Ylioppilastutkinnon rakenne muuttuu - aineiden vähimmäismäärä kasvamassa yhdellä

Helsinki
15.11.2018, 18:22

Kotimaa

Ylioppilastutkintoa uudistetaan niin, että jatkossa jokaisen opiskelijan on kirjoitettava vähintään viisi ainetta. Nykyisin aineiden vähimmäismäärä on neljä. Hallitus antoi asiasta esityksen eduskunnalle torstaina.
Viiteen kokeeseen on sisällytettävä äidinkielen ja kirjallisuuden koe sekä kolme koetta ryhmästä, johon kuuluvat matematiikan, toisen kotimaisen kielen, vieraan kielen ja reaaliaineen koe.
Kokeisiin tulisi myös oppiainerajat ylittäviä tehtäviä. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan tämä vahvistaa laajaa yleissivistystä.
Uudistuksen myötä tutkinnon voi suorittaa jatkossa myös englanniksi. Englanninkielinen ylioppilastutkinto on mahdollinen, jos opiskelija on suorittanut lukion tai ammatillisen tutkinnon pääosin englanniksi. Opiskelijan on tosin kirjoitettava suomen tai ruotsin koe myös englanninkielisessä tutkinnossa.
– Mahdollisuus suorittaa tutkinto englannin kielellä edistää Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten osaajien näkökulmasta. Joustavampi ylioppilastutkinnon suorittaminen taas vähentää kokelaiden stressiä, Grahn-Laasonen kertoo tiedotteessa.
Ylioppilastutkintolain on määrä tulla voimaan elokuussa yhtä aikaa uuden lukiolain kanssa.
Muutokset koskevat opiskelijoita, jotka aloittava ylioppilastutkinnon suorittamisen keväällä 2022 tai sen jälkeen. Sitä ennen aloittavat kokelaat tekevät tutkinnon nykyisten vaatimusten mukaisesti.

Lukiolaisten mukaan neljän kokeen pitäisi riittää

Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) pitää uudistusta pääpiirteittäin erittäin onnistuneena mutta arvostelee viiden aineen vähimmäismäärää ylioppilaskirjoituksessa. Järjestön mukaan neljän aineen kirjoittamisen pitäisi riittää.
– Ennen kaikkea olen huolissani siitä, millaisen signaalin tämä lähettää jo valmiiksi stressaantuneille lukiolaisille. Nykyisessä rakenteessa pysyminen antaisi paremmat edellytykset huolehtia opiskelijoiden hyvinvoinnista, arvioi SLL:n puheenjohtaja Alvar Euro tiedotteessa.
Järjestön mukaan esitetty muutos vaikuttaisi viidesosaan lukiolaisista, sillä valtaosa kirjoittaa jo nyt vähintään viisi koetta.
– Pitää kuitenkin muistaa ne opiskelijat, jotka kipuilevat jo neljän kokeen kanssa, Euro painottaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic