Lounais-Häme

Ylen luottamusmies: ”Toimittajat kokevat tilanteen aika vaikeana ja paineisena”

Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan luottamusmies

Jyrki Saarikoski

kertoo, että Ylen ja pääministeri

Juha Sipilän

(kesk.) tilanne huolestuttaa Ylen työntekijöitä.

– Toimittajat kokevat tilanteen kyllä aika vaikeana ja paineisena. Työilmapiiri on ollut viime päivinä aika huolestunut. Asian käsittelystä on ollut paljon puhetta käytävillä ja kahviloissa, Saarikoski kuvailee.

Suomen Kuvalehti kertoi keskiviikkoaamuna, että Ylen johto on päättänyt rajoittaa Sipilän Terrafameen liittyviä jääviysepäilyjä koskevaa uutisointia. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja

Atte Jääskeläinen

vahvisti asian Ylen nettisivuilla.

Jääskeläisen mukaan pääministeri ei vaientanut Yleä, vaan Yle käsittelee asiaa normaalien uutiskriteereiden mukaisesti. Jääskeläinen perustelee ratkaisua Ylen sivuilla näin:

”Linjasin, että käsittelemme asian kehittymistä normaalisti uutisena, mutta emme spekuloi aiheella enempää keskusteluohjelmissa ja jäämme odottamaan oikeusasiamiehen päätöstä siitä, oliko pääministeri jäävi asiassa. Laillisuusvalvojalle oli syytä antaa työrauha ratkaista asia.”

Ylen yhteiskuntatoimituksen päällikkö

Riikka Venäläinen

totesi Jääskeläisen mukaan yleläisille, että tärkeintä on seurata, mitä todella tapahtuu: ”

Myös asiaan liittyvät poliittiset prosessit ja keskustelut seuraamme täysin normaalisti, kuten myös sen, onko asiassa jotakin uutta, oleellista tietoa.– Suhteettoman suuri painoarvo antaisi vaikutelman, että olemme asiassa osapuoli. Tästä linjauksesta voi olla myös eri mieltä, mutta tämä linjaus on tehty, pidämme siitä kiinni ja kannamme siitä vastuun.

Suomen Kuvalehden

mukaan yleläisten keskuudessa kerätään talon johdolle kirjelmää, jossa yleläiset ilmaisevat huolensa Ylen linjauksista Sipilä-uutisoinnissa.

– Olen kuullut sellaisesta puhuttavan, mutta en ole itse kirjelmää nähnyt, enkä ole siinä millään tavalla osallinen. En tiedä, onko tällainen etenemässä, Saarikoski kertoo Lännen Medialle.

Saarikoski pitää mahdollisena, että Ylen sisällä on ollut tapauksen yhteydessä jonkinlainen viestintäongelma.

– Tässä voi olla tällainen suutarin lapsilla ei ole kenkiä -tyyppinen tilanne, että talon sisäinen viestintä on ollut epämääräistä. Se antaa aina tilaa huhuille, peloille ja muille sellaisille. Saarikoski sanoo.

– Tämä on kuitenkin iso talo, joten keskustelut ja viestit jäävät moneen pieneen ryhmään, jotka saattavat olla keskenään ristiriitaisia. Tässäpä sitä ollaan sitten valmiina sen sopan kanssa, hän jatkaa.

Ylen ensimmäinen

varapääluottamusmies ei pidä yhdentekevänä sitä, jos pääministeri ilmoittaa ettei luota tiedotusvälineeseen.

– Eihän se tietysti missään tilanteessa ole hyväksi, jos iso tiedotusväline ja valtionjohto ajautuvat tämäntyyppiseen tilanteeseen, Saarikoski sanoo.

Hän muistuttaa, että vastaavaa on nähty Yleisradion historiassa aiemminkin.

– On pikemminkin sääntö kuin poikkeus Ylen historiassa, että silloin tällöin presidenttien ja pääministereiden kanssa tulee erilaisia ristiriitatilanteita.

Saarikoski toivoo Ylen journalisteille ja muille työntekijöille nyt työrauhaa.

– Olisi tärkeää, että toimittajat saisivat rauhassa journalismin sääntöjen mukaisesti tehdä omaa työtään. Tässä on toimituksen ja yleensä talon johdolla tärkeä rooli. Toimittajat odottavat, että siltä suunnalta tulee tuulensuojaa, kun politiikassa puhaltaa.

Saarikoski muistuttaa, ettei journalistien mahdollisia virheitä ole tietenkään tarkoitus pestä puhtaaksi.

– Minusta niitä ei siis ole tullut tässä tapauksessa esiin, hän tarkentaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti