Lounais-Häme Forssa

Yleisö voi valita omat voittajansa, tuomaristo sanoi jo sanansa – Kuosien uusi tuleminen Forssassa

Forssan museon ja Kuhankosken Killan taidekilpailun työt ovat esillä sunnuntaihin asti.
Tuomaristossa puntaroivat Ilkka-Juhani Takalo-Eskola, Aino Kauranen, Julia Rosi ja Lotta Tuomisto. Etualalla taidekisan voittaja Tanja Härmän..... Yleisön suosikki paljastetaan sunnuntai-iltana. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tuomaristossa puntaroivat Ilkka-Juhani Takalo-Eskola, Aino Kauranen, Julia Rosi ja Lotta Tuomisto. Etualalla taidekisan voittaja Tanja Härmän installaatio Kaksinpeli. Yleisön suosikki paljastetaan sunnuntai-iltana. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lähes 100 ajatusta ja ideaa siitä, kuinka menneiden vuosikymmenien forssalaiskuosit voi jalostaa uuteen, taiteelliseen käyttöön.

Forssan museo ja kuvataideyhdistys Kuhankosken Kilta järjesti avoimen Kangastuksia! -taidekilpailun, jonka ydin on forssalaisen kuosiperinnön esiintuominen.

– Suupielet tässä kyllä nousee ylöspäin näitä katsellessa. Kilpailun taso on taiteellisesti korkeatasoinen, monipuolinen ja visuaalisesti runsas, Forssan museon Kristiina Huttunen kiteyttää.

Samaa mieltä on Kuhankosken Killan Marjut Leskinen.

– Etukäteen vähän jännitti miten tämä menee, sillä tällaista kilpailua ei ole aiemmin järjestetty. Kauimmaiset osanottajat ovat Helsingistä asti, Leskinen toteaa.

Kuva: Lassi Puhtimäki
Anni Helin osallistui nuorten sarjaan rusettikorullaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lue lisää kilpailusta:

Kuoseista kimpoaa Kangastuksia! – Forssan museo ja Kuhankosken Kilta järjestävät kaikille avoimen taidekilpailun

 

Kilpailu jaoteltiin kahteen eri sarjaan eli taiteeseen ja kaupunkitaiteeseen. Kummassakin osiossa oli oma sarjansa aikuisille ja alle 18-vuotiaille.

Kilpailutöitä tuli yhteensä 85. Aikuisten sarjaan osallistui 26 työtä, näistä 4 kaupunkitaideaiheista. Alle 18-vuotiaiden töitä on 59, joista 10 on kaupunkitaidesarjan töitä.

Taide-sarjassa lähtökohtana oli museon kokoelmien kuositilkku tai kuosin digitaalinen kuvatiedosto. Muita reunaehtoja ei sitten olutkaan eli teoksen tekniikka, tyylilaji ja tarkempi teema olivaat vapaita.

Kaupunkitaide otti lähtökohdakseen forssalaisen kaupunkitilan ja kuosin. Kilpailuteos saattoi olla luonnos, valokuvamanipulaatio tai pienoismalli kuositeoksesta kaupunkitilassa.

Ammennettavaa riitti. Forssan museo säilyttää kansallisesti ainutlaatuista teollisen painokankaan kokoelmaa, joka kattaa näytteet kaikista Forssassa painetuista kankaista. Forssaan perustettiin Suomen ensimmäinen teollinen kangaspaino vuonna 1861, ja kangasta painettiin Forssassa yli 140 vuoden ajan.

Osa ideasta Pinnan alla. Marjut Leskisen teos voitti katutaidesarjan. Valtatien varren viljavaraston seinästä voisi paljastua tämä kuosi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Osa ideasta Pinnan alla. Marjut Leskisen teos voitti katutaidesarjan. Valtatien varren viljavaraston seinästä voisi paljastua tämä kuosi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mielenkiintoisimpia ovat kaupunkitaidesarjaan osallistuneet työt, koska kuoseja on kaivattu nimenomaan entistä näkyvämmin kaupunkikuvaan muistuttamaan Forssan tekstiiliperinnöstä.

– Museossa tehdään töitä sen eteen, että jossain vaiheessa Forssaan saataisiin kuosiaiheinen iso muraali, Halttunen paljastaa.

Pienempiä kuositaiteen pirskahduksia on jo nähtävillä esimerkiksi sähkökaappien pinnoilla.

Kuosien Forssa: 

 Forssa voi olla positiivisesti outo kuosien kaupunki

Yksi kilpailutöistä innovoi puheenaiheena kaupujngissa olevan puuvillamakasiinin edustalle skeittirampin ja painokankaisen katteen, jonka suojassa voisi kesällä kahvitella ja kuunnella elävää musiikkia. Haave-työssä nousee esille Sinikka Sivenin kuosi Anitta vuodelta 1980.

Haave. Painokankaalla katettu kahvila ja skeittiparkki puuvillamakasiinille.

Toisessa työssä, Pared Colonda näytetään kuvamanipulaation keinoin miltä Helena Kaulio-Turkin kuosi näyttäisi heijastettuna vanhan tiilisen liikekiinteistön seinään. Kuosi on vuodelta 1974.

Aleksi Mäkisen näkemys Helena Kaulio-Turkin printistä kaupunkitaiteena.
Siilo. Marjut Leskisen kuvamanipulaatio.

Kilpailun parhaat:

Taidesarja: Taina Härmä: Tekstiilitaideteos ”Kaksinpeli (vuodesta 1968), jossa Pirkko ja Aini pallottelevat”. (Installaatio, matot, pallomailat, matonkude, tuoli), Forssa.

Kaupunkitaidesarja: Marjut Leskinen: ”Pinnan alta” (maalaus ja manipuloitu valokuva), Jokioinen.

Kunniamaininnat: Jenni Kalsola: Nuorin (maalaus), Forssa, Riikka Puska: Vedenalainen (taidekirja) Helsinki ja Anna-Mari Hursti: 3 fiilistä (taidekirja) Helsinki.

Tuomareina toimivat Kuhankosken Killan kunniajäsenet, kuvataiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskola, kuvataiteilija ja kuosisuunnittelija Aino Kauranen sekä Forssan yhteislyseon kuvataide- ja muotoilulinjan oppilaat Lotta Tuomola ja Julia Rosi.

Kuhankosken Kilta valitsee alle 16-vuotiaiden sarjan parhaat. Heidän nimensä julkistetaan näyttelyn päätyttyä samoin kuin yleisökisan voittajat.

Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan tämän viikon ajan päivittäin kello 12–18. FL

Kangastuksia! -taidekilpailun teokset ovat nähtävillä Forssan Prisma -kauppakeskuksessa (Tapulikuja 6) entisen Lindexin tiloissa 13.10.asti. Näyttely on avoinna joka päivä klo 12–18. Vapaa pääsy.

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic