Lounais-Häme Forssan seutu

Yksityinen ja julkinen puoli auttavat työnhakijaa Forssan seudulla yhdessä – Tavoitteena pitkäjänteisempi palvelu

Forssan seudun työttömistä työnhakijoista lähes joka kolmas on ohjattu elokuun jälkeen yksityisille työllistämispalveluille.
Forssan seudun Työpiste toimii Forssan virastotalossa, mutta tällä hetkellä keskustelut hoidetaan koronatilanteen vuoksi etänä. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan seudun Työpiste toimii Forssan virastotalossa, mutta tällä hetkellä keskustelut hoidetaan koronatilanteen vuoksi etänä. Kuva: Tapio Tuomela

Hämeen ely-keskus on toteuttanut Forssassa alkusyksystä asti uudenlaista yhteistyömallia, jossa työnhakijaa auttaavat TE-toimiston lisäksi myös yksityiset Forssan seudun Työpiste sekä Aamos Groupin Forssan työllistämispalvelut.

Hämeen ely-keskus ostaa yrityksiltä palveluja, joilla pyritään edesauttamaan asiakkaan työllistymistä normaalista TE-toimiston palveluista poikkeavin keinoin.

– Työnhakijaan ollaan TE-toimistosta yhteydessä tai työnhakijan kanssa tavataan yleensä kolmen kuukauden välein, mutta ostopalvelujen palveluntuottajien kanssa tapaamisia on vähintään kerran kuukaudessa. Tavoitteena on systemaattisempi ja pitkäkestoisempi palvelu asiakkaalle, Hämeen ely-keskuksen työvoimapalveluasiantuntija Eero Häyrinen kertoo.

Yksityisten palveluiden piireihin ohjataan suoraan TE-toimistolta.

Taustalla hyvä yhteistyöverkosto

Forssan seudun Työpisteessä yhteistyötä tekee kolme tahoa, Cimson Koulutuspalvelut oy, Avainsäätiö sekä Sunura oy.

Kun työnhakija ohjataan Forssan seudun Työpisteelle, normaalissa eli koronattomassa tilanteessa yhteistyö aloitetaan aina henkilökohtaisella keskustelulla tai pienryhmätapaamisella. Jokainen asiakas saa oman valmentajansa, jonka kanssa tehdään yhteistyötä koko prosessin ajan.

 

Lue myös: Hämeen TE-toimiston asiakaspalvelu verkkoon ja puhelimitse hoidettavaksi – Aulapalvelussa vastaanotetaan kerralla enintään kymmenen asiakasta

 

Asiakasta voidaan auttaa esimerkiksi työnhaussa, ammatinvalinnassa, koulutustarpeiden havaitsemisessa ja täyttämisessä tai urasuunnittelussa.

– Tarjoamme apua ja tukea ihmiseltä ihmiselle, jolloin työnhakijan tarpeet ja tilanteet opitaan tuntemaan. Tällöin asiakkaan ohjaaminen kohti hänen omia tavoitteitaan helpottuu, valmennuspalveluiden johtaja Anne Suonpää Cimson Koulutuspalveluista kertoo.

Forssan seudun Työpisteellä on Suonpään mukaan seudulla hyvä yhteistyöverkosto, johon kuuluvat esimerkiksi kaupungin organisaatiot, yritykset, ja oppilaitokset. Kun sekä asiakkaan tarpeet että paikalliset verkostot tunnetaan hyvin, on silloin esimerkiksi työnhakijan mahdollisten koulutustarpeiden täyttäminen helpompaa.

 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Työnhakijaa auttavat normaalisti Forssan seudun Työpisteellä muun muassa Anne Suonpää (vas.) ja Tarja Päärilä. Nyt tapaamiset hoidetaan etänä. Kuva: Kati Lehtiö

 

Panos-tuotos-suhdetta hankala arvioida

Palvelut ovat toimineet alkusyksystä asti, jona aikana yksityisiin työllistämispalveluihin on ohjattu noin 400 työnhakijaa. Määrä on lähes kolmannes kaikista seudun työnhakijoista.

Asiakkaalle palveluntuottajien palvelun käyttäminen on maksutonta. Palvelu on asiakkaalle kuitenkin velvoittava: Kun TE-toimisto ohjaa työllistämispalveluun, on asiakas velvoitettu menemään sinne.

Häyrinen kertoo, että elyssä voidaan seurata reaaliajassa palveluntuottajien toimintaa esimerkiksi uusien ja palvelusta lähtevien asiakkaiden määrien suhteen.

– Ostopalvelujen panos-tuotos-suhteen arvioiminen on tietysti tässä kohti haastavaa, kun ei ole olemassa satunnaisvertaisryhmää, joka ei olisi palvelun piirissä. FL

Lue myös: Hämeen TE-toimisto uudistuu – Uudistus käynnistyi Forssan toimipaikasta

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic