Lounais-Häme

YK huolissaan avustustyöntekijöiden turvallisuudesta väkivaltaisuuksien riivaamassa Afganistanissa

Kabul
19.08.2018, 07:08

Ulkomaat

YK on huolissaan avustustyöntekijöiden turvallisuudesta Afganistanissa, jossa väkivaltaisuudet ovat yltyneet viime aikoina. New York Timesin mukaan YK kehottaa kaikkia osapuolia suojaamaan avustustyöntekijöitä, jotka toimittavat kriittistä apua väkivallan keskellä eläville siviileille.
Afganistan kuuluu avustustyöntekijöille vaarallisimpien maiden joukkoon. Apu ei ole aina päässyt perille viimeaikaisten levottomuuksien takia.
YK:n mukaan maassa on kuollut tämän vuoden aikana 23 avustustyöntekijää. Liki 40 on loukkaantunut ja yli 70 on siepattu.
Afganistanin hallitus ja avustusjärjestöt alkoivat lauantaina toimittaa apua Ghaznin kaupunkiin, joka oli useita päiviä Taleban-kapinallisten piirittämä.
– Vetoomukseni talebaneille ja kaikille väkivaltaan osallistuneille tässä maassa on, että kunnioittakaa avustusjärjestöjen työtä, sanoi YK:n humanitäärisen avun koordinaattori Toby Lanzer vieraillessaan sairaalassa Kabulissa. Sairaala oli täynnä potilaita, jotka olivat haavoittuneet Ghaznissa tai Kabuliin äskettäin tehdyssä itsemurhaiskussa.
Ghaznin taisteluissa on viranomaislähteen mukaan kuollut ainakin 70 siviiliä sekä satoja sotilaita ja Taleban-kapinallisia. Tuhon arvioimista vaikeuttaa se, että viestintäyhteydet kaupunkiin ovat poikki taistelujen jäljiltä.
Avustusjärjestöt toimittavat alkuun apua Ghaznin sairaalaan sekä asukkaille puhdasta vettä.
Siviilien ahdinkoa lisää kuivuus, joka koettelee valtaosaa maasta. YK:n mukaan yli kahdella miljoonalla ihmisellä voi olla pulaa ruuasta. Maan länsiosissa tuhannet ovat jo joutuneet jättämään kotinsa.

Trump alkaa turhautua hitaaseen prosessiin

Viimeaikaiset levottomuudet ovat murentaneet toiveita rauhanneuvotteluista talebanien ja Afganistanin hallinnon välillä. Toisaalta tilannetta seuraavat ovat arvelleet Taleban-liikeen voivan yrittää vahvistaa asemiaan mahdollisten neuvottelujen alla. Kapinalliset eivät ole onnistuneet säilyttämään otettaan valtaamistaan kaupungeista muutamaa päivää pidempään.
Valkoisen talon tiedottajan Sarah Sandersin mukaan Yhdysvallat on yhä sitoutunut etsimään poliittista ratkaisua konfliktin lopettamiseksi.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkisti vuosi sitten uuden Afganistan-strategian, joka tähtää joukkojen nopean poisvetämisen sijaan siihen, että Taleban pakotettaisiin neuvottelupöytään. Trump on vastustanut joukkojen nopeaa kotiuttamista, koska seurauksena olisi valtatyhjiö, jota Taleban pääsisi hyödyntämään.
Televisiokanava NBC:n mukaan Trump on kuitenkin turhautumassa prosessin hitauteen ja ilmaissut kiinnostusta ehdotukselle, jonka mukaan Yhdysvaltain joukkoja voitaisiin korvata yksityisillä turvallisuustoimijoilla.
Yhdysvalloilla on tällä hetkellä noin 14 000 sotilasta Afganistanissa.

https://www.nytimes.com/2018/08/18/world/asia/as-fighting-escalates-un-urges-protection-for-aid-workers-in-afghanistan.html?smtyp=cur&smid=tw-nytimesworld
https://www.nbcnews.com/news/military/officials-worry-trump-may-back-erik-prince-plan-privatize-war-n901401

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti