Lounais-Häme

Ylös, ulos ja polulle! - Trail run houkuttelee Saaren kansanpuistoon

Kevään juoksukausi saa vauhdikkaan alun, kun Saaren maastoissa juostaan ensi sunnuntaina Salomon Trail Run. Paikallisen NoCanDo Marathon Clubin järjestämään polkujuoksuun odotetaan 100–150:tä osallistujaa.

– Ennakkoilmoittautuneita on nyt 30–40, mutta määrä nousee vielä. Lopullisesti osallistujamäärän ratkaisee päivän keli, kertoo tapahtuman järjestelyistä vastaava Jari Junttila NoCanDosta.

Reilun kahdeksan kilometrin lenkki kulkee samaa kehuttua reittiä kuin viime keväänä. Ensin kierretään Suujärven luontopolku, josta siirrytään uria pitkin Saaren koulun ja Kaukolan kylän suuntaan. Urakan kruunaa nousu Ilvesreitille ja pitkä loppusuora Kaukolan harjua pitkin näkötornille.

Reitti on vaihteleva, mutta ei liian vaativa tavallisellekaan kuntoilijalle. Ellei juokseminen tunnu omalta jutulta, voi matkaan lähteä vaikka kävellen sauvat mukana.

– Korkeuseroja on enemmän kuin tavallisessa polkujuoksukisassa keskimäärin. Matkalta löytyy vastapainoksi kuitenkin pitkiä suoria ja palauttavia alamäkiä. Alamäet ovat lisäksi helppokulkuisia, kertoo Junttila.

Kevät ei ole vielä pitkällä, mutta Trail Runin reitti on jo hyvässä kunnossa.

– Muutamassa kohtaa on märkää, mutta viikon aikana ehtii vielä kuivua paljon. Monesti tilanne on ollut tähän aikaan pahempi, olemme joutuneet joskus kolaamaan väyliä auki.

Saaren tapahtuman kaltaiset polkujuoksut ovat tulleet suosituiksi viime vuosina myös Suomessa. Lajin harrastajamäärät, kuten myös kilpailujenkin määrä, kasvoivat lähes 50 prosentilla viime vuoden aikana.

Suosion uskotaan lisääntyvän jatkossakin. Yhdysvalloissa ja Ruotsissa, joissa polkujuoksua on harrastettu pidempään kuin Suomessa, lajin harrastajamäärät jatkavat yhä kasvuaan.

Suomessa on lajille otolliset olosuhteet, maa on täynnä kutsuvia polkuja kaupunkien puistojen lähipoluista aina kansallispuistojen upeisiin retkeilyreitteihin. Harrastajapotentiaalissa ei pitäisi tulla katto heti vastaan, sillä luonnossa liikkuminen kiinnostaa monia sellaisia kuntoilijoita, jotka eivät halua juosta asfalttiteillä.

Osa harrastajista taas kokee, että pehmeällä alustalla tapahtuva polkujuoksu rasittaa vähemmän jalkoja kuin perinteinen asfalttijuoksu.

NoCanDon järjestämä viides Trail Run starttaa Saaresta pääsiäissunnuntaina kello 12. Toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina on sitten toisen NoCanDon juoksutapahtuman vuoro, silloin kisataan perinteikäs Kaukjärven kierros.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic