Lounais-Häme

YK:n turvaneuvosto pitää hätäkokouksen Syyrian tilanteen vuoksi

New York
04.07.2018, 02:06

Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina hätäkokoukseen Syyrian sisällissodassa tapahtuneiden käänteiden vuoksi, diplomaattilähteet kertoivat tiistaina.
Kokouksen aiheena on Syyrian hallituksen joukkojen Venäjän tukema suurhyökkäys kapinallisryhmiä vastaan Daraan maakunnassa. Operaatio on ajanut arviolta 300 000 ihmistä pakenemaan kodeistaan.
Kokouksen ovat kutsuneet koolle turvaneuvoston kiertävää puheenjohtajuutta hallussaan pitävä Ruotsi sekä Kuwait.
Ruotsalaisdiplomaattien mukaan ”väkivallan kasvu kertoo siitä, että osapuolet ovat epäonnistuneet suojelemaan siviilejä ja asuinrakennuksia”.
– On työskenneltävä kovempaa väkivallan vähentämiseksi ja siviilien sekä siviilirakennusten suojelemiseksi, Ruotsin YK-edustajat kommentoivat.

Jordania ja Israel sulkeneet rajansa pakolaisilta

YK:n mukaan sadattuhannet syyrialaiset ovat paenneet kodeistaan Daraan provinssissa 19. kesäkuuta alkaneiden pommitusten ja taisteluiden seurauksena. Daraan maakunta sijaitsee Syyrian Jordanian vastaisen rajan tuntumassa.
Jordania on sulkenut rajansa pakolaisilta. Naapurimaan mukaan sen alueella on jo noin 650 000 syyrialaista pakolaista eikä enempää voida ottaa vastaan.
Jordanian lisäksi toinen Syyrian rajanaapuri Israel on sulkenut rajansa pakolaisilta.
Torstain kokouksessa YK:n hätäaputoimisto OCHA esittää raporttinsa Daraan alueen humanitaarisesta tilanteesta turvaneuvoston 15 jäsenmaalle.
– Voimakkaat ilma- ja maahyökkäykset ovat jatkuneet useilla alueilla Daraan maakunnassa, johtaen monien siviilien kuolemiin ja haavoittumisiin sekä suurimpaan pakolaisaaltoon sitten konfliktin alun, kertoi YK:n pääsihteerin tiedottaja Farhan Haq.
– Jordanian vastaisella rajalla olevien kodeistaan paenneiden ihmisten tilanne on kestämätön, ja sitä pahentavat aavikkotuulet ja korkeat lämpötilat, jotka voivat nousta jopa 45 asteeseen.

STT

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic