Lounais-Häme Forssa

Yksi Forssan hallinnollinen kukkanen poistuu – Parman parkkipaikasta kirjallinen vuokrasopimus

Levennetty katualue on toiminut vuosikymmenet tehdasalueen parkkipaikkana suullisella sopimuksella.
Forssan kaupunki perii ensi vuoden alusta seuraavan viiden vuoden ajan Parmalta 1200 euron vuosivuokraa parkkipaikkana toimivasta alueesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan kaupunki perii ensi vuoden alusta seuraavan viiden vuoden ajan Parmalta 1200 euron vuosivuokraa parkkipaikkana toimivasta alueesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssa kaavoitti ja rakensi muinoin Rautatienkadulle valtatien 2 ja Pilvenmäen raviradan välille merkittävästi tarvetta leveämmän katualueen. Leveä katualue johtuu muun muassa aiemmin kyseistä uraa pitkin kulkeneesta rautatiestä, joka on poistunut jo 1970-luvulla.

Rautatienkadulla, niin sanotulla Pilvenmäen suoralla sijaitseva tehdasalueen parkkipaikka on ollut vuosikymmeniä lähinnä Parma oy:n käytössä. Parma on myös vastannut alueen kunnossapidosta. Alueen käytöstä on tehty suullinen sopimus, mutta kaupungin tai Parman edustajien tiedossa ei ole, ketkä ja milloin sopimus on tehty. Forssan kaupunki ei ole perinyt alueen käytöstä vuokraa.

Kummallakaan osapuolella ei ole ollut asiasta huomauttamista, mutta nyt molemmat osapuolet haluavat sopia asiasta myös kirjallisesti. Kaupunki ja Parma päätyivät viiden vuoden vuokrasopimukseen, missä Parma maksaa alueen pysäköintikäytöstä 1 200 euron vuosivuokran. Forssan yhdyskuntalautakunta päätti, että aiemman suullisen sopimuksen hengestä johtuen alueen vuokra voi olla soviteltu ja yleisestä taksasta poikkeava.

– Tämä sopimus on ollut sellainen hallinnollinen kukkanen takavuosilta. Emme tiedä, onko kaupungilla vastaavia suullisia sopimuksia voimassa, kertoo Forssan kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä.

Kuukauden irtisanomisaika

Pysyvä ratkaisu tehdasalueen ympäristön maankäyttöön tulee tehdä asemakaavan muutoksen kautta. Asemakaavassa täsmennetään eri käyttötarkoitukseen varattavien alueiden lopulliset pinta-alat. Viiden vuoden vuokra-aika antaa mahdollisuuden kaavalliseen käsittelyyn.

Kaupungin edun turvaamiseksi alueen vuokrasopimukseen kirjattiin muutama ehto. Vuokralaiselle ei anneta lupaa edelleen vuokrata aluetta, eikä vuokralainen saa aidata vuokra-aluetta. Lisäksi kaupungilla on mahdollisuus käyttää aluetta paikoitukseen erikseen sovittaessa esimerkiksi raviradalla pidettävien tapahtumien, kuten vuoden 2021 kuninkuusravien yhteydessä.

Vuokralaisen tulee myös huolehtia alueen kaikesta kunnossapidosta. Mikäli alueelle halutaan tehdä rakenteellisia muutoksia, vaaditaan niihin kaupungin suostumus.

Tehdasalueen toimijat huolehtivat edelleen vuokra-alueen kunnossapidosta. Vuokrasopimus on mahdollista irtisanoa sekä vuokranantajan että vuokralaisen toimesta kuukauden irtisanomisajalla. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic