä esittämää väitettä siitä, että lääkäripäivystyksestä jätettyjen tarjousten määrän jääminen kahteen ja niiden hinta tuli yllätyksenä.

Lepola sanoo, että hän, yhtymäjohtaja Katariina Korhonen ja muutama muu hallituksen jäsen toi kokouksissa painavasti esille kilpailuttamisen aiheuttamat riskit.

– Toimme esille, että kilpailutuksen kautta ei välttämättä saada yhtään tarjousta tai maksimissaan kaksi ja se tuo ison riskin hinnannousulle. Anttila jos joku tietää tämän. Yritysfuusiot oli myös tekaistu perustelu, Lepola sanoo.

Lepolan mielestä ennen perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen lääkäripäivystyksen kilpailutuksen järjestämistä olisi pitänyt ratkaista, jatketaanko yöpäivystystä vai ei.

– Nyt se kävi meille kalliiksi. Kilpailutuksen aikana kerätyllä adressilla, mediamylläkällä ja mielenosoituksella oli taatusti hintansa. Terveystalo nosti 300 000 eurolla hintapyyntöänsä tänä aikana.

Vuonna 2019 Terveystalo tuotti seudun ympärivuorokautisen lääkäripäivystyksen miljoonalla eurolla. Tälle vuodelle Terveystalo oli nostamassa hintaa 1,5 miljoonaan mutta kilpailutuksen jälkeen hinta kohosi 1,8 miljoonaan euroon.

Lepola muistuttaa, että kukaan hallituksen jäsenistä ei ollut lopettamassa yöpäivystystä kokonaan. Hän harmittelee, että sairaanhoitajavetoinen yöpäivystys hävisi äänestyksessä niukasti 6–5.

– Se olisi ollut meidän tarpeisiimme riittävä ja kustannustehokas, todelliseen tarpeeseen pohjautunut tapa hoitaa yöpäivystys.

Hän esittää väitteensä tueksi tuoreita tilastoja yöpäivystyksen kävijämääristä. Vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden eli 91 vuorokauden aikana on otettu 61 röntgenkuvaa, joista osa samoilta henkilöiltä ja iso osa olisi voinut odottaa aamuun, koska vaativat tapaukset menevät jo nyt Kanta-Hämeen keskussairaalaan. Kuvia on siis otettu 0,67 kappaletta yötä kohden. Viime vuonna määrä oli 0,9 kuvaa per yö.

Kaikkiaan yöpäivystyksessä on käynyt tammi-maaliskuun aikana 354 asiakasta eli keskimäärin 3,89 yössä. Viime vuonna asiakkaita kävi yötä kohden 5,1.

Koronavirus muuttaa hyvinvointikuntayhtymän toimintatapoja monella tapaa. Henkilökunnan käyttö joustavasti eri yksiköissä nyt poikkeusolojen aikana on Lepolan mukaan tärkeää.

– Siitä lähdetään, että hykyn budjetti tämän vuoden osalta pitää, kuten se teki kolmen ensimmäisen kuukauden osalta. Eri asia on, saavutetaanko kuntien yksimielisesti asettama kahden miljoonan säästövaatimus, koska yöpäivystyksen kokonaisuus oli iso osa sitä.

Lepolan mukaan nykymuotoinen yöpäivystys maksaa yli 800 000 euroa.

– Pelkkä lääkäripäivystys yöaikaan maksaa 357 700 euroa. Siihen päälle tulevat röntgenhoidon kulut noin 100 000, päivystyksen hoitajamiehitys 150 000, vartiointipalvelut noin 30 000, takapäivystys 170 000 euroa. Näistä takapäivystystä hyödynnetään harvoin ja yöaikainen, vähäisellä käytöllä oleva röntgenhoito syö resursseja päiväajan tarpeista. Yöpäivystyksen kokonaisuus ei siis ollut vain kilpailutettava lääkäripäivystys, vaan iso osa muita vähällä käytöllä olevia palveluita, joita olisi voitu kohdentaa uudella tavalla tässä taloudellisessa tilanteessa, Lepola sanoo.

Sopimus Forssan yöpäivystyksestä on voimassa vuoden 2022 loppuun saakka. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic