Lounais-Häme Tammela

Yle: Aiemmin tuntematon versio Albert Edelfeltin Kaukolanharju auringonlaskun aikaan -teoksesta löytyi kuolinpesästä

Kaukolanharjun maisema Tammelassa inspiroi Albert Edelfeltiä maalaamaan teoksen, jota pidetään yhtenä hänen merkittävimmistä maisemamaalauksistaan. Kuva: Kitti Toni
Kaukolanharjun maisema Tammelassa inspiroi Albert Edelfeltiä maalaamaan teoksen, jota pidetään yhtenä hänen merkittävimmistä maisemamaalauksistaan. Kuva: Kitti Toni

Kaukolanharju auringonlaskun aikaan (1889–1890) on Albert Edelfeltin tunnetuimpia maalauksia. Se on maalattu Tammelassa taiteilijan puolison Ellan de la Chapellen omistuksessa olleen Saaren kartanon mailla.

Ylen mukaan Helanderin huutokauppa myy Edelfeltin maalausta vuodelta 1888. Se on aiemmin tuntematon versio tuosta kuuluisasta teoksesta.

Maalauksen provenienssitiedot ovat huutokauppakamarin mukaan hyvät. Se tarkoittaa sitä, että omistajuus ja käyttöhistoria ovat jäljitettävissä.

– Maalaus on aina ollut saman suvun omistuksessa. Löysimme sen kuolinpesästä lokakuussa, Helanderin huutokauppakamarin edustaja Mika Sirén sanoo Svenska Ylen haastattelussa.

Helanderin edustajien mukaan maalauksen aitoutta on syynätty tarkasti siitä lähtien, kun he saivat sen käsiinsä.

 

Omistajuuden ja käyttöhistorian lisäksi löytäjät ovat tutkineet maalauksen aitoutta röntgenkuvauksilla.

Pyrkimyksenä on ollut varmistaa, että teos todella on Edelfeltin maalaama. Teoksessa ei nimittäin ole Albert Edelfeltin nimeä, vaan sen on signeerannut hänen vaimonsa Ellan von Born.

Sirénin mukaan von Bron antoi maalauksen lahjaksi professori Carl Rönnholmille, joka työskenteli gynekologina.

– Hän oli käyttänyt professorin palveluita poikansa synnytyksessä, joka oli erittäin hankala.

Yle kertoo Huutokauppakamarin uskovan, että Edelfelt käytti nyt kaupattavaa versiota mallina, kun taiteilija maalasi Kaukolanharju auringonlaskun aikaan -teosta Pariisin studiossaan.

Aiemmin oli tiedossa, että kuuluisasta teoksesta on olemassa kaksi varhaista versiota. Sirénin mukaan kolmas versio on palapelin puuttuva palanen, joka on vihdoin paikoillaan.

Teos huutokaupataan lokakuun loppupuolella. Lähtöhinta on 40 00–60 000 euroa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic