Lounais-Häme

Ylipaino kaventaa palkkanauhaa – Lihavuus nakertaa myös työllistymistä

Ylipaino tuo lisäsenttejä vyötärölle mutta kaventaa palkkakuittia. Kuva: Seppo Pessinen
Ylipaino tuo lisäsenttejä vyötärölle mutta kaventaa palkkakuittia. Kuva: Seppo Pessinen

Suomalaisen tutkimuksen perusteella ylipainolla on vahva yhteys heikkoon menestykseen työelämässä, kun menestystä mitataan työllisyydellä ja palkkatasolla.  

Tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa, että ylipainoisilla on myös suurempi todennäköisyys saada palkkaa korvaavia tulonsiirtoja. 

Tutkimuksessa havaittiin, että ylipaino johtaa heikompaan työllisyyteen ja ansiotasoon. Tutkimuksen mukaan painoindeksin yhden yksikön nousu johtaisi keskimäärin 6,9 prosenttia muita pienempään palkkaan, 2,1 prosenttia lyhyempään työuraan ja 3,7 prosenttia suurempaan todennäköisyyteen vastaanottaa sosiaalisia tulonsiirtoja. 

Matala palkkataso johtaa usein siihen, että henkilö syö epäterveellisesti runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävää ravintoa. Tämän vuoksi on pyrittävä tunnistamaan ylipainon syy-seurausvaikutus menestykseen työelämässä. 

Tutkimus linkittyi Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoimaan, valtakunnalliseen Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimukseen, joka käynnistyi vuonna 1980.

Aineisto yhdistettiin Tilastokeskuksen kattaviin pitkittäisiin rekisteriaineistoihin, joiden avulla seurattiin henkilön työmarkkina-asemaa ajanjaksolla 1990–2012.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic