Lounais-Häme

Yle: Koronan tahallinen levittäminen voisi tuoda vankeutta – Hämeen poliisi: "Kyse vakavasta rikoksesta"

Laki antaa mahdollisuuden tuomita ankaraan rangaistukseen, jos joku levittäisi tietoisesti koronavirusta. Kuva: Juhani Salo=JS
Laki antaa mahdollisuuden tuomita ankaraan rangaistukseen, jos joku levittäisi tietoisesti koronavirusta. Kuva: Juhani Salo=JS

Koronaviruksen tahallisesta levittämisestä voisi Suomen lain mukaan seurata kova rangaistus, kertoo Yle.

– Meillä on perinteisesti ymmärretty tartuntataudit, ja niitä on satoja vuosia pelätty. Siksi meillä on yleisvaarallisissa rikoksissa ollut vanhastaan tartuntatauteja koskevaa sääntelyä. On puhuttu kulkutaudeista ja niiden levittämisestä, rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio kertoo Ylelle.

Koronavirus lisättiin helmikuussa laissa tarkoitettujen yleisvaarallisten tartuntatautien luetteloon.

Nuotio pitää Ylen haastattelussa epätodennäköisenä, että kukaan ryhtyisi levittämään koronaa tahallisesti, mutta jos niin kävisi, saattaa syyllistyä terveyden vaarantamiseen, josta voi saada maksimissaan neljän vuoden vankeustuomion.

Professori muistuttaa, että törkeän tekomuodon maksimirangaistus on kymmenen vuotta.

HIV:n tahallisesta levittämisestä on Suomessa annettu väkivaltarikostuomioita, mikä saattaisi tulla kyseeseen myös koronaviruksen levittämisessä.

Hämeen poliisi muistutti samasta asiasta perjantaina Twitter-tilillään.

– Nyt jos koskaan jokainen kansalainen on avainasemassa kokonaisturvallisuuden varmistamisessa. Vielä muistutamme, että jos on tietoinen omasta tartunnasta ja silti levittää virusta, on kyse vakavasta rikoksesta, Hämeen poliisilaitos twiittasi.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic