Lounais-Häme Forssan seutu

Hyky etsii säästöjä muualta kuin yöpäivystyksestä – Lasten ja vanhusten palvelut yhtenä mahdollisena kohteena

Jos yhtymähallitus ei lakkauta yöpäivystystä, säästöjä on etsittävä esimerkiksi lasten tai vanhusten palveluista.
Joukko hykyn päättäjiä oli maanantaina kuulemassa mielenosoittajien viestiä. Kuva: Tapio Tuomela
Joukko hykyn päättäjiä oli maanantaina kuulemassa Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymähallitus on vajaan kahden viikon kuluttua hikisen paikan edessä. Tuolloin hallitus päättää ylimääräisessä kokouksessaan paljon mielipiteitä ja keskustelua herättäneen Forssan sairaalan yöpäivystyksen kohtalosta.

Yhtymähallitus saa eteensä viranhaltijoiden selvitykset säästökohteista palvelualoittain. Päivystyksen sairaanhoitajat esittivät maanantaina yhtymäjohdolle ja -hallitukselle kehittämiskohteita, joiden toivotaan tuovan myös tuloja hykylle.

Yhtymäjohtaja Katariina Korhonen sanoo johdon perehtyvän ehdotuksiin ja selvittävän, onko niitä mahdollista toteuttaa.

– Julkisella puolella lisätulojen hankkiminen on haasteellista, Korhonen toteaa.

Yhtään turhaa palvelua ei tuoteta

Yöpäivystyksen tulevaisuus on liipasimen alla, sillä kaikki seudun viisi kuntaa ovat linjanneet, ettei hykyn budjetti saa paisua kuten se on tehnyt. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hyvinvointikuntayhtymän menoja on karsittava tai tuloja kasvatettava seuraavan kolmen vuoden aikana kahden miljoonan edestä.

Korhonen muistuttaa, että hänen tehtävänään on esittää virkavastuullaan säästökohteita.

– Tässä taloudellisessa tilanteessa minun pitää esittää yöpäivystyksen lakkauttamista. Sen osuus kahdesta miljoonasta on merkittävä, mutta salassapitosyistä en voi avata lukuja vielä tarkemmin. Joka tapauksessa meillä on paljon kerättävää pienistäkin puroista.

Korhonen ei tässä vaiheessa lähde nimeämään muita säästökohteita vaan sanoo niitä käsiteltävän viime torstaina käynnistyneiden yt-neuvottelujen yhteydessä. Hän ei myöskään halua verrata eri palveluita toisiinsa.

– Kaikilla palveluilla on arvonsa, emmekä tuota yhtään turhaa palvelua, hän toteaa.

Viranhaltijoita on turha syyttää

Yhtymähallituksen jäsenet siirsivät päätöksenteon kahden viikon päähän, koska he haluavat aiheesta vielä lisää tietoa. Tosin hallituksen forssalaisjäsen Jouko Haonperä (kok.) näkee, että yhtymäjohto on pitänyt hallituksen yöpäivystyksen osalta kilpailutuksen alusta asti ajan tasalla.

– Hallituksella on tiedossa kävijämäärät, käyntien syyt ja kustannukset. Tietyt tahot syyttävät viranhaltijoita huonosta valmistelusta. Sille ei voi mitään, jos joku ei esittelyä ymmärrä, Haonperä sanoo.

Hänen mukaansa vaatimukset johdon keventämisestä populismia, samoin adressit ja mielenilmaukset, joilla on poliittiset päämäärät. Omaan päätöksentekoonsa Haonperä ei anna tällaisten asioiden vaikuttaa.

– Kuunnellaan viranhaltijoita, pelkän yöpäivystyksen osalta en ota vielä kantaa. Yksi keino säästöjen saamiseksi on yöpäivystyksen lakkauttaminen. Jos siihen ei puututa, pitää säästää muualta, kuten lasten tai vanhusten palveluista.

Ypäjälle lisäkulut ei kuoleman kysymys

Ypäjäläinen Matti Alanko (kesk.) olisi säilyttämässä yöpäivystystä Forssan sairaalassa. Hänen mukaansa samaa henkeä on epävirallisissa keskusteluissa ilmennyt sekä yhtymähallituksen muiden keskustalaisjäsenten että Ypäjän kunnan suunnalla.

Alanko muistuttaa, etteivät yöpäivystyksestä aiheutuvat kustannukset poistuisi, vaikka se siirtyisi Hämeenlinnaan. Hän kaipaa tietoa siitä, mitä palvelun tuottaminen Hämeenlinnassa maksaa Forssan seudun kunnille. Alanko ei tässä vaiheessa pysty nimeämään korvaavia säästökohteita hyvinvointikuntayhtymästä.

Jos yöpäivystys säilyy, se tietää todennäköisesti budjetin ylitystä ja lopullisena maksajana toimivat seudun veronmaksajat.

– Ypäjän osalta lisäkulut eivät olisi elämän ja kuoleman kysymys. Kukaan kuntalainen ei ole sanonut minulle, ettei yöpäivystystä tarvita. Ymmärrän toki Forssan kantaa, koska siellä kulut olisivat asukasmäärän mukaan noin kuusinkertaiset, Alanko toteaa.

Kunnilta hyväksyntä

Ilkka Joenpalo (sd.) sanoo odottavansa säästöjä haarukoivan tuottavuusohjelman ohjausryhmän esitystä ennen kuin muodostaa oman kantansa yöpäivystyksen kohtalosta. Joenpalo muistuttaa, että hykyn tämän vuoden budjetti on alijäämäinen, eikä kuntalaki salli alijäämän tekemistä useampana vuotena putkeen.

– Jos päivystykseen varataan tietty summa ja menolisäys ylittää budjetin, päätöstä ei voi tehdä ilman kuntien hyväksyntää. Tätä tulen myös tarvittaessa esittämään, Joenpalo sanoo.

Joenpalo on tyytyväinen siitä, että ohjausryhmässä ovat mukana myös seudun kunnanjohtajat.

– He esittivät kolmen prosentin kulukattoa, mutteivät esittäneet, mistä saadaan säästöjä. On hyvä, että he ovat tekemässä myös hankalia päätöksiä, Joenpalo toteaa ja muistuttaa, että jokainen päättäjä välittää ihmisistä.

Lisäambulanssia ei tarvita

Joenpalo sanoo, että missään Forssan kokoisessa sairaalassa ei ole yöpäivystystä. Hän ei usko, että yöpäivystyksen lakkauttaminen vaikuttaisi Forssan seudun vetovoimaan.

– Ei tänne tule yhtään yritystä tai asukasta yöpäivystyksen takia, Joenpalo kuittaa.

Joenpalo ampuu alas väitteen siitä, että Forssaan tarvittaisiin yksi ambulanssi lisää, mikäli yöpäivystys loppuu.

– Tämän asian yhtymäjohto on meille faktana tuonut esiin ja se löytyy myös papereista. FL

 

Lue myös: Pitkä jono ihmisiä marssi Forssan sairaalan yöpäivystyksen puolesta

He päättävät yöpäivystyksestä

Yhtymähallitus: Lepola Kaisa (sd.) Forssa, puheenjohtaja, Anttila Sirkka-Liisa (kesk.) Forssa, varapuheenjohtaja, Haonperä Jouko (kok.) Forssa, Virtanen Tapio (vas.) Forssa, Joenpalo Ilkka (sd.) Forssa, Nurmi Eeva (kesk.) Humppila, Hacklin Jorma (sd.) Jokioinen, Tiensuu Jussi (kok.) Jokioinen, Vehmas Leena (sd.) Tammela, Pärssinen Simo (kesk.) Tammela, Alanko Matti (kesk.) Ypäjä, Maavirta Pia (kok.) Somero.

Tuottavuusohjelman ohjausryhmä kokoontuu ensi maanantaina eli 3. helmikuuta käymään läpi viranhaltijoiden esittelemät palvelualueiden säästösuunnitelmat läpi kokonaisuudessaan.

Yhtymähallitus kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen 10. helmikuuta. Tuolloin on määrä päättää yöpäivystyksen jatkosta ja perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen lääkäripäivystyksen hankinnasta.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic