Lounais-Häme

Ylioppilaskokeet käyntiin äidinkielellä

 

Kevään ylioppilaskokeet käynnistyivät äidinkielen tekstitaidon kokeella. Äidinkielen koe suoritetaan vielä perinteiseen tapaan, mutta syksyllä 2018 sekin suoritetaan sähköisesti. Keväällä 2019 kaikki kokeet ovat sähköisessä muodossa, kun viimeisenä matematiikkakin tulee mukaan.

Sähköiset kokeet aloitettiin valtakunnallisesti viime syksynä. Tuolloin saksa, maantiede ja filosofia suoritettiin sähköisesti. Tänä keväänä mukaan tulevat ranska, yhteiskuntaoppi ja psykologia. Ensimmäisenä sähköisesti suoritetaan 15. maaliskuuta psykologian ja filosofian kokeet.

Forssan yhteislyseon vararehtori Heikki Jokinen kertoo, että portaittaisen muutoksen malli on hyvä ja antaa kouluille hyvää harjoitusta. Kylmiltään oppilaat eivät toki sähköiseen kokeeseen joudu, vaan kurssikokeita harjoitellaan pitkin vuotta.

-Meillä oli viime syksynä kymmenkunta sähköisen kokeen suorittajaa, sen järjestäminen ei ollut iso tehtävä. Keväällä juhlasalissa on noin 40 kokelasta. Lyseolle on hankittu läppäreitä ja toistaiseksi jokaiselle opiskelijalle riittää talon kone, mutta osa käyttää omaansa, Jokinen kertoo.

Syksyllä aloitetut sähköiset kokeet eivät Jokisen mukaan aiheuttaneet valtakunnallisestikaan teknisiä ongelmia. Tekniikan rakentaminen ei ole ihan pikkujuttu, eikä sen purkaminen. Forssassa lyseon liikuntasali on koko kahden sähköisen koeviikon ajan abiturienttien käytössä, mutta isoissa kaupungeissa ongelma on se, että saleja tarvitaan viikonloppuisin urheilukäyttöön.

Henkilökunnan ja oppilaiden näkökulmasta sähköisiin kokeisiin siirtymisestä löytyy Jokisen mukaan monia hyviä puolia. Esimerkiksi kokeen arvosteleminen helpottuu. Kokeet monipuolistuvat, kun rajoitteena ei enää ole kaksi paperiarkkia.

-Viimesyksyinen maantiedon reaalikoe osoitti, että sinne voidaan laittaa vaikka kuinka paljon liikkuvaa kuvaa ja ääntä, osa ihan hämäyksenäkin.

Oppilailta tullut palaute on Jokisen mukaan positiivista, hyvien harjoitusten ansiosta mitään paniikkia sähköisen kokeen suorittamisesta ei ole syntynyt.

-Koe suoritetaan edelleen lähtökohtaisesti samalla tavalla kuin ennenkin, yhdessä tilassa valvovan silmän alla, hän muistuttaa.

Väärinkäytösten mahdollisuudet on Jokisen mukaan estetty hyvin, eikä niitä ainakaan syksyllä esiintynyt. Oppilaat ovat kokeen ajan koulun sisäisessä verkossa, josta ei ole pääsyä esimerkiksi internetiin. Valvojan kone näyttää heti, jos kokelas putoaa verkosta tai muita ongelmia ilmenee. Valvontaa tehdään edelleen perinteiseen tapaan myös oppilaiden keskuuteen jalkautuen.

Yksi äidinkielen tekstitaidon kokeeseen osallistuneista abiturienteista oli forssalainen Konsta Leino. Hän kuvaili kokeen sujuneen kohtalaisesti. Äidinkieli ei kuulu Leinon vahvimpiin aineisiin, joita ovat humanistiset aineet kuten historia.

Leino luovii ylioppilaskirjoitukset läpi tekemättä kokeita sähköisesti. Hän kirjoitti maantieteen viime keväänä viimeisten paperikokeen suorittajien joukossa.

-Pidän enemmän paperikokeista, ne ovat selkeämpiä ja konkreettisempia. Ehkä äidinkieli voisi olla niitä aineita, joissa sähköinen koe toimisi paremmin. Voisi palata helpommin takaisin päin, jos tulee joku hyvä ajatus mieleen, Leino pohti. FL

 

Kevään 2017 koepäivät
10.2. Äidinkielen tekstitaito.13.3. Äidinkielen essee.15.3. Psykologia, filosofia (sähköinen), historia, fysiikka, biologia.17.3. Vieras kieli, pitkä. (Saksa ja ranska sähköinen), englanti, Venäjä, Espanja.20.3. Toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä.22.3. Matematiikka, pitkä ja lyhyt.24.3. Uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi ja maanteide (sähköinen), kemia, terveystieto.27.3. Vieras kieli, lyhyt. (Ranska, saksa sähköinen), englanti, espanja, venäjä, italia, portugali, latina, saame.29.3. Saamen äidinkieli.Kuullun ymmärtäminen13.2. Toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä.14.2. Vieras kieli, lyhyt. Englanti, venäjä, espanja.15.2. Vieras kieli, lyhyt. Espanja, englanti, venäjä, italia.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti