Lounais-Häme

YK arvioi lähes 200 000 olevan hätäavun tarpeessa Indonesian katastrofialueella

Palu
01.10.2018, 14:44

Ulkomaat

YK uskoo noin 190 000 ihmisen tarvitsevan nopeasti humanitaarista apua Indonesian katastrofialueella. YK:n humanitaarisen avun toimisto sanoo, että joukossa on 46 000 lasta ja 14 000 iäkästä ihmistä. Monet asuvat kaupunkien ulkopuolella alueilla, jonne Indonesian hallituksen apu ei ulotu.
Maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa kuoli tämänhetkisten virallisten tietojen mukaan yli 800 ihmistä. Määrän kuitenkin pelätään kasvavan tuhansiin, sillä pelastustyöntekijät eivät vielä ole edes päässeet joillekin pahoin tuhoutuneille alueille.
Uhreja on alettu tänään haudata joukkohautoihin. Hautaamista on kiirehditty tautien leviämisen pelossa.
Sulawesin saarella Indonesiassa yli 1 400 perjantaisista maanjäristyksistä ja tsunamista selvinnyttä ihmistä on evakuoitu saaren suurimpaan kaupunkiin Makassariin. Heidät lennätettiin tsunamin raunioittamasta Palun kaupungista saaren eteläosassa sijaitsevaan Makassariin C-130 Hercules -sotilaslentokoneilla.
Pelastus- ja raivaustöiden jatkuessa yli 300 000 asukkaan Palussa ja sen ympäristössä joutuu moni katastrofista selvinnyt nyt odottelemaan tietoja läheistensä kohtalosta.
Joillain taas ei ole syytä palata Paluun.
– Kotimme tuhoutui. Meillä ei ole mitään, missä asua. Menemme täältä Manadoon, missä mieheni perhe asuu, kertoi tsunamista selvinnyt Mesda, 40, Jakarta Post -lehdelle.
Makassariin on saapunut myös muualta Indonesiasta ihmisiä, joilla on läheisiä Palussa. Sadat ihmiset odottavat Makassarin lentotukikohdassa mahdollisuutta päästä lentämään Paluun pelastustyöntekijöiden kanssa. Viestintäyhteydet ovat olleet laajalti poikki, joten monilla ei ole tietoa siitä, miten heidän läheisilleen on luonnonkatastrofissa käynyt.
– Sain tiedon, että veljeni, sisareni ja veljentyttäreni ovat yhä kadoksissa. Vanhempani ovat turvassa, mutta en voi vielä puhua heidän kanssaan. En pysty nukkumaan enkä syömään, kun ajattelen heitä, kertoi Palusta kotoisin oleva Adi, 20, joka oli onnettomuuden aikaan opiskelemassa Jaavalla ja lensi Makassariin kuultuaan tapahtuneesta.

Joukoittain vankeja paennut

Hallitus on pyytänyt kansainvälistä apua katastrofin jälkihoitoon. Hallituksen edustajan mukaan Indonesian presidentti Joko Widodo on valtuuttanut viranomaiset ottamaan vastaan apua.
Pelastustöiden edetessä Indonesiassa on pohdittu Guardianin mukaan myös sitä, miksei katastrofiherkällä Sulawesilla ollut käytössä parempaa tsunamivaroitusjärjestelmää.
Maanjäristysten ja tsunamin runteleman alueen vankiloista on paennut joukoittain vankeja. Oikeusministeriön edustaja Sri Puguh Utami kertoo, että karanneita olisi noin 1 200. He pakenivat kolmesta eri vankilasta Sulawesin alueella.
Palun kaupungissa sijaitsevassa 120 vangille tarkoitetussa laitoksessa oli lähes 600 vankia. Utami sanoo suurimman osan juosseen paniikissa vartijoiden ohi, kun vankilan pihalle alkoi tulla vettä. Utamin mukaan vesi ei ollut peräisin tsunamista.
Toisesta Palun kaupungissa sijaitsevasta vankilasta vangit pääsivät karkuun rikkomalla pääoven. Kolmas joukkopako tapahtui Donggalan alueella. Kaikki vangit karkasivat Utamin mukaan sen jälkeen, kun osa vangeista oli sytyttänyt vankilan tuleen. He olivat ilmeisesti suuttuneet siitä, että heitä ei päästetty katsomaan omaisiaan maanjäristyksen runtelemalla alueella.
Ainakin osa vangeista oli saanut tuomion korruptiosta ja huumerikoksista.
Palun kahdessa vankilassa on edelleen yli 100 vankia. Utami sanoo, että vartijoilla on vaikeuksia ruokkia heitä.

http://www.thejakartapost.com/news/2018/09/30/1400-palu-evacuees-arrive-in-makassar.html
https://www.theguardian.com/world/live/2018/oct/01/indonesia-tsunami-death-toll-expected-to-rise-as-rescuers-try-to-reach-donggala-live

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti