Lounais-Häme

Ympäristökeskus: jätemaksun määrittely painon mukaan tehostaisi kierrätystä

Suomen ympäristökeskus selvitti uudentyyppisen jätemaksun käyttöönoton mahdollisuuksia Suomessa.
Suomessa on käytössä jäteastioiden tyhjennyskertoihin ja astian tilavuuteen perustuva jätemaksujärjestelmä. Kuva: Seppo Pessinen

Suomessa tulisi ottaa nykyistä laajemmin käyttöön lajitteluun kannustavia, jätteiden punnitukseen perustuvia jätemaksuja, ehdottaa Suomen Ympäristökeskus.

Tämä lisäisi kotitalousjätteiden kierrätystä ja vähentäisi jätehuollon ilmastopäästöjä. Suomen ympäristökeskus selvitti uudentyyppisen jätemaksun käyttöönoton mahdollisuuksia Suomessa Lajiteho-hankkeessa.

– Suomessa on ollut käytössä jo pitkään jäteastioiden tyhjennyskertoihin ja astian tilavuuteen perustuva jätemaksujärjestelmä. Muiden maiden kokemusten mukaan se ei kuitenkaan ohjaa yhtä tehokkaasti lajittelemaan kuin jätteen painoon perustuva maksu, Hanna Salmenperä Suomen ympäristökeskuksesta suosittelee.

Painoperusteinen jätemaksu tarkoittaa järjestelmää, jossa jätemaksu määräytyy tuotetun sekajätteen määrän mukaan. Jos jätteitä on lajiteltu paljon kierrätykseen, sekajätemäärä ja jätemaksukin pienenee.

Alueellisesti kattava painoperusteinen jätemaksu on mahdollista toteuttaa kuntien järjestämässä jätehuollossa.

Jätteiden punnitus ei kuitenkaan automaattisesti kannusta kierrättämään. Painoperusteiset jätemaksut tulisikin Ympäristökeskuksen mukaan yhdistää lajitteluun kannustavaan jätetaksaan, jotta lajittelun ja kierrätyksen määrä nousisi. Myös asukkaiden neuvontaa ja lajittelua tukevia palveluja pitää samalla tehostaa.

Hankkeessa selvitettiin kunnallisten ja yksityisten jätehuoltolaitosten näkemyksiä painoperusteisesta järjestelmästä.

Puolet vastanneista jätehuoltolaitoksista arveli, että nostettavien jätteenkeräysastioiden punnituksesta tulee osa normaalia toimintaa lähivuosina. Pienten jäteastioiden punnituksen yleistyminen sen sijaan epäilytti enemmän.

Esimerkiksi Ruotsissa on monissa kunnissa käytössä painoon perustuva jätemaksu. Jätehuoltolaitokset pitävät yhtenä punnitusten hyötynä niistä saatavia jätekertymätietoja, joiden avulla voidaan tehostaa keräyslogistiikkaa.

Punnitukseen perustuvia jätemaksuja on Suomessa jo osin käytössä muissa kuin asuinkiinteistöissä, esimerkiksi kauppakeskuksissa.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic