Lounais-Häme

Ylityökiellot voivat lyhentää päiväkotien aukioloa ja lakko viedä suosikkijauhelihan kaupasta

Helsinki
02.10.2018, 17:37

Kotimaa

Ammattiyhdistysten kamppailu hallituksen kaavailemia irtisanomissuojan heikennyksiä vastaan saattaa keskiviikkona näkyä sadoissa yrityksissä. Teollisuusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto järjestävät vuorokauden mittaisen poliittisen lakon, joka on rajattu tiettyihin teollisuusalojen yrityksiin tai niiden yksittäisiin toimipisteisiin.
Lisäksi elintarviketyöläisten liiton SEL:n työntekijät aikovat keskiviikkona olla yksipäiväisessä lakossa, jonka piirissä ovat tietyt elintarvikealan suuret yritykset.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n maanantaina lähes kaikilla sopimusaloilla alkanut ylityö- ja vuoronvaihtokielto näkyy kunnissa esimerkiksi päiväkodeissa, ruoka- ja siivouspalveluissa sekä kuljetuspalveluissa ja joukkoliikenteessä.
Palvelualoilla alkaa keskiviikkona lakon lisäksi lähes kaikkia PAMin jäseniä koskeva ylityökielto.

Yhden päivän lakko ei välttämättä näy vielä kaupoissa

Elintarvikealalla SEL:n lakon piirissä on esimerkiksi suuryritysten Atrian, HKScanin ja Saarioisten tuotantoyksiköitä.
Kuluttajille yhden päivän lakko ei välttämättä näy vielä kaupoissa, arvioi työmarkkinajohtaja Mika Lallo Elintarviketeollisuusliitosta.
Esimerkiksi siipikarjateollisuus, meijerit ja leipomot ovat kokonaan lakon ulkopuolella, samoin keskisuuret ja pienet yritykset. Voi siis olla, että kaikkein tutuinta jauhelihapakettia ei kaupan hyllyltä loppuviikolla löydy, mutta vastaava tuote löytyy, Lallo vertaa.
Elintarvikealalla lakkopäivän kustannukset liikkuvat 200 000:n ja 1,3 miljoonan euron välillä, yrityksen koosta ja sen tuotannosta riippuen, Lallo sanoo.

Lastenhoitajista suuri osa on JHL:n jäseniä

Kunnissa ylityö- ja vuoronvaihtokiellot voivat näkyä esimerkiksi päiväkodeissa pieninä aukioloaikojen supistamisina tai ryhmien yhdistämisinä, kertoo neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas Kuntatyönantajista. Jollakin tavalla ammattiliiton järjestölliset toimet todennäköisesti näkyvät kaikissa päiväkodeissa.
Päiväkotien lastenhoitajista suuri osa on JHL:n jäseniä, mutta heitä on myös esimerkiksi ruoka- ja kuljetuspalveluissa. Siksi ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi vaikuttaa esimerkiksi kotihoidossa olevien vanhusten ja päiväkotien ruokatoimituksiin, Nybondas-Kangas arvioi.

Vaikutukset suurten kaupunkien joukkoliikenteeseen pieniä

Helsingin seudun joukkoliikenteessä viimeviikkoiset AKT:n ja nyt päällä olevat JHL:n ylityö- ja vuoronvaihtokiellot ovat toistaiseksi peruneet vain harvoja vuoroja, kertoi Helsingin seudun liikenteen (HSL) joukkoliikenteen osastonjohtaja Tero Anttila tiistaina. HSL tiedottaa vuoropoikkeuksista verkkosivuillaan.
Tampereella joukkoliikenteessä jäi tiistaina ajamatta noin 30 vuoroa, kertoo joukkoliikennejohtaja Mika Periviita. Tampereen julkisen liikenteen vuoroperuutuksista kerrotaan Nysse-sivustolla.
Turun seudulla ylityökiellot eivät toistaiseksi ole näkyneen lainkaan, kertoo joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte. Jos peruutuksia bussivuoroihin tulee, niistä tiedotetaan Föli-sivustolla.

Kemianteollisuus: Tätä ei ymmärretä lainkaan

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi, että keskiviikon työnseisaus aiheuttaisi 50 miljoonan euron kansantuotemenetyksen. Osa tappioista tosin on mahdollista paikata myöhemmin.
Esimerkiksi kemian sektorin yrityksissä nyt ilmoitetut lakot koskisivat jopa 8 000:ta ihmistä ja vahingot tuotannon menetyksinä voivat nousta yli 10 miljoonaan euroon, sanoo Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.
Jäsenyrityksissä ollaan ammattiliittojen toimista ärtyneitä, Hollmén kuvailee.
– Tätä ei ymmärretä lainkaan, että laitetaan viikkokausiksi ylityökielto päälle. Me emme ole neuvotteluissa osapuolena, Hollmén sanoo viitaten ammattiliittojen ja hallituksen erimielisyyteen uudesta, irtisanomista pienissä yrityksissä helpottavasta laista.

https://www.hsl.fi/reitit-ja-aikataulut
http://joukkoliikenne.tampere.fi/etusivu/ylityokiellon-vaikutukset-nysse-liikenteessa.html
https://www.foli.fi/fi
https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/2018/10/01/57348/

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti