Lounais-Häme

Yksityiset lääkärikeskukset perivät asiakkailtaan toimisto- ja poliklinikkamaksuja, mutta mistä niissä maksetaan?

Yksityisten lääkärikeskusten lääkärit hinnoittelevat palvelunsa itse, mutta laskuun lisätään joka käynnillä myös itse keskuksen toimisto- tai poliklinikkamaksu, joka on suuruudeltaan useita kymmeniä euroja.

Yksityisen lääkäriaseman lasku voi yllättää asiakkaan, vaikka itse lääkärin taksa olisikin tiedossa.

Käytännössä kaikilla yksityisillä lääkäriasemilla laskuun lisätään aina niin sanottu poliklinikka- tai toimistomaksu toimenpiteestä riippumatta.

Pihlajalinnalla, Terveystalolla ja Mehiläisellä lääkärit hinnoittelevat palvelunsa itse.

Poliklinikka- tai toimistomaksu puolestaan kattaa nimestään riippumatta itse palvelut järjestävälle lääkärikeskukselle asiakkaista aiheutuvia kuluja. Näihin kuuluvat asiakas- ja neuvontapalvelun lisäksi esimerkiksi erilaiset tietojärjestelmät kuten ajanvaraus- ja palautejärjestelmät ja tietoturva.

– Esimerkiksi tietoturvalle asetetut vaatimukset ovat kasvaneet viime aikoina, Kanta-Hämeen aluejohtaja Tiina Halinen Pihlajalinnasta kertoo.

Kehityspäällikkö Hanna-Kaisa Viertola Mehiläisen lääkärikeskuspalveluista kertoo, että talon omien prosessien lisäksi maksuun sisältyy myös viranomaisten velvoittamia järjestelmäkuluja.

– Esimerkiksi Kanta-arkiston kulut ovat tällaisia.

Mehiläisestä poiketen Pihlajalinnan ja Terveystalon hinnastoissa Kanta-maksun suuruus tosin on ilmoitettu poliklinikka- tai toimistomaksusta erillään.

Asiakkaat tottuneet maksuihin ja niiden korotuksiin

Viime vuosina toimisto- ja poliklinikkamaksut ovat olleet nousussa.

Terveystalon kaupallinen johtaja Jens Jensen kertoo, että heillä poliklinikkamaksu muuttuu vuosittain. Maksu peilautuu yleiseen hintatasoon ja markkinatilanteeseen.

– Maksu on noussut, koska myös yleinen kustannustaso on noussut.

Asiakkailta palautetta ei kuitenkaan ole tullut.

– Asiakkaat ovat yleensä tottuneet siihen, että palvelupaikoissa, joissa on korkeat standardit esimerkiksi tietojärjestelmille, tällainen maksu pitää maksaa, Pihlajalinnan Tiina Halinen sanoo.

Toimistotyön tarve ratkaisee

Mehiläisellä ja Pihlajalinnalla poliklinikka- tai toimistomaksun suuruus vaihtelee toimenpiteen mukaan.

Pihlajalinnalla alin maksu maksetaan hoitaja-, fysioterapeutti-, psykologi-, terapeutti- ja optikkopalveluista. Kallein toimistomaksu on esteettisillä palveluilla

– Hammaspuolella toimistomaksu vaihtelee hieman toimipaikasta riippuen, koska hinnoittelua ei yritysostojen jäljiltä ole vielä yhtenäistetty, Tiina Halinen kertoo.

Halisen mukaan toimistomaksun hinta vaihtelee sen mukaan, minkä verran kyseessä olevan alan palveluihin liittyy toimistotyön tarpeita.

Aina maksua ei peritä

Mehiläisellä alempi poliklinikkamaksu maksetaan fysioterapiakäyntien ja hammashuoltopalveluiden yhteydessä. Lisäksi Mehiläisellä lapsiperheet voivat saada poliklinikkamaksuun alennusta tiettyjen ehtojen mukaan.

Terveystalon Jens Jensen kertoo, että heillä on erikoistapauksia, joissa poliklinikkamaksua ei peritä. Tällaisia ovat erikseen ostettavat rokote- ja laboratoriotutkimuspaketit.

– Asiakkaat voivat ostaa niitä joissain tapauksissa jopa ilman lääkärin lähetettä. FL

Fingerpori

comic

Uusimmat