Lounais-Häme

YK:n turvallisuusneuvosto haluaa Jemenissä lapsiin kohdistuneesta iskusta tutkinnan

New York
11.08.2018, 02:19

Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvosto peräänkuuluttaa uskottavaa ja läpinäkyvää tutkintaa lapsia kuljettaneeseen bussiin kohdistuneesta ilmaiskusta Luoteis-Jemenissä. Torstaina tehdyssä iskussa kuoli ainakin 29 lasta, joista monet olivat alle kymmenvuotiaita.
Turvallisuusneuvoston lausunnossa ei kuitenkaan puhuta riippumattomasta tutkinnasta. Yksi kokouksen koollekutsujamaista Hollanti oli ennen kokousta painottanut julkisuudessa riippumattomuuden merkitystä. Riippumattomuudesta oli edellisenä päivänä puhunut myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres omassa kannanotossaan tutkinnan puolesta.

Riittääkö saudien oma tutkinta?

Saudi-Arabian johtama koalitio on ilmoittanut olevansa iskun takana ja sanonut käynnistävänsä siitä sisäisen tutkinnan. Riippumaton-sanan puuttuminen lausunnosta voi käytännössä tarkoittaa sitä, ettei iskusta ainakaan tässä vaiheessa käynnistetä muita tutkintoja.
Isku tehtiin alueella, joka on Jemenin huthikapinallisten hallussa. Koalitio on ilmoittanut pitävänsä iskua oikeutettuna sotilaallisena toimena, jolla kostettiin kapinallisten keskiviikkona Saudi-Arabian Jizaniin tekemä ohjusisku. Koalitio on myös syyttänyt kapinallisia lasten käyttämisestä ihmiskilpinä.
YK:n turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenmaasta kolme, Yhdysvallat, Ranska ja Britannia, tukevat saudikoalitiota, vaikka ne ovatkin ilmaisseet kantavansa huolta siviiliuhrien suuresta määrästä. Lisäksi turvallisuusneuvon yksi kiertävistä jäsenmaista on tällä kaudella Kuwait, joka on mukana saudikoalitiossa.
YK:n turvallisuusneuvoston tämänhetkinen puheenjohtaja, Britannian YK-lähettiläs Karen Pierce, korostaa lausunnon uskottavuusvaatimusta.
– Jos asiasta tehtävä tutkinta ei ole uskottava, turvallisuusneuvosto haluaa totta kai arvioida sen ja päättää, tarvitaanko lisää tutkintoja, hän sanoo.
Piercen mukaan turvallisuusneuvosto keskustelee seuraavaksi YK:n ja muiden tahojen kanssa siitä, miten tutkinnan suhteen on parasta edetä.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch moittii turvallisuusneuvoston päätöstä olla vaatimatta riippumatonta tutkintaa.
– Surullinen totuus on, että saudeille on annettu mahdollisuus tehdä omia tutkintoja ja tulokset ovat naurettavia, järjestön edustaja sanoo.
Hänen mukaansa koalitio on tutkinut 75 siviilien kuolemaan johtanutta tapausta ja todennut ainoastaan kahden osalta olevansa vastuussa tapahtuneesta.

Saudikoalitio on jo mustalla listalla

Saudikoalitio joutui viime vuonna YK:n mustalle listalle lasten oikeuksien rikkomisesta. Perusteluiden mukaan 683 lasta oli kuollut tai haavoittunut koalition toimien takia, ja koalitio oli hyökännyt kymmeniin kouluihin ja sairaaloihin.
Saudi-Arabian johtama koalitio on vuodesta 2015 saakka pyrkinyt sotatoimin palauttamaan Jemeniin järjestyksen ja kansainvälisen yhteisön tunnustaman hallinnon. Konfliktissa on kuollut lähes 10 000 ihmistä, ja se on YK:n mukaan laukaissut maailman pahimman humanitaarisen kriisin.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti