Lounais-Häme

Ykkössääntö jäällä on toisten huomioiminen

Suomi on sääntöjen maa, mutta jäällä liikkuminen on jätetty lähestulkoon rauhaan sääntelyltä.

Jäällä saa ajaa kuka tahansa moottoroidulla ajoneuvolla, jos ikää on vähintään 15 vuotta. Lupa koskee myös autolla ajoa, kunhan auto on rekisterissä.

Muualla maastossa ohjeistus on tiukempaa, vaikka ikäraja on sama kuin jäällä. Metsissä tai pelloilla ei ole lupa ajaa hyvänäkään lumitalvena ilman maanomistajan lupaa.

 

Moottori- tai lihasvoimin liikkuvat ajautuvat toisinaan eripuraan. Vaikka laki sallii jäällä ajon moottoriajoneuvolla, ajosta ei saa aiheutua tarpeetonta häiriötä tai vaaraa.

Pyhäjärvellä kränää on tullut lähinnä retkiluistelijoiden ja muutaman crossipyöräilijän välille, sillä pyörien piikeistä jää rouhintajäljet retkiluistelubaanalle.

-Crossipyörillä ajavia on pari kolme. Olen jutellut asiasta, ja heillä on käsitys, ettei ajamisesta ole haittaa, Tero Nieminen kertoo.

Nieminen kuuluu talkooporukkaan, joka huolehtii Pyhäjärven talviliikuntareiteistä.

Talkooporukalla ja retkiluistelijoilla on toinen käsitys: retkiluistelu perustuu pitkään liukuun, mikä ei onnistu, jos jääkansi on epätasainen. Toinen seikka on turvallisuuden tunne.

-Pojat ovat varmasti taitavia ajajia, mutta kun vauhti on kova, riskit kasvavat.

 

Erona viime vuosiin on Niemisen mukaan se, että moottoriajoneuvoilla, myös mönkijöillä ja mopoilla, ajetaan yhä enemmän luistelijoiden, kävelijöiden ja potkukelkkailijoiden seassa.

-Useampi on valitellut, että moottoroidut ajoneuvot häiritsevät, mutta minkäs teet. Lupaa en anna, mutta estämään en pysty.

-Järki sanoo, ettei pururadalla ajeta moottoriajoneuvoilla. Toivoisin vastaavaa toisten huomioimista myös jääreiteille, jotka on tehty luistelua tai hiihtoa varten.

Nieminen haluaa korostaa, että valtaosa moottoroiduista jäiden liikkujista ajaa asiallisesti.

-Esimerkiksi moottorikelkkailijoille jää on usein ainoa mahdollinen paikka harrastamiseen.

 

Liikenneviraston yhteyspäällikkö Petri Niska toteaa, että hyvillä käytöstavoilla päästään pitkälle.

-Tilanteeseen sopiva nopeus ja muiden huomioiminen, Niska linjaa ja kehottaa seuraamaan myös muiden ulkoilijoiden kehonkieltä.

-Hiihtäjän sauvakäsi voi nousta tervehdykseen ”hienoa kun ajat siellä” tai pois hätistämisen merkiksi ”mene pois latu-uralta”.

 

Aina ei tarvita moottorin voimaa toisen liikuntahetken pilaamiseen. Yhtä lailla latua pitkin kävelevä voi synkistää hiihtäjän talvipäivän: linjakas latu onkin yhtäkkiä muhkuroilla.

-Nautitaan hienosta talvesta. Lunta ja jäätä riittää ihan varmasti ihan kaikille, Niska tiivistää. FL

Moottoroidusti maastossa
Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ei saa liikkua maastossa maa-alueella ilman maanomistajan lupaa.Moottorikäyttöistä ajoneuvoa on maastossa käytettävä siten, että vältetään vahingon ja haitan aiheuttamista luonnolle ja muulle ympäristölle.Jäällä vapaampaaJäällä ajaminen on sallittua ellei toisin ilmoiteta: Jokaisella on oikeus kulkea jäällä, jos ei aiheuta tarpeetonta vahinkoa, haittaa tai häiriötä.15Jäällä sovelletaan maastoliikennelakia: Ajokortitonkin saa ajaa autoa jäällä, kunhan ikää on vähintään 15 vuotta.Virallisilla jääteillä on voimassa tieliikennelaki. Kortiton jäällä ajava ei saa edes ylittää jäätietä.MoottorikelkkaMoottorikelkkaa saa ajaa 15 vuotta täyttänyt henkilö.Maastossa liikkuminen moottorikelkalla vaatii aina maanomistajan tai maanhaltijan luvan, Metsähallituksen kelkkaurilla tarvitaan Metsähallituksen uralupa. Lupaa ei tarvita virallisilla moottorikelkkareiteillä ja jääpeitteisillä vesialueilla.Moottorikelkkaa ei saa käyttää tiellä muutoin kuin tien tai sillan ylitykseen.Lähde: Maastoliikennelaki, liikenneturva

Uusimmat

Fingerpori

comic