Lounais-Häme Turku

Sunny Car Centerin rahojen katoamista puidaan hovioikeudessa - Pesänhoitaja: "Paniikkinappia olisi pitänyt painaa jo vuonna 2011"

Tiistaina alkaneeseen vahingonkorvausoikeudenkäyntiin Markku Ritaluoma toimitti lääkärintodistuksen. Oikeus pui todistusta tiistaiaamupäivänä suljetuin ovin.
Sunny Car Center -vahingonkorvausoikeudenkäynti alkoi Turussa tiistaina. Usean miljoonan euron vahingonkorvauksiin käräjäoikeudessa tuomittu Markku Ritaluoma ei saapunut paikalle. Kuva: Jani Suhonen
Sunny Car Center -vahingonkorvausoikeudenkäynti alkoi Turussa tiistaina. Usean miljoonan euron vahingonkorvauksiin käräjäoikeudessa tuomittu Markku Ritaluoma ei saapunut paikalle. Kuva: Jani Suhonen

Sunny Car Center -autokauppakeskusta koskeva vahingonkorvausoikeudenkäynti saa jatkua, vaikkei Markku Ritaluoma saapunutkaan paikalle tiistaina.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi konkurssiin menneen autokauppahanke Sunny Car Centerin johtajan Markku Ritaluoman viime vuonna maksamaan noin 6,2 miljoonaa euron vahingonkorvauksen varoista, jotka yhtiöstä vietiin ulkomaille ennen konkurssia. Yhtiön hallituksessa Hämeenlinnan kaupungin edustajana istunut Iisakki Kiemunki määrättiin 350 000 eurolla yhteisvastuulliseksi Ritaluoman vahingonkorvauksesta. Molemmat valittivat päätöksestä hovioikeuteen.

Markku Ritaluomaa on tarkoitus kuulla videoyhteyden kautta keskiviikkona.

 

Minne rahat menivät?

Hovioikeudessa asian käsittely pyörii pitkälti sen ympärillä, miksi ja mihin yhtiön rahat lopulta katosivat.

Ritaluoman asianajajan Mari Lampeniuksen mukaan yhteensä noin 150 miljoonan euron rahoitusta pääosin ulkomailta etsinyt yhtiö joutui huijausten kohteeksi. Uutena asiana hän toi esille näkemyksen, jonka mukaan yhdelle mahdolliselle sijoittajalle, syyrialaiselle herra Malikille, maksettu miljoona euroa ei ollut yhtiön rahoja vaan Ritaluoman omaa henkilökohtaista omaisuutta. Näin ainakaan tätä miljoonaa ei pitäisi laskea mukaan yhtiön varoihin.

Ritaluoma vaatii oikeudessa vahingonkorvausten kumoamista tai alentamista.

Kiemungin valitus hovioikeudessa perustuu siihen, että hallituksen jäsenenäkään hän ei pystynyt valvomaan Markku Ritaluoman toimia omassa yhtiössään.  Kiemungin mukaan hän sai vuoden 2013 huhti-joulukuussa yhtiössä tehdyt päätökset tietoonsa vasta erityistilintarkastuksessa, joka valmistui hänen jo lähdettyään yhtiön hallituksesta. Myös Kiemunki oli siinä käsityksessä, että Malikin miljoona maksettiin Ritaluoman varoista. Vasta myöhemmin miljoona ilmestyi yhtiön kirjanpitoon Ritaluomalta otetuksi lainaksi.

– Voiko hallituksen rivijäsen luottaa siihen, että kirjanpito ja tilinpäätös ovat oikein, Kiemungin asianajaja Pekka Romo kysyy. Hänen mukaansa muun muassa maksu Malikille on viety kirjanpitoon vasta kuukausia myöhemmin.

Myös Kiemunki vaatii vahingonkorvaustensa kumoamista tai niiden sovittelemista pienemmäksi.

 

SCC:n pesänhoitaja ”Ei alkeellisintakaan varovaisuutta”

Sunny Car Centerin konkurssipesää ja velkojia oikeudenkäynnissä edustava pesänhoitaja Jorma Tuomaala suomi omassa asiaesittelyssään kovin sanoin sekä Ritaluomaa että Kiemunkia. Hänen mukaansa yhtiössä olisi pitänyt painaa paniikkinappia jo vuonna 2011, kun yhtiön oma pääoma oli menetetty. Viimeistään keväällä 2013 oli hänen mukaansa jo selvää, että yhtiö ei saisi rahoitusta enää mistään normaalista länsimaisesta rahoituslähteestä, joten se turvautui epätoivoisiinkin mahdollisuuksiin. Rahaa haettiin hänen mukaansa jopa arabialaisilta maustekauppiailta. Samaan aikaan Ritaluoma korotti omaa yhtiöstä saamaansa korvausta tuntuvasti.

Tuomaalan mukaan yhtiön hallituksessa ja johdossa ei noudatettu alkeellisintakaan varovaisuutta, kun rahoitusta haettiin epätoivoisesti ja potentiaalisten sijoittajien taustoja tarkistamatta. Uutena tietona hän kertoi, että kahdella näennäisesti toisiinsa liittymättömällä rahoittajakandidaatilla oli asiakirjojen mukaan sama tilinumero. Tätä yksityiskohtaa ei kerrottu käräjäoikeudessa.

 

Ritaluoman poissaolo hyväksyttiin

Alun perin hovioikeus vaati Ritaluomaa saapumaan itse paikalle sillä uhalla, että hänen valituksensa jätetään kokonaan sillensä.

Tiistaina alkaneessa oikeudenkäynnissä ei Ritaluomaa näkynyt, mutta hovioikeus sai Ritaluoman toimittaman lääkärintodistuksen käsiteltäväkseen. Oikeus päätti suljetuin ovin pidetyn käsittelyn jälkeen, että oikeudenkäynti voi jatkua niin, että Ritaluomaa kuullaan etänä.

Turun hovioikeus arvioi, että Ritaluomalla ei ole mitään laillista estettä olla osallistumatta oikeudenkäyntiin. Kaikki osapuolet halusivat oikeudenkäynnin kuitenkin etenevän, joten oikeus suostui etäkäsittelyyn.

Ehtona on, että Ritaluoman on oltava tavoitettavissa silloin, kun häntä tarvitaan. Jos häntä ei tavoiteta, riskinä on, että koko asia jää hänen osaltaan sillensä. Toisin sanoen Ritaluoman hovioikeusvalitus raukeaa.

 

Toinen korvauksiin tuomittu paikalla

Turun hovioikeudessa oli aamulla paikalla toinen vahingonkorvauksiin tuomittu Sunny Car Centerin entinen hallituksen jäsen Iisakki Kiemunki. Konkurssipesää edustaa pesänhoitaja Jorma Tuomaala.

Hämeenlinnan entinen kuntapoliitikko Iisakki Kiemunki saapui Turun hovioikeuteen Sunny Car Center -oikeudenkäyntiin. Kuva: Jani Suhonen
Hämeenlinnan entinen kuntapoliitikko Iisakki Kiemunki saapui Turun hovioikeuteen Sunny Car Center -oikeudenkäyntiin. Kuva: Jani Suhonen

Hovioikeus painotti tiistaisessa ratkaisussaan Kiemungin osuuden käsittelyä. Oikeuden mukaan Kiemunkia koskevaa vahingonkorvaushaaraa olisi kohtuuttoman vaikeaa käsitellä, jos Ritaluomaa ei tavoiteta.

Oikeudenkäynnin käytävällä Kiemunki kertoi nähneensä Ritaluoman itse viimeksi vuonna 2014.

Alkuperäisen aikatauluarvion mukaan vahingonkorvausoikeudenkäyntiin on varattu päiviä marraskuun puoleenväliin saakka. Hovioikeus on varannut oikeudenkäyntiä varten kuitenkin varapäiviä.

 

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 19:11.

Päivitetty kauttaaltaan 5.11. kello 10.53 sen jälkeen, kun hovioikeus päätti suostua Ritaluoman kuulemiseen etänä. Otsikko muutettu päivityksen yhteydessä.

Kiemungin lausuntoa tarkennettu ja juttua päivitetty 5.11.2019 kello 10.12

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic