Lounais-Häme

"Ylämummo" Aira Samulin jaksaa yhä kestitä vieraansa – "Olen vain iloinen ja tyytyväinen siitä mikä on kohdalle sattunut"

Hyrsylän mutka ja Elias Lönnrotin kotimaisemat ihastuttivat Forssan Lehden lukijamatkalla.
Aira Samulin rakennutti 35 vuotta sitten Saukkolaan Hyrsylän mutkan, jonka keskuksena toimii 400 hirrestä rakennettu karjalainen hirsilinna.

Kun Aira Samulin rakennutti itselleen Saukkolaan Hyrsylän mutkan 1980-luvun alussa, ihmettelivät jälkipolvet, kuinka pian 60 vuotta täyttävä rouva jaksaisi pyörittää mittavia tiluksia ja jättimäistä hirsilinnaa.

Hyvin on jaksanut.

35 vuotta täyttäneessä Hyrsylän mutkassa Samulin ottaa edelleen joka vuosi vastaan tuhansia vieraita. Kahvit Aira kaataa edelleen vieraille ruusukuppeihin itse, pullan leipomisessa ja muissa askareissa auttaa pojantytär Kiti Samulin.

– Nykyään lapsenlapset jo sanovat, että ”jos Aira joskus kuolee”. Olen mummo neljännessä polvessa eli ”ylämummo”, Samulin, 91, naurahti Forssan Lehden lukijamatkalaisille.

Suomi 100 -vuosi tosin kävi Samulinin voimille, kun hän kiersi tapahtumasta toiseen puhumassa raskaista aiheista. Samulin uskoo, että keväällä kärsitty aivoinfarkti johtui rankasta viime vuodesta.

Aivoinfarktista Samulin on toipunut hyvin.

– Olen vain iloinen ja tyytyväinen siitä, mikä on kohdalle sattunut, ja selviän niistä, mitä kohdalle tulee. Kaikki ne kuuluvat elämään.

Samulin kertoo, että vaikka Hyrsylän mutkan hirsilinna on ollut pystyssä jo 35 vuotta, pysähtyy hän yhä usein itsekin ihmettelemään sitä.

Aku Ankkoja, Mikki Hiiriä, Arabia-astioita, nukkeja ja niiden koteja. Aira Samulinin Hyrsylän mutkan hirsilinnan alakerta pullistelee keräilyesineitä.

Yli 400 hirsirungon linna on rakennettu yli tuhat vuotta vanhan karjalaisen rakennuskulttuurin pohjalta. Talon pitkä seinä on tehty yli 15-metrisistä hirsistä.

– Minulle on kerrottu, että tämä talo kestää yli 500 vuotta, joten sen pitäisi kestää ainakin minun aikani vielä, Samulin totesi.

Samulin myös syntyi ja vietti lapsuuttaan Hyrsylän mutkassa, eri paikassa tosin. Samulinin isä toimi Karjalan Hyrsylän mutkan rajaseudulla vartiopäällikkönä. Koti jäi sodan loputtua Neuvostoliitolle.

– Saukkolan Hyrsylä on ollut olemassa täällä jo 1500-luvulta lähtien, joten paikan nimi ei ole minun syytäni. Eikä se, että tie Forssasta tänne on niin mutkainen, Samulin kertoi hymyillen.

Samulinin rakentama Hyrsylän mutka kunnioittaa Karjalaa ja evakkoja, hirsilinnan pihalle pystytetty Samulinin isän näköispatsas sodassa kaatuneita ja setä Sten Suvion muistomerkki sotainvalideja.

Hyrsylän mutka on myös aikamatka menneeseen.

”Oi”, ”vau” ja ”ohoh” kuuluivat moneen kertaan, kun vierailijat kiertelivät tiluksia.

Pihalla on esillä esimerkiksi vanhoja työkaluja, kärryjä ja evakkorekiä.

Wanhassa Langin talossa hirsilinnan lähettyvillä on sotamuseo, jossa on lotta- ja Mannerheim-tavaraa. Samassa talossa esitellään myös Samulinista kertovia julisteita vuosien varrelta, antiikkinalleja ja ”poikien leluja” junista pikkuautoihin.

Hirsitalon alakerrassa on kattava Disney- ja nukkemuseo.

– Täällä voi tuntea itsensä nuoreksi ja muistella lapsuutta, Samulin hymyili.

Kenties se on yksi Aira Samulinin pitkän iän ja vireen salaisuus. FL

Uusimmat

Näkoislehti

13.7.2020

Fingerpori

comic