Lounais-Häme

Ylös, ulos ja sisälle! (tai kelien suosiessa ulkoilemaankin)

Joulun sanotaan olevan rauhoittumisen aikaa.

Jossain vaiheessa pyhiä tai välipäiviä levotonta nykyihmistä saattaa kuitenkin alkaa tympäistä sohvalla löhöily. Mieli ja kroppakin kaipaavat jotakin tekemistä, ehkä jopa liikuntaa.

Forssan Lehti keräili vinkkejä siitä, miten tylsistynyt lukija voisi itseään piristää. Koko kinkkua ei näillä ohjeilla saa sulateltua, mutta ehkä niillä hankkii virkeän mielen ja vähän pirteämmän olon.

 

Palvelupäällikkö Totti Munck kehottaa käymään Vesihelmessä. Viihdeuimala on aatosta tapaniin kiinni, mutta sen jälkeen taas auki.

-Ehdottomasti kannattaa tulla uimaan ja kuntosalille, se on hyvä yhdistelmä, Munck kehuu.

Kelit ovat viime päiviä olleet kehnot, ja vaihtelevalta näyttää seuraavankin viikon ennuste. Muck muistuttaa, että Vesihelmessä olot ovat vakiot. Kävit sitten polskimasssa altailla tai huhkimassa alakerran salilla.

-Ulkona lenkkeillessä voi näillä säillä liukastua, mutta kuntosalin juoksumatolla askel pitää, Munck muistuttaa.

Munckin mukaan yksi hyvä vaihtoehto on poiketa yleisöluisteluissa jäähalleissa. Niitä on tarjolla muun muassa tapaninpäivänä ja joulun jälkeen välipäivinä keskiviikkona ja perjantaina.

Välipäivät ovat Vesihelmessä perinteisesti vilkasta aikaa, ja tänä vuonna lapsille on kehitelty erikoisohjelmaa. Keskiviikosta lauantaihin muksut voivat temmeltää temppuradalla, lisäksi keskiviikkona ja perjantaina vietetään lasten päivää terapia-altaassa, jonka vesi on laskettu tavallista alemmas ja josta löyty leluja.

 

Hiihtosuunnistuksen maailmanmestari Salla Koskela viettää joulua kotimaisemissa Ypäjällä. Hän ei ehdi joulun aikana hirveästi huippu-urheilijan tahtia hidastaa, sillä kilpailutauko pitää käyttää hyödyksi harjoittelemalla.

Ahkerasti suksilla oleva Koskela suosittaa hiihtämistä muillekin. Kunto nousee ja saa raitista ilmaa.

-Hiihto on erittäin monipuolinen laji, joka vaikuttaa koko kroppaan. Sitä voi myös tehdä rauhalliseen tahtiin, Koskela sanoo.

Sää ei ole alkutalven aikana suosinut hiihtämistä Forssan seudulla, mutta eiköhän niitä aurinkoisia kelejä ole vielä tulossa.

-Totta kai hiihtäminen on parasta pikkupakkasessa, auringon paistaessa ja tyynessä kelissä. Silloin ei tule kylmäkään.

 

Yrittäjä Minna Penttilä Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskuksesta kehottaa ihmisiä kuuntelemaan tuntemuksiaan. Jos väsyttää, voi levätä. Ja jos tekee mieli kuntoilla, kannattaa pitää maltti mukana.

-Nuoret voivat harjoitella niin paljon ja kovaa kuin taju kestää. Meille vanhemmille suosittelen jotain maltillisempaa. Liikkeelle voi lähteä vaikka kehonhallinnasta ja venyttelystä, Penttilä vinkkaa.

Liian raju aloitus saattaa kostautua. Paikat kipeytyvät ja into voi lopahtaa, mikäli liikkuminen menee turhan totiseksi.

-Nämä rajut kuurit on niin nähty! Vähän aikaa tehdään hullun lailla ja helmikuussa koko liikkuminen loppuu.

Penttilän mukaan itselleen kannattaa olla armollinen. Syömisistä ei kannata kantaa murhetta tai huonoa omaa tuntoa.

-Jos ei jaksa olla kotona sisällä, voi käydä hiihtämässä tai muuten ulkoilemassa. Tai ainakin tapaamassa tuttuja. Mennä sinne, missä on muitakin, Penttilä neuvoo. FL

 

Fingerpori

comic