Lounais-Häme Forssan seutu

Hyky toivoo omaisten ja yritysten apua – Yli 70-vuotiaat velvoitetaan kotioloihin

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vanhuspalvelut käy tiistaina läpi valtioneuvoston poikkeusolojen toimien vaikutukset.
Kotonaan asuvien yli 70-vuotiaiden elinpiiri supistuu, kun valtioneuvosto määrää heidät karanteenia vastaaviin oloihin. Kuva: Riitta Salmi

Valtioneuvosto velvoittaa yli 70-vuotiaat pysymään kotona, erillään muista ihmisistä mahdollisuuksien mukaan karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) asumispalvelupäällikkö Taina Haavisto sanoo, että hykyn vanhuspalvelut on tehnyt toimintasuunnitelmia koronaviruksen varalta omassa toiminnassaan ja omien asiakkaidensa varalta.

– Yli 70-vuotiaiden kotiin velvoittaminen karanteenia vastaaviin oloihin yllätti kyllä. On vaikea arvioida miten tämä vaikuttaa meidän työhömme. Pohdimme sitä yhdessä palveluohjaajien kanssa heti tiistaina aamusta, Haavisto kommentoi Forssan Lehdelle maanantai-iltana.

Epätarkasti määritelty

Karanteenia vastaavat olosuhteet on määritelmänä epätarkka. Karanteenissa ihmisen pitää pysytellä kotioloissa. Esimerkiksi kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.

Ulkoilla karanteenissakin saa, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohjeena on pitää ulkoilmassakin noin parin metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin.

Sen sijaan sisätiloihin kuten esimerkiksi kauppaan meno ei ole karanteenissa sallittua.

Haavisto sanoo, että hykyn kotipalveluiden työntekijöiden kapasiteetti ei riittäisi seutukunnan yli 70-vuotiaiden asioiden hoitoon.

– Kyllä näissä poikkeustilan oloissa täytyy nyt toivoa, että omaiset hoitavat ikäihmisten asioita ja ostoksia sekä esimerkiksi kaupat ja yritykset järjestävät tarvikkeiden kotiinkuljetusta, Haavisto sanoo.

Valtioneuvosto määräämä vierailukielto erilaisiin asumispalvelu- ja hoitoyksiköihin on Haaviston mukaan tervetullut.

– Sitä meillä on pyydetty noudattamaan jo viime viikon lopulta alkaen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic