Lounais-Häme Forssan seutu

Yksinyrittäjät hakevat seudulla korona-avustusta kiihtyvää tahtia Forssan seudulla – Hakemuksia tulee ryppäinä

Yksinyrittäjien korona-avustusten haku alkoi Forssan seudulla nopeasti. Verkkaiseksi kääntynyt hakemustahti vaikuttaa nyt kiihtyvän.
Forssan Yrittäjien puheenjohtaja Riikka Kinnunen on tyytyväinen Forssan Yrityskehityksen ja Forssan seudun kuntien ripeyteen yksinyrittäjien korona-avustusten käsittelyssä. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan Yrittäjien puheenjohtaja Riikka Kinnunen on tyytyväinen Forssan Yrityskehityksen ja Forssan seudun kuntien ripeyteen yksinyrittäjien korona-avustusten käsittelyssä. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan Yrityskehitys oy toimii Forssan seudun viiden kunnan yksinyrittäjien korona-avustusten koordinoijana. Yksinyrittäjät saavat Fykistä neuvontaa ja opastusta 2 000 euron avustuksen hakuun.

Fykin toimitusjohtaja Riikka Riihimäki odotti yksinyrittäjiltä ensialkuun suurempaa hakemustulvaa, mutta määrä kasvaa kaiken aikaa. Trendi on ollut sama kaikkialla.

Hakemuksia oli tullut Forssan seudulla viime perjantai-iltapäivään mennessä 186, joista 107 oli ehditty hyväksyä. Haku avautui 15.4. Hakemusten tulotahti vaikuttaa kiihtyvän.

Riikka Riihimäki arvioi, että tahti tiivistyy selvästi, kun kirjanpitoviiveen jälkeen yksinyrittäjät voivat osoittaa vaaditun 30 prosentin aleneman myyntituotoista ja -saatavista 16.3. jälkeen.

– Näyttää siltä, että hakemuksia tulee ryppäinä.

Hän arvioi, että seuraava rykäisy hakijamäärissä näkyy, kun huhtikuu vaihtuu toukokuuksi.

Luitko tämän: Yksinyrittäjä voi Forssan seudulla hakea 2000 euron tukea Fykin kautta (FL 17.4.2020)

Forssan seudulla hakemukset käsitellään nopeasti

Sähköinen hakemuslomake löytyy Fykin nettisivuilta. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä Fykissä, josta hakemukset toimitetaan kunkin yksinyrittäjän kotikuntaan päätöksentekoa varten. Tavoitteena on saada avustukset mahdollisimman nopeasti maksatukseen.

– Forssan seutu on hakemusten käsittelynopeudessa aivan kärkikahinoissa, sanoo Riihimäki.

Fykissä hakemuksia on käsittelemässä viisi ihmistä.

Forssan kaupunki pääsi yksinyrittäjien tuen maksatuksessa ensimmäisenä vauhtiin, sitten Jokioinen ja Tammela. Humppila ja Ypäjä aloittavat alkavalla viikolla.

Hakija saa tiedon hakemuksensa hyväksymisestä, hylkäämisestä tai lisätietopyynnöstä saman tien. Hakemuksen hyväksymisen jälkeen 2 000 euron summa on kohta yksinyrittäjän tilillä.

Myös vuokria voidaan siirtää tai sovitella

Prosessista on Riihimäen mukaan tehty mahdollisimman suora, jotta päätoiminen yksinyrittäjä ei joudu ahdingossa odottelemaan avustusta.

– Siinä olemme mielestäni oikein hyvin onnistuneet.

Riihimäen mukaan pienikin rahasumma tulee yksiyrittäjällä todelliseen tarpeeseen. Avustus auttaa osaltaan selviytymään koronakriisistä.

Forssan kaupunki ja Fyk soveltavat lisäksi yhtenäistä sopimuspohjaa sovittaessa yrittäjien vuokrasopimusmuutoksista tässä poikkeustilanteessa. Yrittäjä voi sovittaessa siirtää liikehuoneiston vuokranmaksua neljä kuukautta eteenpäin. Lykkäyksestä ei peritä korkoja. Elo-syyskuussa on aika päättää mahdollisista muista huojennuksista.

Jos yritys palvelee elintärkeitä toimintoja, harkintaan voi tulla eri anomuksesta vuokrahuojennus tai vuokran kokonaan perimättä jättäminen kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan. FL

Lue myös: Yksinyrittäjät voivat hakea kunnalta 2 000 euron toimintatukea koronaviruksen takia – Valtio rahoittaa tuen (FL 31.3.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic