Lounais-Häme Lounais-Häme

Yli 70-vuotias, painaako koronakriisi mieltä vai sujuuko kaikki normaalisti? – Kirjoita kokemuksistasi

Yli 70-vuotiaita pyydetään kertomaan elämästään koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa.
Tekstin voi kirjoittaa joko käsin tai tietokoneella. Kuva: Anja Filppula
Tekstin voi kirjoittaa joko käsin tai tietokoneella. Kuva: Anja Filppula

Suomessa koronatoimilla on haluttu suojella erityisesti riskiryhmiä, ja yli 70-vuotiaita on kehotettu olemaan karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Millaiseksi arki on poikkeusoloissa muuttunut?

Suomen Akatemian rahoittama Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikkö Jyväskylän yliopistossa kerää nyt tutkimustarkoituksiin kirjoituksia 70 vuotta täyttäneiden elämästä poikkeusoloissa.

Ikäihmisten kokemukset ovat julkisuudessa rajoittuneet suurelta osin riskiryhmäkeskustelun alle. Tutkimuksen tavoitteena onkin antaa ääni ihmisille, jotka on asetettu karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Kirjoitusmuoto on vapaa

Kirjoituksessa voi kertoa, miten arki, elämä, yhteydenpito ja sosiaaliset suhteet ovat koronatilanteen myötä muuttuneet vai ovatko ne muuttuneet lainkaan.

Kirjoitusmuoto on hyvin vapaa: Tekstin pituuden voi määritellä itse, ja siinä voi kertoa juuri itselle merkityksellisistä kokemuksista tai tunteista.

Tekstissä voi pohtia esimerkiksi kotiympäristöä, eristyksissä oloa, ajankäyttöä, yhteydenpitoa, avunsaantia tai palveluita. Sanallisesti voi myös purkaa mieltä huolestuttavia seikkoja tai iloa tuottaneita asioita. Millaiset asiat ovat muuttuneet, mitkä pysyneet samana?

Nimen kertominen on vapaaehtoista, mutta toiveena on, että kirjoituksessa mainitaan kirjoittajan ikä, sukupuoli, asuinpaikkakunta, perhesuhde ja se, asuuko yhdessä vai jonkun kanssa.

Yhteystiedot tulee kertoa vain, jos haluaa osallistua mahdolliseen haastatteluun. Kirjoituksia käsitellään ja säilytetään ilman henkilötietoja siten, ettei yksittäistä henkilöä voida tunnistaa teksteistä.

Kolme tapaa lähettää

Kirjoituksia otetaan vastaan 30.6. saakka. Ensimmäisiä tuloksia saadaan alkuvuodesta 2021. Kirjoituksista julkaistaan sekä tieteellisiä että yleistajuisia artikkeleita.

Kirjoituksen voi lähettää projektitutkija Emilia Leinoselle kolmella eri tavalla. Anonyymin kyselylomakkeen voi täyttää tässä nettiosoitteessa.

Tekstin voi myös lähettää suojatun sähköpostin kautta tässä linkissä. Kirjoitus tulee lähettää osoitteeseen emilia.a.leinonen@jyu.fi.

Kolmas vaihtoehto on lähettää teksti kirjeenä osoitteella Emilia Leinonen, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta (Opinkivi), PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto.

Uusimmat

Fingerpori

comic