Lounais-Häme

"Yleisö oli ihan parasta" – Kokeilu laajenee, Forssan seudun kylille on luvassa enemmän hyvinvoinnin hyte-hetkiä

Matkusta ja Koijärveltä kertyi hyviä kokemuksia kylien ja järjestöjen yhteistyöstä. Kiipu, Rehtijärvi, Susikas, Letku ja Viksberg lähtevät uusina mukaan.
Jokioisten Kiipun kyläaktiivi Juha-Matti Heino toivoo, että kylätalon ensimmäinen hyte-hetki järjestettäisiin mahdollisimman pian. Forssan seudun kokeilusta sorvataan mallia koko maakuntaan.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hyte-hetket lisääntyvät Forssan seudulla. Keväällä toteutettu pilotti Forssassa Matkun kylätalolla ja Koijärvitalolla saa jatkoa.

Kokeiluun haki viisi uutta kylätaloa.

– Kun kiinnostus oli niin suurta, olisi ollut hassua valita mukaan vain kaksi, joten kaikki pääsivät kokeiluun. Hetket jatkuvat myös Matkussa ja Koijärvellä, kertoo kyläasiamies Elina Leppänen.

Hyte-hetki syntyy niin, että kyläyhdistys järjestää talollaan kyläkahvilan, johon hyvinvointia ja terveyttä edistävän sisällön tuottaa sosiaali-, terveys- tai hyvinvointiyhdistys.

Kokeilua on tarkoitus laajentaa ensi vuonna koko maakuntaan. Useammalla mukana olevalla kylätalolla karttuu laajempi kokemus, johon pohjata maakunnan malli.

Yksi uusista hyte-kylistä on Jokioisten Kiipu.

– Päätimme tarttua mahdollisuuteen, kun se tuli eteen. Hyte-hetket voisivat olla mukavaa toimintaa meidän kylällä, arvioi Juha-Matti Heino Kiipulta.

Erilaiset teemaillat sopivat kiipulaisten pirtaan hyvin. Sellaisia talolla on järjestetty Heinon mukaan aiemminkin.

– Vielä ei ole lyöty päivämääriä lukkoon, mutta toivottavasti ensimmäinen hetki järjestetään jo tämän vuoden puolella.

Jokioisilta tulee mukaan Kiipun kylätalon lisäksi naapurikylän Rehtijärven seurantalo Rehtilä.

– Tarkoitus on sovittaa yhteen ajankohdat niin, että kyläläiset lähtisivät käymään myös naapurikylän talolla, Leppänen lisää.

Jokioisten kahden kylän lisäksi mukaan ketjuun liittyvät Susikas ja Letku Tammelasta sekä Forssan Viksbergin kaupunginosa, jossa asukasyhdistys järjestää Vikspirtillä säännöllistä toimintaa.

Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipuolen yhdistyksiä on mukana viisi.

Hämeen Setlementin järjestökoordinaattori Niina Salo-Lehtinen sanoo, että järjestöille ensisijainen hyöty on uuden kohderyhmän tavoittaminen reuna-alueilla.

– Samalla hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön vaikuttavuus kasvaa.

Hyte-hetket ovat kokeiluvaiheessa, ja Leppäsen mukaan on mahdollista, että yhdistysten lisäksi myös julkiset palvelut voisivat tulla kyliin teemoineen.

Kevään kokeilu osoitti sen, että hyte-hetkien kehittämistarve on lähinnä viestinnässä ja tapahtumamarkkinoinnissa.

– Kylätalojen toiminta jää usein ovimainoksen tai kylätiedotteen varaan. Tiedottamistapoja kehitetään edelleen pilottien aikana, jotta asukkaita tavoitetaan mahdollisimman kattavasti.

Järjestövetoisia tapahtumia voi seurata esimerkiksi Seutu-Sanomista, meidänhäme.fi -sivustolta ja sosiaalisesta mediasta.

– Lisäksi aktiivisen kylänväen on hyvä käyttää puskaradiota, jotta tieto tavoittaisi kaikki. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic