Ylen toimittaja ihmettelee uutuuskirjassa jyrkkää reaktiota uutisointiin kaksoiskansalaisista - ministeri Niinistö kiistää yhä Ylen uutisen

Helsinki
13.11.2018, 00:25

Kotimaa

Puolustusvoimien ja puolustusministerin reagointia kaksoiskansalaisia koskevaan Ylen uutisointiin kuvataan uutuuskirjassa hyökkäykseksi Yleisradiota ja toimittajaa vastaan. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kiistää edelleen Ylen uutisoinnin.
Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten asemasta nousi viime vuonna kohu Ylen julkaistua uutisen, jonka mukaan Puolustusvoimat rajoittaa heidän töihin pääsyään ja koulutusta. Jutun tehneelle toimittaja Päivi Happoselle jyrkkä reaktio tuli yllätyksenä. Hän kirjoittaa asiasta Oikeustoimittajat ry:n artikkelikirjassa.
Happonen oli saanut yhteydenoton mieheltä, joka kertoi työskentelevänsä Puolustusvoimissa. Miehen mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia oli alettu kohdella eri tavoin kuin muita. Toimittaja hankki vahvistusta väitteille ja näki miehen tietokoneelta epävirallisen ohjeistuksen asiasta.
– Pian koko Suomen tiedotusvälineet puhuisivat tästä ohjeesta. Ja pian Puolustusvoimat ja puolustusministeri Jussi Niinistö kiistäisivät sen jyrkästi ja rajummin kuin olisin voinut koskaan uskoa, Happonen kirjoittaa.
Ministeri Niinistön mukaan kyseessä oli uutisankka. Hän arvioi myös, että kyseessä saattoi olla informaatio-operaatio ja että uutinen oli aiheuttanut vahinkoa Suomen ja Venäjän suhteille.

”Ihmeellistä ja käsittämätöntä”

– Olen täysin varma lähteistäni ja siitä, että uutisemme pitää paikkansa. Mutta päässäni huimaa. Puolustusministerin käyttäytyminen on ihmeellistä ja käsittämätöntä, Happonen kirjoittaa.
Yle ei suostunut oikaisemaan uutista. Pian Kainuun prikaatista kerrottiin, että alokkaille oli virheellisesti sanottu, etteivät kaksoiskansalaiset pääse minilennokkikoulutukseen. Ilmi tuli myös, että Vekarajärven varuskuntaravintolaan ei otettu töihin kaksoiskansalaista.
Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo yhä STT:lle, että kaksoiskansalaisia ei ole syrjitty ja että Ylen uutisointi on todettu virheelliseksi.
– Kyseessä oli toimittaja Päivi Happosen agendajournalismi, jolle Yle on antanut ylettömästi tilaa. Saaga epäilemättä jatkuu, mutta koirat haukkuu ja karavaani kulkee, ministeri muotoilee sähköpostitse.
Niinistö kertoi heti uutisen jälkeen laittavansa vireille lain, jolla kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin voitaisiin estää. Puolustusministeriö ja sisäministeriö valmistelevat parhaillaan lakiesityksiä asiasta.
– Esitykset menevät yhtä aikaa eduskuntaan tämän syksyn aikana. Lain on tarkoitus tulla voimaan tällä hallituskaudella

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic