Lounais-Häme

Yle: Jopa puolet koronatestituloksista vääriä – Näytteenoton ajoitus ja olosuhteet horjuttavat testien luotettavuutta

Yle: Pahimmillaan jopa puolet koronatestien negatiivisista tuloksista voi olla vääriä.
Fimlabin keskuslaboratoriossa Tampereella tutkitaan koronatestejä viiden sairaanhoitopiirin alueelta. Koronatestien näytekäsittelyssä pitää huolehtia erityisen huolellisesti turvallisuudesta, mikä voi osaltaan vaikuttaa kapasiteettiin .Laboratorityöntekijä Mirva Seppänen pipetoi eristettyjä koronavirusnäytteitä PCR-levylle analyysia varten. Kuva: Ossi Ahola
Fimlabin keskuslaboratoriossa Tampereella tutkitaan koronatestejä. Laboratorityöntekijä Mirva Seppänen pipetoi eristettyjä koronavirusnäytteitä PCR-levylle analyysia varten. Arkistokuva: Ossi Ahola

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra ei lähtenyt maanantaina arvioimaan, miten suuri osa negatiivisista koronatestituloksista voisi olla vääriä.

STT tiedusteli asiaa häneltä sen jälkeen, kun Yle oli kertonut maanantaina, että pahimmillaan jopa puolet koronatestien negatiivisista tuloksista voi olla vääriä.

Asiasta kertoi Ylelle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) kliinisen mikrobiologian laboratorion ylilääkäri Maija Lappalainen. Hänen mukaansa oikea tulos saadaan parhaimmillaankin vain noin 80 prosentissa tapauksista.

Savolainen-Kopra kertoi luottavansa hoitavien lääkärien arvioihin. Näillä on hänen mielestään paras näkemys asiaan.

Niin Lappalainen kuin Savolainen-Koprakin olivat sitä mieltä, että geenimonistus- eli PCR-testejä pidetään lähtökohtaisesti hyvin luotettavina. Haasteet liittyvät näytteen ottamisen ajoitukseen ja näytteenotto-olosuhteisiin.

Paras näytteenottoaika hakusessa

Ylen mukaan näytteenotto olisi hyvä tehdä muutaman vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. Liian aikaisin näytettä ei kuitenkaan auta ottaa, koska virusmäärät voivat olla liian pieniä, eikä virusta päädy analysoitavaan näytteeseen.

–  Tämä on ehkä sellainen asia, mistä ei ihan tarkkaan tiedetä, koska olisi täysin optimaalinen näytteenottohetki. Yleensä ajatellaan, että silloin virusta on eniten hengitysteissä, kun oireet juuri alkavat, Savolainen-Kopra kertoo.

Jos testausta taas lykätään liian pitkälle, on virus saattanut edetä alemmas alahengitysteihin. Tällöin näyte tulisi myös ottaa alempaa.

Näytteenotto ei myöskään välttämättä aina suju ongelmitta. Ylen mukaan nenänielutikun pyörittely vaatii tekijältä osaamista ja toimenpide on epämiellyttävää potilaalle.

Ylen mukaan myös oikeanlaisista nenänielutikuista on ollut pulaa. Osassa maata on jouduttu ottamaan näytteet vain nielusta, mikä voi laskea tulosten luotettavuuden jopa vain puoleen tapauksista.

Vaikka negatiiviset testitulokset ovatkin osoittautuneet haasteellisiksi, voidaan positiivista tulosta pitää kuitenkin yleensä luotettavana.

–  Ei sitä virusgenomia potilasnäytteestä löydy, jos virusta ei ole nenässä ollut, Savolainen-Kopra perustelee. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic