Lounais-Häme

"Yksinäistä puurtamista, jota kukaan ei arvosta" – stressi piinaa maatalousyrittäjiä

Juuri nyt eletään maatalouden kriisiaikaa.

Idänkaupan tyrehtyminen ja halpuuttamis-kampanjat ovat kaventaneet maatalousyrittäjän leipää.

-Jos ennen piti olla tarkka ostoksissaan, niin nyt täytyy karsia kaikki löysät pois, sanoo somerolainen lypsykarjatilallinen Hannele Nikkanen.

Maailmanpolitiikka vaikuttaa suoraan tavallisen Forssan seudulla toimivan maatalousyrittäjän elämään. Jos maidon hinta laskee idänkaupan tyrehtymisen vuoksi, hinnanlasku tuntuu joka tilalla.

-Muilla aloilla yrittäjä voi itse hinnoitella tuotteensa. Meidän alalla se ei ole mahdollista, somerolainen lypsykarjatilallinen Kaija Pirttilä sanoo.

 

Terveystalo järjesti torstaina Forssan seudun maatalousyrittäjille tilaisuuden, jossa puhuttiin tuottajien terveysongelmista ja niiden mahdollisista ratkaisuista.

Maatalousyrittäjien työterveyshuollon keskusyksikön johtava asiantuntija Jalmari Heikkonen sanoi tilaisuudessa, että tänä päivänä maatalousyrittäjän arjessa korostuvat henkisen hyvinvoinnin kysymykset. Ne menevät jopa fyysisten vaivojen ohi, joita raskaan työn tiedetään aiheuttavan runsaasti.

Kehnon taloustilanteen lisäksi maatalousyrittäjiä stressaa työn vähäinen arvostus.

-Ihmiset sanovat, että me vain syljemme kattoon ja nostamme tukia. Työtämme ei arvosteta yhtään, mutta silti halutaan syödä suomalaista ruokaa, eräs tilaisuuteen osallistunut Forssan seudulla toimiva maatalousyrittäjä sanoo.

Uransa aikana jopa tuhannella maatilalla vieraillut Jalmari Heikkonen kuulee jatkuvasti samankaltaisia puheenvuoroja.

-Työn vähäinen arvostus lisää stressiä, oli kysymys mistä tahansa ammatista.

 

Maatilan työt voivat olla myös varsin yksinäisiä.

Lypsykarjatilallinen Kaija Pirttilä sanoo, että toisinaan hän pääsee lähtemään kylille vain kerran kahdessa viikossa. Tuttuja tulee tavattua melko harvoin.

Verkostot ovat kuitenkin tutkitusti ihmisen henkisen hyvinvoinnin kannalta ensisijaisen tärkeitä. Tilaisuudessa pyrittiinkin kannustamaan maatalousyrittäjä verkostoitumaan ja tukemaan toisiaan myös tilaan liittyvissä asioissa, kuten turvallisuudessa ja ergonomiassa.

 

Somerolla lypsykarjatilalliset ovat jo kehittäneet toimivan ratkaisun, joka helpottaa myös Kaija Pirttilän ja Hannele Nikkasen arjen pulmia.

Karjatilalliset ovat perustaneet oman Facebook-yhteisön, jossa he pyytävät toisiltaan apua tarpeen tullen. Yhteisö tapaa kasvotusten joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina jossakin kahvilassa. Tapaamiset tarjoavat vertaistukea ja vahvistavat kollegoiden välistä yhteistyötä.

-Tällainen yhteisö on erittäin tärkeä vaikka tilan kriisitilanteissa. Jos yksittäiselle tilalle tulee jokin ongelma, vaikka lehmät karkaavat, hän voi hälyttää muut apuun, Nikkanen ja Pirttilä selostavat.

Jalmari Heikkosen mukaan verkosto on käyttökelpoinen idea. Hän suosittelee vastaavan perustamista muihinkin kuntiin ja maatalouden aloille. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic