Lounais-Häme

Yle: Airiston Helmen kiinteistökauppoihin tuli miljoonia veroparatiisista


Airiston Helmen kiinteistökauppoihin on tullut miljoonia euroja veroparatiisiyhtiöstä, kertoo Yle. Ylen selvityksen mukaan hongkongilainen yhtiö on rahoittanut saaristossa tehtyä tonttikauppaa.

Rahan sijaan ainakin yksi kauppa on maksettu siirtämällä velkoja, Yle kertoo.

Kyseessä olevassa tonttikaupassa Airiston Helmi myi kaksi tonttia venäläismiehelle, joka on omistanut Airiston Helmeä ja toiminut pitkään yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Airiston Helmi on ollut velkaa hongkongilaisyhtiölle. Ostaja, vuonna 1964 syntynyt venäläismies, taas maksoi tonteista Ylen mukaan ottamalla kyseiset velat vastuulleen. Ylen mukaan hän myös hyväksyi järjestelyn hongkongilaisyhtiön puolesta.

Toisin sanoen mies näyttää olleen kaupassa myyjän, ostajan, velkojana toimineen hongkongilaisyhtiön johtajan ja sen velallisen roolissa. Ylen mukaan hongkongilaisyhtiön omistaa puolestaan Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity yhtiö.

STT ei ole tavoittanut venäläismiestä kommentoimaan asiaa. STT:n tiedossa ei ole, miksi Ylen esiin nostama omistus- ja rahoitusjärjestely on tehty.Tunnettuja veroparatiisejaHongkong ja Brittiläiset Neitsytsaaret ovat molemmat tunnettuja veroparatiiseja. Veroparatiiseilla tarkoitetaan maita, joissa on matala verotus ja tiukka pankkisalaisuus, mutta ei kansainvälisiä sopimuksia tai lainsäädäntöä läpinäkyvästä omistajuudesta.

Veroparatiiseja voidaan hyödyntää muun muassa veronkierrossa tai rahanpesussa, mutta varallisuutta voi sijoittaa veroparatiisiin rekisteröityyn yhtiöön myös laillisesti.

Airiston Helmeä koskevassa jutussa epäillään muun muassa törkeää veropetosta ja törkeää rahanpesua.

Rahanpesurikosta taas ei voi olla ilman alkurikosta, josta rahat on saatu. Rikosnimikkeen perusteella poliisilla täytyy siis olla epäily, että juttuun liittyy rikoksella hankittua rahaa. Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Tomi Taskila kertoi MTV:lle, että poliisi ei ole vielä löytänyt mahdollista esirikosta.Miestä ei ole vangittuAiriston Helmi -yhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi tiistaina yhtiön hallituksen jäsenenä ja nimenkirjoittajana aiemmin toimineen venäläisen sekä yhtiön virolaisen työntekijän. Venäläistä epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta, virolaista törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen.

Vangittu venäläismies ei ole sama vuonna syntynyt 1964 mies, joka vaikuttaa muun muassa yhtiökokouspöytäkirjojen ja henkilölähteiden perusteella olevan Airiston Helmen takana.

Poliisi löysi viikonlopun kotietsinnöissä Turun saaristossa muun muassa kolme miljoonaa euroa käteistä rahaa ja arviolta 100-200 teratavua tietoteknistä aineistoa. Se vastaa noin 50 000-100 000 kahden gigatavun muistitikun sisältöä.

https://yle.fi/uutiset/3-10425830
https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/airiston-helmen-tutkinnassa-tullut-ilmi-useita-veroparatiisiyhtioita-krp-etsii-yha-rahanpesun-alkurikosta/7090698#gs.S5dcJio

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti