Lounais-Häme

Yli 4 500 elintarvikealan työntekijää ryhtyy lakkoon ensi viikolla irtisanomislain vuoksi

Yli 4 500 elintarvikealan työntekijää aikoo olla ensi keskiviikkona lakossa vastalauseena hallituksen kaavailemalle irtisanomista helpottavalle laille. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto (SEL) kertoi torstaina julistavansa 15 elintarvikealan työpaikkaa yksipäiväiseen poliittiseen lakkoon.

Hallituksen suunnittelema lakiesitys heikentäisi irtisanomissuojaa alle 20 työntekijän yrityksissä. Liiton puheenjohtajan Veli-Matti Kuntosen mukaan SEL ei voi hyväksyä työntekijälle perustavanlaatuiseksi kuvatun irtisanomissuojan heikentämistä.

– Emme voi hyväksyä sitä, että työntekijän irtisanomissuojaa ollaan perusteettomasti heikentämässä. Tällaista lainsäädäntöä eivät asialliset työnantajat tarvitse, ja asiattomien halusta tällaista lakia ei tule säätää, Kuntonen sanoo.

Lakkoon osallistuu muun muassa Atrian, Hartwallin, Fazer Makeisten ja Saarioisten työntekijöitä. Lakkoon osallistuvat edustavat vajaata neljännestä kaikista SEL:n jäsenistä.

– Valinnassa pyrittiin siihen, että yrityksillä olisi painoarvoa maan hallituksen suuntaan. Tätä ei ole missään nimessä suunnattu näitä yrityksiä vastaan, Kuntonen sanoo.

Päätöksiä jatkotoimista lakon jälkeen liitto ei ole vielä tehnyt.Liitoilta laajaa vastustusta, hallitus ei peräännyHallituksen lakikaavailu on herättänyt liitoissa laajaa vastusta. Kolmipäiväisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aloittivat keskiviikkona lähi- ja perushoitajaliitto Super, sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty sekä Akavaan kuuluvat Suomen Terveydenhoitajaliitto ja sosiaalialan korkeakoulutettujen liitto Talentia.

Lokakuun alussa toistaiseksi jatkuvan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aloittaa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL lähes kaikilla sopimusaloillaan.

Viime viikolla ylityökieltoja toteuttivat Teollisuusliitto, teollisuuden toimihenkilöt Prosta ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT.

Hallitus ei ainakaan toistaiseksi ole perääntynyt suunnitelmistaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että esityksen valmistelua jatketaan. Sipilän mukaan hallitus ”käy keskustelua ja tekee kompromisseja” myös edunvalvontaorganisaatioiden kanssa.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic