Lounais-Häme Forssa

Yle: Tietosuojavaltuutettu puuttui ylennystietojen julkaisuun - Reserviläisellä ei ole oikeutta kieltää tietojensa julkaisua

Lain mukaan Puolustusvoimat saa kertoa reserviläisen sotilasarvon vain erityistapauksissa.
Aihekuva. Kuva: Tomi Kosonen
Aihekuva. Kuva: Tomi Kosonen

Apulaistietosuojavaltuutetun mukaan Puolustusvoimien on selvitettävä, millä perusteella se julkaisee reserviläisten ylennystietoja julkisesti, kertoo Yle uutiset.

Puolustusvoimat julkaisee esimerkiksi itsenäisyyspäivänä tai puolustusvoimien lippujuhlapäivänä ylennettävien reserviläisten nimiä. Nimilistat on toimitettu myös medialle ja myös Forssan Lehti on perinteisesti julkaissut niitä.

Listoissa mainitaan sotilasarvo, sukunimi ja etunimet sekä asuinpaikka. Reserviläisellä ei ole mahdollisuutta kieltää tietojensa julkaisemista.

 

Ylen haastatteleman puolustusvoimien tietosuojajohtaja Kari J. Laitisen mukaan kyse on vanhasta perinteestä, jonka on katsottu tukevan maanpuolustustahtoa.

Lain mukaan Puolustusvoimat saa kuitenkin kertoa reserviläisen sotilasarvon vain erityistapauksissa ja silloinkin lähinnä vain muille viranomaisille.

Tiedot ylennyksistä ovat Ylen uutisen mukaan asevelvollisuusrekisterissä, joka ei kuulu tietosuojalain piiriin.

Apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råmanin mukaan puolustusvoimien täytyisi selvittää millä säännöillä ylennystietoja julkistetaan.

– Ei olisi huono ajatus, että ihmiselle annettaisiin mahdollisuus arvioida, haluaako hän tietonsa julkisuuteen vai ei, Råman kommentoi Ylelle. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic