Lounais-Häme

Yllätyspaketteja matkailuun: "Rakennamme kokonaisuutta ajatuksella Meidän seutu"

Keijo Koskimies ja Mari Noromies-Wahl pohtivat, miten Forssan seudun matkailutoimijat voisivat tehdä entistä enemmän yhdessä kaikkien eduksi.

Ensi keskiviikkona Forssan teatteritalolla pidettävä Meidän seutu -tilaisuus on tarkoitettu seudun matkailualan yrittäjille ja näiden yhteistyökumppaneiden edustajille.

Tilaisuudessa pohditaan myös yhteisen mahdollisen matkailutoimijoiden kehittämishankkeen tarvetta. Asiaa ovat olleet ideoimassa yritysneuvonnan näkökulmasta MAK Median asiakkuuspäällikkö Keijo Koskimies, ProAgrian palvelupäällikkö Satu Nurmi ja Forssan seudun matkailusihteeri Mari Noromies-Wahl.

– Meillä on ELY-keskuksen kautta olemassa rahaa yritysryhmähankkeisiin. Ne on suunnattu nimenomaan mikroyrityksille, joissa on alle kymmenen ihmistä töissä tai liikevaihto alle kaksi miljoonaa euroa, Noromies-Wahl kertoo.

– Jos pienet yritykset tekevät yritysryhmähankkeita, niin on mahdollista saada rahoitusta niiden tekemiseen. Yritys maksaa itse 25 prosenttia ja ELY-keskus myöntää loput hankerahaa. Käytännössä yhdellä eurolla saa siis neljä euroa.

Idea yritysten ja matkailutoiminnan yhteistyöhankkeista tuli, kun Noromies-Wahl ja Koskimies tekivät yhteistyössä Forssan seudun matkailijan opasta. Yrityksiltä tuli silloin toiveita, että he haluaisivat tehdä jotain konkreettista.

– Hyviä matkailuhankkeita toki on käynnissä maakuntatasolla, mutta selkeästi halutaan jotakin omaa. Tällainen ryhmähanke mahdollistaa juuri erilaista tekemistä keveämmällä byrokratialla. Siinä pystytään toteuttamaan asioita yhdessä, mutta myös yrityskohtaista toimintaa, liittyypä se vaikka tuotteen pilotointiin, tuotteen testaukseen tai oman osaamisalan kartoitukseen.

 

– Olemme rakentamassa kokonaisuutta nyt ajatuksella Meidän seutu, korostamme entisestään yhdessä tekemistä. Se on koko jutun flow, ei se, että joku tekee tuolla jotain ja toinen tuolla toista, Koskimies täsmentää.

– Terävöitämme ja haemme uusia tapoja tehdä juttuja yhdessä. Sen lisäksi meillä on ajatuksena se, että rikkoisimme yhteistyökuvion rajoja.

Hankkeeseen matkailun kanssa voisivat lähteä mukaan myös sellaiset toimijat, jotka kokevat, että heillä on jotain annettavaa. Mökin pöydältä voisi löytyä vaikka paketti paikallisen yrityksen tuotteita lomailemaan saapuville turisteille.

– Muu toimija voi olla vaikka elintarvikepuolen yritys tai maatila, miksei muukin, autokorjaamojakin tarvitaan. Niin saataisiin tehtyä erilaisia ja yllätyksellisiä paketteja yli rajojen.

Koskimies nostaa esiin, että Forssan seudulla ei ole sellaista isoa vetovoimatekijää, kuten esimerkiksi Hämeenlinnassa linna. Elämykset, joita voi tarjota matkailijoille, täytyy hakea toisesta näkökulmasta.

– Nyt yrittäjät voisivat miettiä elämyksiin lisää sisältöä. Emme voi vain päättää, että esimerkiksi saunat ovat nyt tosi kova juttu, vaan tulisi miettiä kokonaisvaltaisia tuotteita, Noromies-Wahl lisää.

Toinen ajatus mahdollisissa yritysryhmähankkeissa on hyvin pitkälti käytännön kautta tekeminen.

– Monesti tehdessä hienoja hankkeita tahtoo olla, että itse pääjuttu jää ylös pilvenhattaroihin. Nyt lähdettäisiin alhaalta päin rakentamaan kivijalkaa ja kiipeämään sieltä ylöspäin, Koskimies lisää.

Meidän seutu -tilaisuus järjestetään Forssan teatteritalolla keskiviikkona 22.8. klo 17.30–21.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic