Lounais-Häme

Ylen vastaava päätoimittaja puolustaa yleisön oikeutta tietää tapaus Louhimiehestä, perussuomalaiset hallintoneuvoston jäsenet vaativat toimittajalle potkuja

Helsinki
17.10.2018, 19:48

Kulttuuri

Ylen vastaava päätoimittaja puolustaa ”järkähtämättömästi” sekä yleisön oikeutta tietää että toimittajan tiedonhankintaa. Jouko Jokinen viittaa julkisuudessa käsiteltyyn ohjaaja Aku Louhimiehen näkemykseen, jonka mukaan Ylen toimittaja olisi pyrkinyt toiminnallaan estämään Louhimiehen työllistymistä.
Jokinen huomauttaa tiedotteessa, että toimittaja oli saanut uutisvinkin Louhimiehen sopimuksesta kansainvälisessä tuotannossa ja oli alkanut selvittää asian todenperäisyyttä yhteydenotollaan yleisradioyhtiö BBC:hen.
Jokisen mukaan Ylen opintovapaalla olevalla toimittajalla ei ollut muuta motiivia toiminnalleen, vaan kyse oli normaalista uutishankinnasta.
– Aku Louhimiehen mukaan Ylen toimittajan yhteydenotto BBC:hen oli toimittajan henkilökohtainen yritys estää Louhimiehen työllistyminen. Väite ei pidä paikkaansa. Kansainvälisen tuotannon rekrytointipäätöksiä tuskin tehdään kahden mediapalveluun saapuvan sähköpostiviestin perusteella, Jokinen kirjoittaa.
Hän lisää, että Yle puolustaa järkähtämättömästi yleisön oikeutta tietää ja toimittajiensa mahdollisuuksia hankkia tietoa.

Yle ja Louhimies erimielisiä

Julkisuudessa on viime päivinä keskusteltu vilkkaasti Aku Louhimiehen Facebook-kirjoituksesta, jossa hän kertoo toimittajan yhteydenotosta BBC:lle ja sanoo, että sen seurauksena tuotannossa on otettu aikalisä. Louhimiehen mukaan Ylen toimittaja lähetti BBC:lle myös keväällä tekemästään jutustaan englanninkielisen tiivistelmän, jossa oli asiavirheitä.
Louhimiehellä ja Ylellä on eriävät näkemykset siitä, onko Ylen alkuperäisessä viimekeväisessä jutussa ollut virheitä vai ei. Muun muassa Ylen jutussa kerrottiin Louhimiehen työskentelymetodeista ja hänen tavastaan kohdella elokuvatuotannossa mukana olevia.
Ylen toimittaja Sara Rigatelli totesi tiistaina STT:lle, että hänellä ei ole ollut tarkoitus vaikeuttaa Louhimiehen työllistymistä, vaan hän selvitti saamaansa vinkkiä puhtaasti sen uutisarvon perusteella.
– Minulta ei ole henkilökohtaisesti mitenkään pois, että Louhimies ohjaa jatkossakin. Olen sen hänelle myös sanonut, kun keskustelimme keväällä. Totesin, että ura ei varmasti ole ohi. Olettaen, että hän muuttaa toimintatapojaan. Motiivi tässä on puhtaasti uutisen metsästys, Rigatelli kirjoitti STT:lle antamassaan sähköpostihaastattelussa.
STT on pyytänyt BBC:ltä kommenttia tilanteesta. BBC kehotti kääntymään tuotantoyhtiö Mammoth Screenin viestintää hoitavan Milk Publicity -toimiston puoleen, joka puolestaan pyysi kääntymään BBC:n puoleen. Viestintätoimisto kertoo sen verran, että Mammoth Screen on päätynyt käyttämään tuotannossa toista ohjaajaa. Muuta asiasta ei aiota ainakaan toistaiseksi tiedottaa.

Perussuomalaiset hallintoneuvoston jäsenet vaativat toimittajan erottamista

Ylen hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet, kansanedustajat Olli Immonen ja Jari Ronkainen vaativat tiedotteessa Ylen toimittajalle potkuja.
– Se että vapaa-ajallaan mustamaalaa aiemmin uutisoimaansa henkilöä on irtisanomisperuste. Ylen operatiivisen johdon tulisi tajuta tämä ja potkaista toimittaja pihalle, Ronkainen vaatii.
Immonen pitää erittäin ongelmallisena, että ”tuomioita jaetaan ihmisille julkisuudessa ja sen ulkopuolella ilman oikeudenkäyntejä”.
Ylen hallintoneuvoston 21 jäsenellä ei ole toimivaltaa journalistisiin ratkaisuihin. Niistä vastaa vastaava päätoimittaja. Hallintoneuvoston tehtävänä on päättää Yleisradion strategiasta ja talouden sekä toiminnan suuntaviivoista. Lisäksi se päättää toiminnan huomattavasta laajentamisesta tai supistamisesta. Hallintoneuvosto myös valvoo, että Yle huolehtii julkisen palvelun tehtävistään.

https://www.facebook.com/akulouhimies.official/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARD7bvrgGXttaviUmUkByz-fHRsmQ4YQpwSYJvOO2iRjmpVztfl45Kp4Fb4UARuY4cuicx8mslp6yZ3G

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic