Lounais-Häme Forssa

Yli 35 vuoden matka forssalaislasten sielunmaisemaan – Opettaja Atte Lähdekorpi nauttii eläkkeellä "ällistään"

Atte Lähdekorven yli 35 vuoteen opettajana mahtui hyviä ja huonoja aikoja sekä havainto.
"Atte, Atte, Atte!" Heikan koulullä käytiin perjantaina tasaväkinen pingisottelu ppettaja Atte Lähdekorven ja koulunjohtaja Olavi Ulmosen välillä. Kuva: Lassi Puhtimäki
"Atte, Atte, Atte!" Heikan koulullä käytiin perjantaina tasaväkinen pingisottelu ppettaja Atte Lähdekorven ja koulunjohtaja Olavi Ulmosen välillä. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Atte on iloinen ja positiivinen tyyppi, joka käsittelee oppilaita aina juuri niin kuin pitääkin. Hän on sellainen lempeä kasvattaja, Heikan koulun koulunjohtaja Olavi Uimonen kuvailee.

Atte Lähdekorpi siirtyi Heikalle luokanopettajaksi vuonna 2017, mutta opettajan töistä Forssassa hänellä on kokemusta jo vuodesta 1984, jolloin hän aloitti Vieremän koulussa luokanopettajana. Lähdekorpi ehti toimia Vieremässä koulunjohtajanakin yli kaksi vuosikymmentä.

Perjantai oli Lähdekorven viimeinen varsinainen työpäivä Heikan koululla, jäljellä ei ole enää kuin lauantainen todistustenjako ennen joululomaa ja sittemmin eläkkeelle siirtymistä. Viimeisen ”tavallisen” koulupäivän kohokohta oli urheilumiehenä tunnetun Lähdekorven sekä Ulmosen välinen pingisottelu.

– Koko koulu kannustaa varmasti vain Attea, mutta en anna sen hetkauttaa, Ulmonen naurahtaa ennen ottelua.

Motivoituneet jääneet mieleen

Etenkin yleisurheilukentiltä tuttu Lähdekorpi oli itse asiassa lähellä päätyäkin liikunnanopettajaksi, mutta päätti lopulta hakeutua luokanopettajakoulutukseen.

– En ole katunut päätöstä, tämä on niin paljon monipuolisempaa työtä, Lähdekorpi muistelee yli neljän vuosikymmenen takaista päätöstä.

Vaikka Lähdekorpi työskenteli Vieremässä 20 vuotta koulunjohtajana, oli hänellä samaan aikaan aina oma luokka opetettavana. Heikalle Lähdekorpi siirtyi luokanopettajan rooliin, jotta saisi uransa viimeisinä vuosina keskittyä ydintyöhön eli opettamiseen ilman hallinnollisten työtehtävien painolastia.

– Minulla on ollut tänä syksynä 3.-luokkalaisten ryhmä, joka on todella mukava ja joka tuntuu viihtyvän koulussa.

Lähdekorpi sanookin, että vuosien varrelta hänen mieleensä ovat parhaiten jääneet ryhmät, joiden kanssa niin sanotusti homma on toiminut: Oppilaat ovat olleet motivoituneita ja koulusta kiinnostuneita.

– Välillä on ollut rankempia päiviä ja vuosia, välillä olen tullut ihan vihellellen töihin. Se on sitä työn monipuolisuutta ja vaihtelevuutta, Lähdekorpi hymyilee.

Opettajakollegat lähettivät Atte Lähdekorven eläkkeelle laulaen.

Koulumaailma muuttunut

Rankemmistakin vuosista Lähdekorpi on aina selvinnyt kunnialla. Vaikeimpia tilanteita ovat olleet, kun samassa ryhmässä on useampia oppilaita, joiden kanssa ”täytyy vääntää” jatkuvasti.

– Välillä on meinannut kokeneemmallakin opettajalla mennä sormi suuhun, mutta jokaisen oppilaan kanssa täytyy löytää omat toimintatavat. Aina voi kysyä myös kollegoilta apua, monella on hyviä ratkaisumalleja, joita voi hyödyntää.

Työskentelytapoja on täytynytkin muokata vuosien varrella koko koulumaailman muuttuessa. Lähdekorpi myöntää, että aiemmin opettajalla oli luokassa auktoriteettia nykyistä enemmän.

– Se näkyy niin koulussa kuin kotonakin, että aikuista ei enää nähdä samalla tavalla auktoriteettina. Onko se sitten hyvä vai huono asia – se on toinen kysymys.

Vilkkaus ei haittaa

Oppilaan vilkkaus ei Lähdekorven mielestä ole ongelma, mikäli se pysyy hallinnassa.

– Olen pitänyt erityisesti luokkieni pojista, jotka ovat vilkkaita ja voivat vaikka pilke silmä kulmassa tehdä jäynääkin, mutta jotka ovat kuitenkin positiivisia. Heidän kanssaan tulee hyvin toimeen.

Lähdekorpi myöntää, että näissä pojissa on ainakin jonkin verran yhtäläisyyksiä hänen kouluaikojen itseensä.

– Olin aika laiska tekemään hommia, vaikka työt tulikin aina hoidettua. Häirikkö en ollut.

Urheilun lisäksi musiikin parissa toimiva Atte Lähdekorpi sai opettajilta lahjaksi personoidun kitaran.

Jaettu ilot ja surut

Pitkään Lähdekorven kollegana, hetken aikaa alaisena ja viimeiset vuodet esimiehenä toiminut Ulmonen kuvailee eläköityvää opettajaa mentorikseen.

– Atelta on ollut aina helppo kysyä, miten hän ratkaisi jonkin ongelman. Olemme jakaneet ilot ja surut puolin ja toisin, Ulmonen kehuu.

Perjantaisessa pingisottelussa mentori oli ”oppilasta” vahvempi: Lähdekorpi päihitti Ulmosen lasten hokiessa Aten nimeä.

Lähdekorpi aikoo liikkua paljon myös eläkkeellä.

– Talsoilan koulun Hannu Toukola kertoi aikanaan eläkkeelle jäädessään keskittyvänsä kolmeen M:ään, matkailuun, mökkeilyyn ja metsurointiin. Minä keskityn kolmen L:ään: liikuntaan, lapsenlapsiin ja luontoon, Lähdekorpi naurahtaa. FL

 

Atte Lähdekorpi tunnetaan hyvin myös yleisurheilukentiltäVauhdittomat hypyt vaativat räjähtävää voimaa ja kimmoisuutta

Hyppy- ja juoksulajien lisäksi Lähdekorpi on tutustunut myös painonheittoonAtte Lähdekorpi tähyää sivulajissaan 15 metriin: ”Kädet suoraksi ja antaa mennä”

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic