Lounais-Häme

Yli 3 000 hevoskaupan kokemuksella

 

-Olen tehnyt elämässäni yli 3000 hevoskauppaa, joten osaan tehdä sitä, jos haluan. Mutta enää en halua, sanoo ypäjäläisen JR Tuontihevoset ky:n yrittäjä Jukka Rantanen.

Parhaimmillaan Rantanen teki 300 ratsuhevoskauppaa vuodessa, eli lähes yhden päivässä. Tänä vuonna kauppoja on syntynyt kymmenkunta, kaikki yritysten kanssa. Syynä tähän on lainsäädäntö.

-Yksityisen kanssa mikään sopimus ei päde, kuluttajasuojalaki menee kaiken edelle. Jos myyn hevosen tänään ja ostaja palauttaa sen puolen vuoden kuluttua hankosidevammaisena, minun pitää todistaa, että hevonen on ollut myyntihetkellä terve. Sellaista hevosta ei olekaan, josta ei jotakin vikaa löytyisi. Yrityksen kanssa tehty kirjallinen sopimus pätee, Rantanen taustoittaa.

-Minulle kävi kerran niin, että jouduin puoli vuotta kauppojen jälkeen palautetusta hevosesta käräjille ja maksumieheksi. Minusta ostaja saisi kaupantekohetkellä tutkia hevosen terveyden omaan laskuunsa ja sitten kun kauppa tehdään, se on siinä. Ratsastustaitoa en voi ostajalle myydä, hän jatkaa.

Ongelma ei koske yksin Suomea, vaan koko Eurooppaa. Rantasen mukaan nykykäytäntö on johtanut siihen, että kauppiaat laittavat hintoihin lisää, jotta kaupat kestää purkaa.

Rantasen mukaan molempien osapuolten epärehellisyydet ja suoranaiset petokset ovat lisääntyneet. Hän olisi valmis antamaan vilpilliselle kauppiaalle jopa kohtuuttoman kovan tuomion.

-Vaikka olen myynyt ikäni hevosia, en vihaa niitä. Yksikään oikea hevosmies ei vihaa. Bisnes ei anna oikeutta tehdä mitä vain.

Kun kaupankäynti tyrehtyi seitsemisen vuotta sitten, Ypäjällä 14 vuotta omaa tilaa isännöinyt Rantanen pohti, mitä alkaisi tehdä. Nykyisin aivan Hevosopiston kupeessa asuva Rantanen keskittyy pääosin hevoskuljetuksiin Suomesta Eurooppaan ja päinvastoin.

Tilan pihalla seisoo neljä erikokoista kuljetusautoa. Niistä kolmella kuljetetaan muuttavia tai myytyjä hevosia pitkin Eurooppaa. Pääosin Rantanen hankkii hevosensa Hollannista, Saksasta ja Belgiasta, joskus myös Ranskasta.

-Kallein myymäni hevonen meni Amerikkaan 500000 markalla, Rantanen muistelee.

Noin 30 karsinan talli Ypäjällä toimii kesällä hevoshotellina Ypäjälle kilpailemaan saapuville Rantasen tutuille. Tällä hetkellä osa karsinoista on vuokrattuna ulkopuoliselle, Rantasen omia hevosia tallissa hirnuu seitsemän, joista 4–5 kilpahevosia.

Ratsastus on harrastuksena naisvoittoinen laji, mutta huipulla valtaosa on miehiä. Rantasen mukaan menestymiseen tarvitaan toistoja ja rohkeutta, jopa rämäpäisyyttä.

-Tarvitaan fiilistä ja uskallusta. Jos epäröit, häviät. Menestyäkseen on huolehdittava fyysisestä kunnosta, etenkin tässä iässä.

Se neljäs kuljetusauto on tarkoitettu lähinnä Rantasen omiin kilpailumatkoihin. Mies nimittäin on menestynyt etenkin tänä vuonna hienosti kilparatsastuksessa.

-Pärjäsin hyvin kuluvana vuotena. Minulla on hyvät hevoset, muutama kansainvälisen tason kisaaja, joilla on tarkoitus lähteä ulkomaille kilpailemaan. En ole lomia pitänyt, mutta nyt minulla on sekä taloudellisesti että ajan puolesta siihen mahdollisuus, 59-vuotias Rantanen kertoo.

-Jos olisin nuorempi, lähtisin ulkomaille, sen verran huonolta täällä asiat yleisesti näyttävät. Mutta nyt taidan jäädä tähän Ypäjälle. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic