Lounais-Häme

Yksityiset työllistämispalvelut avautuivat Hämeessä

Yksityinen työllistämispalvelu tulee julkisten työvoimapalvelujen rinnalle tänä kesänä myös Forssan seudulla. Valtakunnallisessa kilpailutuksessa Hämeen yksityisiksi palveluntuottajiksi valikoituivat 14 palveluntuottajan joukosta Arffman Consulting oy, Valmennuskeskus Public oy ja VMP – Varamiespalvelut.

-Muutamat työnhakijat ovat jo ilmoittaneet halukkuutensa yksityisten työllistämispalvelujen asiakkaaksi. Käymme mahdollisuuksia läpi tapaamisissa, mutta asiakas voi itsekin ilmoittautua uusiin palveluihin Hämeen TE-toimiston nettisivuilla, palvelujohtaja Jaana Hokkanen Hämeen TE-toimistosta kannustaa.

Ostopalveluun voi päästä Hämeen TE-toimiston asiakas, joka on jäänyt työttömäksi työvoimakoulutuksen jälkeen. Työttömyyden kestolla ei ole merkitystä. Yksityisten palveluntuottajien käyttöön oikeutettuja ovat myös työttömät, joiden työttömyyden taustalta löytyy esimerkiksi sairautta tai muita erityisiä syitä. Palveluntuottaja tarjoaa räätälöimiään palveluja asiakkaalle kuuden kuukauden ajan tai siihen asti kunnes hän työllistyy, aloittaa työkokeilun tai koulutuksen.

 

Varamiespalvelu VMP:n Forssan, Hämeenlinnan ja Loimaan yrittäjä Silja Syrjälä on innostunut uudesta palvelusta Forssan ja Hämeenlinnan yksikköjen alueella.

-Forssan seudulla on paljon avoimia työpaikkoja, joten työllistymisen mahdollisuudet ovat hyvät. On kaikkien etu, että työnhakija saa perusteellista ohjausta.

Yksityiset työllistämispalvelun tarjoajat tekevät tiivistä yhteistyötä TE-toimistojen kanssa.

-Kun työnhakija tulee mukaan palveluun, kartoitamme ensin tilanteen ja hakijan vahvuudet. Mietimme tarkasti, mihin työhön hakijan voisi ohjata, vai olisiko esimerkiksi oppisopimuksesta hyötyä, Silja Syrjälä kertoo.

 

Forssan seudulla työnhakija saa valita kolmesta yrityksestä sen, jonka arvioi parhaaksi itselleen. Valintaansa työnhakija saa osviittaa tutustumalla Hämeen TE-toimiston nettisivuilla oleviin palveluntuottajien esitteisiin ja esittelyvideoihin. Ennen valinnan tekemistä asiakas voi myös kysellä lisätietoja suoraan yrityksiltä.

Palveluun voi osallistua vain kerran eikä palvelu maksa asiakkaalle mitään. Palveluun lähtö on vapaaehtoista, mutta osallistuminen vaatii sitoutumista palveluun.

Palveluntuottajat ottavat työnhakijaan yhteyttä parissa päivässä saatuaan henkilön yhteystiedot. Palvelussa työnhakija saa yksilöllistä ohjausta, kannustusta ja keinoja työpaikan löytämiseen. Työhakemus ja muut työnhaussa tarvittavat asiakirjat pannaan yhdessä kuntoon. Työnhakija voi pohtia omaa uraansa ja osallistua erilaisiin kokeiluihin.

Asiakas ja palveluntuottaja tapaavat kuuden kuukauden aikana tiheään tahtiin. TE-toimisto hoitaa palvelun aikana ne viranomaistehtävät, mutta se ei tee asiakkaalle työtarjouksia tai muita ohjauksia.

 

Yksityiset työllistämispalvelut tulevat julkisten rinnalle hallituksen päätöksen mukaisesti. Tarkoituksena on, että asiakas valitsee maakuntamallin tultua itse oman palveluntuottajansa, jolle maksetaan tuloksesta eli asiakkaan työllistämisestä tai koulutukseen ohjaamisesta.

Yksityisiä palveluja tulee työnhakijan käyttöön koko Suomessa. Alkuvaiheessa rahaa on koko maassa käytössä viisi miljoonaa euroa, ja Hämeen osuus potista vastaa noin 500 asiakkaan palveluja.

-Suurin palkkio palveluntarjoajalle menee pitkäaikaisesta työllistymisestä. Riippuu tietysti yksityisten palvelujen tehokkuudesta, kuinka monelle rahaa riittää, Jaana Hokkanen kertoo.

 

Jaana Hokkasen mielestä on hyvä, että yksityiset palvelut testataan ennen maakuntamallin tuloa.

-Vuoden päästä olemme varmasti viisaampia, ja mallien toimiminen on tiedossa.

-Jokainen työllistymistä edistävä taho on kullanarvoinen. TE-toimistojen työtaakka on suuri. Hienoa että nyt on erilaisia vaihtoehtoja ja nykyistä tiiviimpää ohjausta tarjolla niille jotka sitä tarvitsevat, Hokkanen sanoo.

Hämeen ELY-keskus ja TE-toimisto ovat erityisen kiinnostuneita palvelun tuloksellisuudesta ja asiakkaiden kokemuksista yksityisten työllistymispalvelujen käyttäjinä. Palvelun onnistumista seurataan myös perustettavan asiakasraadin avulla sekä asiakaspalautekyselyillä.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic