Lounais-Häme Forssan seutu

Ylijäämäraha etsii paikkaansa myös Forssan seudulla – Kannattavat sijoituskohteet ovat vähissä, eivätkä asuntolainat enää tuota pankeille

Taloudessa eletään erikoisia aikoja: Kotitalouksien ylijäämärahalle ei löydy kannattavia sijoituskohteita. Samaan aikaan asuntolainat eivät enää tuota pankeille.
Säästöpankin Forssan konttorin yritysrahoituspäällikön Kalle Lepolan mukaan rahalle ei näytä löytyvän järkeviä sijoituskohteita, ja se näkyy pankin konttorissa asti. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Mahtaakohan mennä koko talousjärjestelmä uusiksi, tuumaa Säästöpankin Forssan konttorin yritysrahoituspäällikkö Kalle Lepola.

Keskustelunaihe on siirtynyt Euroopan talouden erikoiseen tilanteeseen, jossa lainojen nollakoroille ei näy loppua. Helsingin Sanomien (24.6.2019) mukaan nollakoroista on tulossa uusi normaali. Lepolan mukaan tilanteeseen on päädytty, koska talous kasvaa hitaasti ja väestö ikääntyy.

Matalien korkojen vuoksi pankin ansainta on ollut muutoksessa jo pitkään. Asuntovelan tuoman katteen osuus pienenee vuosi vuodelta. Iso osa pankkien tuotoista tulee nykyisin palkkioista ja omasta sijoitustoiminnasta.

– Äkkiä voisi kuvitella, että mitä halvempaa laina on, sitä enemmän sille on kysyntää. Tämä ei kuitenkaan ilmene käytännössä. Kotitaloudet ja yritykset ottavat lainaa vain silloin, kun sitä oikeasti tarvitsevat. Kotia ei osteta korkotason perusteella, Lepola sanoo.

Hänen mukaansa asuntolainatarjonta on niin kilpailtua, että marginaalien nostaminenkaan ei välttämättä ole enää realismia.

Lue tästä sijoitusasiantuntija Timo Heikkilän näkemyksiä.

Matalat korot ovat velallisen näkökulmasta tietysti hyvä asia, mutta lainan halvasta hinnasta on alkanut tulla jo itsestäänselvyys.

Säästöpankissa tehdään yhä stressitestejä kuuden prosentin korolla. Moni asiakas hämmästelee, että voiko korko edes nousta niin korkealle.

– On vaarallista, että matalia korkoja on alettu pitää itsestäänselvyyksinä. Koron nousun riski on yhä olemassa, ja kotitalouksien taloudessa pitää olla sen verran joustovaraa, Lepola sanoo.

Nollakorot vaikuttavat myös sijoittajien arkeen.

Forssan seudullakin raha on jäänyt vaeltelemaan ja etsimään paikkaansa, koska sille on vaikea löytää kannattavaa sijoituskohdetta.

Korkomarkkinoilta on turha odottaa kummoisia tuottoja. Samaan aikaan osakkeiden hintoja pidetään jopa pelottavan korkeina, ja jotkut odottavat kuplan puhkeamista.

Forssan seudulla todistettiin kolmisen vuotta sitten sijoitusasuntobuumi, jota matalat korot kiihdyttivät. Nyt buumi on hiipunut, koska asuntojen kannattavuutta sijoituskohteina on alettu kyseenalaistaa. Asuntojen hinnat ovat nousseet kasvukeskuksissa niin korkeiksi, että tuotto jää mitättömäksi. Muuttotappioseuduilla sijoitusasunnon tuotto voi olla hyvä, mutta asunnon arvo saattaa laskea, eikä hyvän vuokralaisen löytäminen ole varmaa.

Koska kannattavista sijoituskohteista on ollut pulaa jo pidemmän aikaa, myyntiin vapautuvat metsäpalstatkin on viety käsistä.

– Taloudessa on tapahtunut sellaisia asioita, joita kukaan ei olisi osannut ennustaa. On mahdollista, että tulevaisuudessa odottaa jälleen jokin yllätys. Sitä en tiedä, miten tuohon yllätykseen pitäisi varautua, Lepola sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic