Lounais-Häme Forssa

Forssan ylijäämäinen talousarvio sai kiitosta joka puolueelta

Kolmas sektori ja yksityistiet saivat lisärahaa, muuten Forssan ensi vuoden talousarvio nuijittiin läpi vain kosmeettisin muutoksin.
Leskien klubilaiset iloitsivat Ystävän Kammarilla Forssan kaupunginvaltuuston yksimieleisestä päätöksestä, jolla lisätään avustuksiin ensi vuodelle 90000 euroa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Leskien klubilaiset iloitsivat Ystävän Kammarilla Forssan kaupunginvaltuuston yksimieleisestä päätöksestä, jolla lisätään avustuksiin ensi vuodelle 90000 euroa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan ensi vuoden talousarviosta on tulossa noin 700 000 euroa ylijäämäinen. Forssan kaupunginvaltuusto hyväksyi talousarvion yli kaksituntisen, pääosin hyvässä hengessä käydyn keskustelun ja yhden äänestyksen jälkeen.

Ennen valtuuston kokousta valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat yhdessä sopineet, että avustuksiin lisätään 90 000 euroa. Summa ohjataan yksityistieavustuksiin, kolmannen sektorin toimintaan ja lasten sekä nuorten harrastuksiin. Kaikkiaan avustuksia jaetaan ensi vuonna 159 700 euroa.

Ryhmäpuheenvuoroissa talousarviota kiiteltiin harvinaisenkin kauniin sanakääntein. SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Ilkka Joenpalo kiitteli valtuutettujen poikkeuksellisen hyvää mahdollisuutta vaikuttaa budjetin laadintaan. Hän totesi, että toiveet ensi vuosikymmenellä pienenevistä sote-menoista ovat epätodennäköisesti toteutuvia, koska ihmiset sairastavat ja vaikeat sosiaalitapaukset maksavat paljon.

– Pärjäävä Forssa -ohjelmaan tarvitaan tarkistusta. Jatkossa on mentävä syvemmälle palvelurakenteisiin. Sieltä täältä karsiminen ei enää riitä, Joenpalo näki.

Joenpalo oli jopa niin hövelillä tuulella, että äityi kehumaan sekä kokoomuksen Jouko Haonperää että Sanni Grahn-Laasosta.

– Mietin, onko Joukosta tullut vasemmistolainen vai minusta oikeistolainen. Päädyin ensimmäiseen vaihtoehtoon, Joenpalo naljaili ilmeisen hyvässä hengessä.

 

Lue myös: Forssa ei nosta veroja, mutta silti ensi vuodelle on tulossa reilusti ylijäämäinen talousarvio

 

Pärjäävää Forssaa valvottava

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Jaana Lähteenkorva kiitteli kurinalaista ja vastuullista talousarviota, joka turvaa erinomaisen arjen. Hän kehui monen muun tavoin sitä, ettei Forssa nosta veroprosenttejaan ja on näin Hämeen keveiten verottava kunta.

– Huolta kannamme väestökehityksestä. Myös työvoimapulaa on koettu. Kuntaorganisaatiossa on hiomista, Lähteenkorva totesi.

Keskustan Arto Heino kertoi muuttaneensa puhettaan sen jälkeen kun yksityistieavustusten määrää päätettiin korottaa.

– Yli 700 000 euron ylijäämä ilman hokkuspokkustemppuja ja veronkorotuksia on hyvä saavutus, Heino kehui.

Huolta keskusta kantaa erityisesti sote-menojen kasvusta. Myös monitoimikeskuksen 23 miljoonan euron kustannuksista on Heinon mukaan pidettävä kiinni.

– Pärjäävä Forssa -ohjelma on oikein hyvä ja sitä on jatkettava, mutta myös valvottava, Heino totesi.

 

Hykyn toimintoja ei saa supistaa

Vasemmistoliiton puheessa Tapio Virtanen totesi, että Forssaan on nopealla aikavälillä onnistuttava saamaan uusia, tuottavia yrityksiä. Hän muistutti, että Forssan ja koko seutukunnan tulevaisuuden määrittelee pitkälti työllisyystilanne ja väestökehitys ja niiden tuomat verokertymät.

Hyvinvointikuntayhtymän toimintojen supistamista vasemmistoliitto ei hyväksy.

– Valtuustoryhmämme on yksimielisesti sitoutunut terveydenhuollon toimintojen ylläpitämiseen. Ennusteiden mukaan vanhusväestön määrä kasvaa lähivuosina räjähdysmäisesti. Esitämmekin harkittavaksi, että Forssaan perustetaan vanhuspalvelujen toimi tai virka, Virtanen sanoi.

Perussuomalaisten Matti Luostarinen totesi, että moni meistä riippumaton asia vaikuttaa Forssan tilanteeseen.

– Menestyksen salaisuuksia ovat lahjakkuus, osaaminen ja oikeiden valintojen tekeminen, Luostarinen muistutti.

Vihreiden Maija Kranni kritisoi sitä, että kaupunginhallituksen ulkopuolisten ryhmien vaikutusmahdollisuudet ovat vähäisemmät. Hän näki, että talousarviosta ei ole käyty riittävästi arvokeskustelua, tai se ei ainakaan välity kaupunginhallituksen ulkopuolelle.

– Keskustellaan siitä, mihin on varaa. Pitäisi keskustella siitä, mitä asioita ei ole varaa jättää tekemättä, hän sanoi.

Kristillisdemokraattien Asta Jaakkola haikaili vielä monitoimikeskuksen isomman liikuntahallin perään. Se puolittaisi hänen mukaansa sote-menot. Jaakkola kiitteli kovasti vapaaehtoistyötä tekeviä tahoja.

 

Urheiluseurat maksajina?

Eino Järviseltä (sd.) ei talousarviolle kehuja herunut. Hän sanoi tarttuvansa asioihin, joita muut eivät huomioi.

– Lapsiperheet, lapset ja vanhukset maksavat tämän talousarvion. Myös urheilijat ja urheiluseurat, jotka tekevät kaupunkia tunnetuksi. Heitä rangaistaan, jotta budjetti saadaan tasapainoon, Forssan Alun puheenjohtajana toimiva Järvinen näki.

Hän myös totesi, että kaupungin korjausvelka kasvaa. Katuja, teitä ja jalkakäytäviä ei korjata, niiden kunto on Järvisen mukaan huonompi kuin 30 vuoteen.

– Asfallttikoneita ei ole näkynyt, eikä sinne osastolle ole luvassa lisää rahaa. Monet liikennevalot ovat olleet puoli vuotta rikki eikä niitä kuulemma aiotakaan korjata (Yhtiönkadun liikennevalot kakkostien rampissa alkoivat toimia tiistaina, toim. huom.).

Järvisen esitti, että liikuntapaikkojen taksojen korotusta ei toteuteta, mutta esitys raukesi kannattamattomana. FL

 

EDIT: Korjattu 22.12. Jaana Lähteenkorva ei ole jättämässä kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan tehtävää, vaikka jättääkin Forssan Kokoomus ry:n puheenjohtajan tehtävän vuodenvaihteessa.

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic