Lounais-Häme Forssan seutu

Yksinyrittäjien tukea jakamatta Forssan seudulla noin miljoona – Hakijoiden vähyyden voi nähdä positiivisena merkkinä

Forssan seudulla yksinyrittäjille on myönnetty tukea yli 500 000 euroa, mutta määrärahoja olisi vielä jaettavaksi noin miljoona.
Valokuvaaja Kati Länsikylälle tuli keväällä yhtäkkiä paljon ylimääräistä aikaa, kun tilauskirja tyhjeni parissa päivässä. Länsikylällä oli aikaa touhuta lasten kanssa ja puuhailla istutusten parissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Valokuvaaja Kati Länsikylälle tuli keväällä yhtäkkiä paljon ylimääräistä aikaa, kun tilauskirja tyhjeni parissa päivässä. Länsikylällä oli aikaa touhuta lasten kanssa ja puuhailla istutusten parissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Yksinyrittäjien koronatukea on jaettu tähän mennessä Forssan seudulla noin 250 yritykselle. Tämä tarkoittaa yhteensä yli puolta miljoonaa euroa, kun tukisumma on kaikille sama 2000 euroa.

Forssan seudulla yksinyrittäjien korona-avustuksen koordinoijana toimii Forssan Yrityskehitys oy, jonka kautta tukea voivat hakea Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän yksinyrittäjät.

Haku avautui seudulla huhtikuussa.

– Ensimmäisen puolentoista kuukauden aikana hakemuksia tuli sumana, kesän alussa alkoi hiljentyä. Sen jälkeen niitä on tullut muutaman hakemuksen viikkovauhtia, Forssan Yrityskehityksen toimitusjohtaja Riikka Riihimäki kertoo.

Määräraha mitoitettu 755 forssalaiselle yritykselle

Koko Suomessa yksinyrittäjille jaettavaa koronatukea on jakamatta vähintään kymmeniä miljoonia euroja, Uutissuomalainen kertoi perjantaina. Yhteensä maassa on myönnetty koronatukiin määrärahaa 250 miljoonaa euroa.

Forssan seudulle määrärahaa mitoitettiin noin puolitoista miljoonaa euroa. Jakamatta on siis noin miljoona euroa.

Määräraha on mitoitettu niin, että sitä riittäisi 755 Forssan seudun yritykselle, joilla on ylipäätään oikeus hakea tukea. Lopulta vaadittavat kelpoisuusehdot täyttää vain osa näistä yrityksistä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Riikka Riihimäki toteaa, että Forssan Yrityskehitys auttaa, mikäli esimerkiksi sähköisen lomakkeen kanssa on ongelmia. Kuvassa myös Yrityskehityksen Hannu-Heikki Saarinen.

 

Moni tietää, ettei täytä ehtoja

2000 euron tukisumman saadakseen yrityksen ansioiden on täytynyt koronapandemian myötä laskea vähintään 30 prosenttia. Yrityksellä on myös täytynyt olla edellytykset kannattavaan liiketoimintaan ennen koronaa.

Riihimäki onkin sitä mieltä, että hakemattomat ja käyttämättömät määrärahat voi nähdä positiivisena asiana, sillä ne kertovat siitä, että monen yrityksen taloutta korona ei romahduttanut.

– Moni yrittäjä tietää, ettei täyttäisi kelpoisuusehtoja, eikä ole siksi edes hakenut tukea. Osa taas on keväällä tiennyt, ettei siinä vaiheessa täytä ehtoja, ja on hakenut tukea vasta myöhemmin.

Yhteensä hakemuksia Forssan seudun yksinyrittäjiltä on tullut noin 300. Hylättyjä hakemuksia on parikymmentä. Yksi syy hakemusten hylkäämiseen on ollut yrityksen kotipaikka. Forssan Yrityskehitys voi käsitellä hakemuksia vain sellaisilta yrityksiltä, joiden kotipaikka virallisissa rekistereissä on jokin Forssan seudun kunnista.

Aiemmin aiheesta: Yksinyrittäjät hakevat seudulla korona-avustusta kiihtyvää tahtia Forssan seudulla – Hakemuksia tulee ryppäinä (FL 27.4.2020)

Apua saa varmasti

Yksinyrittäjätukea voi hakea Forssan seudulla syyskuun loppuun saakka. Sähköinen hakemuslomake löytyy Fykin verkkosivuilta.

– Kannustan ottamaan Yrityskehitykseen yhteyttä, jos tarvitsee mitä tahansa apua. Meille voi soittaa tai tulla paikan päälle. Palvelemme koko seudun yrittäjiä, Riihimäki sanoo.

– Hakemisen ei pidä jäädä kiinni siitä, ettei osaa täyttää sähköistä lomaketta tai tiedä, mitä papereita tarvitaan. Me autamme kyllä.

Riihimäki iloitsee siitä, että Forssassa hakemusten käsittelyajat olivat kevään kiireisimmänkin jakson aikana lyhyitä. Parhaimmillaan aamulla haettu koronatuki lähti maksatukseen jo samana iltapäivänä.

– Yhteistyö on ollut kuntien suuntaan saumatonta, seutukunta on osoittanut voimansa tässä asiassa. Käsittely on mennyt kuin Strömsössä, Riihimäki naurahtaa. FL

Lue myös: Koronatuet ja digimaailma voivat olla viidakkoja yrittäjälle – Boost Häme -hankkeella autetaan selviytymään (FL 26.6.2020)

Haettavissa olevia koronatukia

Kuntien rahoitus yksinyrittäjille. Lisätietoa saa oman kunnan tai paikallisesti rahoitusta koordinoivan tason, Forssan seudulla Forssan Yrityskehityksen, verkkosivuilta.

Yksinyrittäjätuen viimeinen rahoitushakupäivä vaihtelee kunnittain, Forssan seudulla viimeinen hakupäivä on 30.9.2020.

Valtiokonttorin kustannustukea voi hakea Valtiokonttorin verkkosivuilla olevalla sähköisellä hakemuksella 31.8.2020 asti. Tukea voivat saada yritysten lisäksi säätiöt ja yhdistykset, joilla on liiketoimintaa. Yritysten kokoa tai yhtiömuotoa ei ole rajattu.

Valtiokonttorin kustannustuen edellytys on, että yrityksen liikevaihto on pudonnut koronakriisin vuoksi merkittävästi ja yrityksellä on vaikeasti sopeutettavia kiinteitä kustannuksia. Kustannustukea voidaan maksaa 2000 eurosta 500 000 euroon asti.

Ely-keskuksen poikkeusrahoituksen ja Business Finlandin häiriötilannerahoituksen hakuaika päättyi kesäkuussa.

Tällä hetkellä Business Finland tarjoaa pitkäjänteiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan uutta lainamuotoista rahoitusta.

Lähde: HAMK Smart -tutkimusyksikkö.

 

Juttua muokattu 27.8.2020 klo 13.41: Korjattu kainalojutusta sana ”tulo” muotoon ”tuki”.

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic