Lounais-Häme Ypäjä

Yli puolet elämästä ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin eteen – Hannu Paija ei huilaa edes juhlan hetkellä

Pyöreät 50 vuotta täyttävä Paijan Maatilamajoituksen isäntä Hannu Paija ei huilaa edes juhlapäivänä.
Hannu Paija on isännöinyt Paijan Maatilamajoitusta vuodesta 1994 asti. Alusta alkaen tilalla on käytetty itse tehtyä ja lähiruokaa. Bravuurina on oman pellon ohrasta haudutettu puuro ja erikoisuutena maanalainen Menninkäisen savusauna. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hannu Paija on isännöinyt Paijan Maatilamajoitusta vuodesta 1994 asti. Alusta alkaen tilalla on käytetty itse tehtyä ja lähiruokaa. Bravuurina on oman pellon ohrasta haudutettu puuro ja erikoisuutena maanalainen Menninkäisen savusauna. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jos kysyy keltä tahansa mistä Ypäjä tunnetaan, ensisijainen vastaus on hevoset. Hyvin moni tuntee joko omakohtaisesti tai ainakin tietää myös Paijan Maatilamajoituksen, joka sijaitsee valtatien 10:n kupeessa pieni pätkä Loimaan suuntaan ajettaessa.

1980-luvulla alueella toimi maatila, mutta se meni konkurssiin. Vuonna 1994 Paijojen maatilalla oli käynnissä sukupolvenvaihdos, jonka toteutumiseen tarvittiin lisämaata.

– Alkujaan meidän piti hankkia vain tämän tilan maat ja kuivuri, eräs toinen taho oli ostamassa rakennukset. Se kauppa peruuntui, minkä jälkeen neuvottelimme pankin kanssa myös rakennuskannan ostamisesta, isäntä Hannu Paija muistelee.

Latotanssit 19 kertaa

Heti alkuvaiheessa Hannu ja hänen puolisonsa Päivi Paija näkivät tilalla mahdollisuuden myös matkailutoiminnalle. Kaupat tehtiin keväällä, rakennuksissa tehtiin lähinnä pientä pintaremonttia ja jo heinäkuussa 1994 maatilalle tulivat ensimmäiset majoittujat.

Syksyn aikana tanssittiin Pertun Päivien yhteydessä ensimmäiset latotanssit, jotka päättyivät 19 vuoden jälkeen, kun kysyntä hiipui.

– Me emme ole profiloituneet kovimpien harrastajien keskuudessa tanssilavaksi, vaikka lattiaa on kovasti kehuttu. Toisaalta emme myöskään ole pubi, olemme siitä puolivälistä, sanoo Päivi Paija.

Tuhat emakkoa vai ihmisiä?

Maanviljelys on kuulunut koko ajan Paijan Maatilamajoituksen toimintaan, mutta porsaitakin tilalla pidettiin kymmenkunta vuotta. Kaikki sai alkunsa tupaantuliaislahjana saaduista kahdesta emakosta. Parhaimmillaan emakoita oli 20 ja niillä porsaita 130.

Tämän vuosituhannen alussa oli edessä valinta. Joko porsaat laitetaan pois, tai laajennetaan toimintaa hurjasti.

– Suunnitelmissa oli tuhannen emakon sikala. Mannisista ostettiin jo tonttikin porsaita varten. Lopulta päädyimme ratkaisuun, että nelijalkaiset vaihtuivat kaksijalkaisiin hoidettaviin, Hannu Paija kertoo.

– Emmekä ole katuneet sitä ratkaisua, hän jatkaa.

Toinenkin työ sitoo

Kun nelijalkaisista luovuttiin, panostus kaksijalkaisten hyvinvointiin lisääntyi. Paijan Maatilamajoitusta on kehitetty koko ajan ja yritys tarjoaa ympärivuotisen majoituksen lisäksi juhlatilaa vuokrattavaksi. Paijalla järjestetäänkin erilaisia tapahtumia häistä ja syntymäpäivistä yritysten teemapäiviin. Paijan omilta sivuilta löytyy sähköinen varausjärjestelmä, josta voi tilata monenlaista palvelua vaikka avaimet käteen -periaatteella.

Paijoilla on edelleen sadan hehtaarin maatila, minkä lisäksi Hannu tekee saman verran puimurihommia ulkopuolisille. Lisäksi hän on mukana kuntapolitiikassa, nyt toista kautta teknisessä lautakunnassa. Kaiken tämän päälle Paija palasi viime keväänä juurilleen, kun meni maatalouskauppaan töihin Somerolle. Vapaa-aikaa ei miehelle juuri jää.

Vastaavasti taas Päivin rooli omalla maatilalla on kasvanut, kun Hannu on kiinni muissa töissä. Niin kiinni, että juhlapäivääkin hän viettää aamusta iltamyöhään töiden ja koulutuksen parissa.

– Grillaaminen on Hannun mielipuuhaa, joten grillikauden aikana pidetään jonkunlaiset bileet, mutta yksityiskohdat ovat vielä auki, Päivi sanoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

5.4.2020

Uusimmat