Lounais-Häme

Forssan Lehden gallup: Mikä tekee hyvän lapsuuden? – YK:n Lapsen oikeuksien sopimus 30 vuotta

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että työtä riittää vielä.
Lapsen oikeuksien sopimuksessa tunnustetaan, että lapsilla on perusoikeuksien lisäksi erityisiä oikeuksia. Kuva: Marita Waenerberg
Lapsen oikeuksien sopimuksessa tunnustetaan, että lapsilla on perusoikeuksien lisäksi erityisiä oikeuksia. Kuva: Marita Waenerberg

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänään 30 vuotta. Sen kunniaksi juhlistetaan Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää ja teemaviikkoa.

Teemaviikon tavoitteena on lisätä Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista. Tämän vuoden teema on lapsen oikeus olla oma itsensä.

Forssan Lehti kysyi forssalaisilta Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi sitä millaisista aineksista syntyy hyvä lapsuus. Entä mitkä ovat oman lapsuutesi parhaita muistoja?

 

Gallup:  Mistä syntyy hyvä lapsuus?

"Hyvän lapsuuden tekevät hyvät vanhemmat sekä kaverit. Oma hyvä muistoni lapsuudesta on naapurin lasten kanssa leikkiminen." Kuva: Seidi Siimes
Kuva: Seidi Siimes

Tarja Hirsimäki, Forssa:

””Hyvän lapsuuden tekevät hyvät vanhemmat sekä kaverit. Oma hyvä muistoni lapsuudesta on naapurin lasten kanssa leikkiminen.”

 

"Mielestäni hyvän lapsuuden saavat aikaan ystävät. Yksi hyvä lapsuusmuisto on, kun pääsi uimaan ystävien kanssa Lamminrannalle." Kuva: Seidi SiimesKuva: Seidi Siimes

Jere Airamaa, Forssa:

””Mielestäni hyvän lapsuuden saavat aikaan ystävät. Yksi hyvä lapsuusmuisto on, kun pääsi uimaan ystävien kanssa Lamminrannalle.”

 

"Turvallinen koti ja ympäristö tekevät minun mielestäni hyvän lapsuuden. Kavereiden kanssa uimarannalla oleminen on hyvä muisto." Kuva: Seidi Siimes
Kuva: Seidi Siimes

Saija Lehtovirta, Forssa:

”Turvallinen koti ja ympäristö tekevät minun mielestäni hyvän lapsuuden. Kavereiden kanssa uimarannalla oleminen on hyvä muisto.”

 

"Hyvän lapsuuden tuovat aikuisten ja vanhempien läsnäolo ja avoimuus sekä kyky ratkoa ongelmia yhdessä. Kaikki yhteiset ajat siskon kanssa ovat olleet kivoja, samoin pitkät ja hyvät keskustelut perheen kesken." Kuva: Seidi Siimes
Kuva: Seidi Siimes

Hanna-Maria Karppinen, Forssa:

”Hyvän lapsuuden tuovat aikuisten ja vanhempien läsnäolo ja avoimuus sekä kyky ratkoa ongelmia yhdessä. Kaikki yhteiset ajat siskon kanssa ovat olleet kivoja, samoin pitkät ja hyvät keskustelut perheen kesken.”

 

 

”Paljon on tehty, paljon on tekemättä”

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että työtä riittää vielä

 

Lapsen oikeuksien sopimus on ihmisoikeussopimus, joka määrittelee maailman kaikille lapsille kuuluvat oikeudet.

Sopimuksessa tunnustetaan, että lapsilla on perusoikeuksien lisäksi erityisiä oikeuksia, johtuen siitä, että he ovat ikänsä ja asemansa takia erityisen suojelun tarpeessa. Siinä asetetaan vähimmäisnormeja ja hallitsevia periaatteita siitä, miten lapsia tulee kohdella kaikissa yhteiskunnissa.

Sopimus on ratkaisevasti vaikuttanut siihen, että lasten asemassa ja elinehdoissa on tapahtunut edistystä  30 viime vuoden aikana.

– Voimme olla ylpeitä siitä, että YK:n lapsen oikeuksien sopimus on edelleen maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. On kuitenkin tehtävä paljon työtä, jotta nämä oikeudet myös käytännössä toteutuvat, että jokaiselle lapselle turvataan elämän perusedellytykset ja turvallinen kasvuympäristö sekä mahdollisuus kasvaa täyteen potentiaaliinsa. Toimet lapsen oikeuksien turvaamiseksi ovat olleet riittämättömiä, ja edistys on jakautunut epätasa-arvoisesti, sanoo pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta Pelastakaa Lapset ry:stä.

Suomi on sisällyttänyt YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen lainsäädäntöönsä vuodesta 1991 lähtien. Tämä ei kuitenkaan ole ollut riittävää lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.

– Valtion suurin haaste on ollut se, että Suomi ei ole toimeenpannut sopimusta johdonmukaisesti ja on saanut tätä koskevan huomautuksen YK:n lapsen oikeuksien komitealta, Hanna Markkula-Kivisilta lisää.

Pelastakaa Lapset muistuttaa niin kansalaisia kuin poliittisia päätöksentekijöitä siitä, että lapsilla on oikeus tulla kuulluksi, ja että he haluavat tuoda äänensä kuuluviin. Lasten osallisuuden toteutuessa tarkoituksenmukaisella tavalla saadaan muutosta aikaan.  FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic