Lounais-Häme

Yle: SPR:n piirit takoivat turvapaikanhaun ruuhkavuosina 24 miljoonan voitot

Rahankeräysluvan saaneet tahot on listattu poliisin internetsivuilla www.poliisi.fi/rahankeraykset. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomen Punainen Risti on sijoittanut ison osan turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnalla saamistaan miljoonista, mutta niillä myös paikataan koronan aiheuttamia aukkoja taloudessa.

Käytännössä SPR:n piirien sijoitukset ovat yli kolminkertaistuneet vuosina 2015–2019.

SPR on ollut viime vuosina ylivoimaisesti suurin vastaanottokeskusten operaattori.

Ylen mukaan vastaanottokeskusbuumin kuumina vuosina 2015–2020 valtio käytti turvapaikanhakijoiden vastaanottoon vajaat 1,5 miljardia euroa (ei sis. arvonlisäveroa). Suurin siivu siitä eli 625 miljoonaa euroa meni SPR:n ylläpitämään vastaanottotoimintaan.

SPR on osa kansainvälistä Punaista Ristiä, joka tarjoaa apua hädänalaisille. SPR:n osastoissa toimi viime vuonna 21 000 vapaaehtoista. Palkollisia SPR:ssä on noin tuhat. SPR kirjasi viime vuonna noin 200 miljoonan euron tuotot.

SPR on yleishyödyllinen järjestö, joka ei lähtökohtaisesti maksa veroa voitoistaan. Liiketoiminnoistaan, kuten vastaanottokeskuksista, SPR kuitenkin maksaa tulo- ja arvonlisäveroa.

SPR:n vastaanottokeskuksia ovat pyörittäneet kymmenen järjestön yhteensä kahdestatoista piiristä.

Ylen mukaan SPR:n sisällä Helsingin ja Uudenmaan piiri on ollut buumivuosina suurin vastaanoton järjestäjä.

Myös SPR:n Hämeen piiri on järjestänyt viime vuosina paljon vastaanottokeskus-palveluja. Vuonna 2014 piirillä oli sijoituksia 1,4 miljoonaa euroa, kun taas vuonna 2020 niitä oli 4,4 miljoonaa euroa.

SPR:n Hämeen piiri ja HUP eivät ole tehneet varsinaista suunnitelmaa, missä tahdissa ja mihin tarkoitukseen VOK-buumin aikana kertyneet uudet miljoonat käytetään.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Uusimmat

Fingerpori

comic