Lounais-Häme

Yllätysperinnöksi mummula

 

Tässä oli ennen mummula. Lauri ja Lempi Lundénin vanha pirtti. Nyt tässä seisoo pojantyttären katosta lattiaan remontoima avara koti, jossa on rohkea sisustus ja persoonallisia yksityiskohtia.

Mamma ja pappa tuskin enää tunnistaisivat taloa sisältä päin. Melkein kaikki on muuttunut yhdessä vuodessa.

Seiniä on purettu ja uusia tehty. Olohuone ja keittiö ovat vaihtaneet paikkaa, vinttiin on rakennettu moderni kodinhoitohuone saunoineen ja ulkoeteinen on muutettu lämpimäksi.

Silti isovanhemmille on yhä paikka tässä talossa. He ovat vastassa heti, kun astuu ulkoeteisestä sisälle. Suuri mustavalkokuva mammasta ja papasta on asetettu paraatipaikalle.

Minna Lundén ei koskaan kuvitellut, että mummulasta tulisi jonakin päivänä hänen kotinsa. Hän ei myöskään ajatellut tekevänsä eläessään niin suurta remonttia, jonka mummula vaati muuttuakseen nykyaikaiseksi omakotitaloksi.

Siinä kävikin niin, että mummula ikään kuin tuli hänen luokseen.

Oli vuosi 2015, kun Lundénin puhelin soi. Sisko soitti kertoakseen, että Pertti-setä on jättänyt Minnalle perinnön.

Aluksi Lundén luuli siskonsa vitsailevan, mutta kun viimein virallinen tieto testamentista saavutti Lundénin, hänen oli pakko uskoa siihen.

Vuonna 1959 rakennettu, isovanhemmilta sedälle periytynyt vanha talo oli yhtäkkiä hänen omistuksessaan.

-Pienen miettimisen jälkeen päätimme mieheni kanssa, että mehän kunnostamme sen itsemme näköiseksi, Lundén kertoo.

Puoliso suostui hankkeeseen vain, koska talon perustukset olivat erinomaisessa kunnossa. Lattia ei ollut painunut senttiäkään ja seinät olivat suorassa. Jopa lattian purueristeet olivat tismalleen siten, kuin niiden pitää olla.

-Jos talo olisi ollut vempula, remonttiin ei olisi kannattanut ryhtyä. Tämä on kuitenkin tehty niin huolella, että päätimme Minnan sukua kunnioittaen laittaa sen kuntoon, mies Jouni Rantanen kertoo.

Siitä alkoi projekti, jossa mikään muu ei kelvannut kuin täydellisyys. Vaikka pariskunta laittoi talon katosta lattiaan uusiksi, vielä tapettienkin kuviokohdistuksessa he tekivät niin millintarkkaa työtä, että tuskanhiki tuli.

-Miksi tehdä sinne päin, kun voi tehdä kunnolla, Rantanen kysyy.

Talon remontissa onkin mennyt käytännössä kaikki pariskunnan vapaa-aika. He ovat hyödyntäneet paljon myös sukulaisten sekä ammattilaisten apua. Esimerkiksi keittiön ja olohuoneen suunnittelussa he luottivat paljon sisustussuunnittelija Tarja Niemisen näkemyksiin. Saunaa sen sijaan ideoi paikallinen Saunamajor.

-Sanoin, että tehkää meille täydellinen sauna. He tekivät kaikki viimeisen päälle, jopa vedenheittoastia sai omat led-valonsa, Minna Lundén kertoo.

Pariskunta pääsi muuttamaan uuteen kotiin viime toukokuussa, kun 70-luvun mummolatyylistä ei ollut jäljellä enää kuin pari penkkiä. Nyt kodin sisustus on rohkea ja persoonallinen. Juuri sellainen kuin pariskunta itsekin.

-Ei kodin tarvitse olla niin vakava asia, Lundén sanoo.

Vaikka koti on nyt kunnossa, valmiiksi sitä ei asukkaiden mielestä voi vielä kutsua. Remonttia kaipaavat ainakin kellarinrappu ja ulkosauna. Myös piha pitäisi laittaa viimeisenpäälle. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti