Lounais-Häme Forssan seutu

Ympärivuorokautisen lääkäripäivystyksen sopimus allekirjoitettiin – Hykyn saama hintalappu kasvoi hurjasti

Viime vuonna Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä maksoi Terveystalolle lääkäripäivystyksestä 1,0 miljoonaa euroa. Tänä vuonna hinta on 1,8 miljoonaa.
Yöpäivystys säilyy Forssan sairaalassa, mutta kaikkiaan lääkäripäivystyksen hinta tulee nousemaan rajusti. Kuva: Lassi Puhtimäki
Yöpäivystys säilyy Forssan sairaalassa, mutta kaikkiaan lääkäripäivystyksen hinta tulee nousemaan rajusti. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä ja Terveystalo Julkiset Palvelut oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen lääkäripäivystyksen järjestämisestä.

Sopimuksesta käy ilmi, että hykyn Terveystalolle maksama summa lähes tuplaantuu viime vuodesta, jolloin FSHKY maksoi ympärivuorokautisesta lääkäripäivystyksestä noin miljoona euroa. Tämän vuoden osalta sopimuksen hinta tulee olemaan 1,8 miljoonaa euroa.

– Tämä hinta sisältää vain lääkärivuokran. Sen päälle tulee kustannuksia muun muassa omien hoitajien palkoista, vartioinnista ja materiaaleista. Hoitohenkilökunnan palkkakustannukset ovat noin 800 000 euroa vuodessa ja lääkkeisiin sekä hoitotarvikkeisiin kuluu noin 170 000 vuodessa, kertoo yhtymäjohtaja Katariina Korhonen.

Optiovuosien hinta ei nouse

Viime vuoden loppupuolella Terveystalo esitti noin puolen miljoonan euron hinnankorotusta, minkä seurauksena vuosikustannus olisi ollut 1,5 miljoonaa euroa. Hykyn yhtymähallitus ei tähän suostunut, vaan kilpailutti sopimuksen. Forssan Lehden tietojen mukaan muutama hallituksen jäsen nosti esiin epäilyn, että kilpailuttaminen voisi jopa nostaa sopimuksen hintaa, kuten nyt kävi. Päätös kilpailuttamisesta tehtiin kuitenkin hallituksen yksimielisellä päätöksellä.

Kilpailutuksen ollessa käynnissä hyky osti palvelun Terveystalolta vuoden 2020 kolmen ensimmäisen kuukauden ajaksi. Uusi sopimus tulee siis voimaan 1. huhtikuuta alkaen. Vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden osalta hyky maksoi Terveystalolle lääkäripalveluista 1,5 miljoonan euron vuosimaksun mukaan lasketun korvauksen.

Hykyn ja Terveystalon välinen sopimus kattaa tämän ja ensi vuoden sekä option vuosille 2022 ja 2023. FSHKY saa järjestää lääkäripäivystystä sosiaali- ja terveysministeriön myöntämällä poikkeusluvalla vuoden 2022 loppuun asti. Mikäli sopimusta jatketaan tuon jälkeenkin, uutta poikkeuslupaa on anottava ministeriöstä.

– Optiovuosilta hintaan on tulossa pieniä indeksikorotuksia, mutta käytännössä niiltäkin vuosilta hinta hykylle on 1,8 miljoonaa euroa, Korhonen kertoo.

Hykynkin budjetti pettää?

Yhtymähallituksen jäsenistä Jouko Haonperä (kok.) näkee, että terveysyhtiöt haistoivat tilanteen ja käyttivät sitä hyväkseen. Haonperä ei näe, että yöpäivystyksen säilyttämisen puolesta järjestetyllä mielenosoituksella tai adressilla olisi ollut vaikutusta terveysyhtiöiden hinnoitteluun.

– Kallis ratkaisu tämä joka tapauksessa oli, Haonperä sanoo.

Myös Ilkka Joenpalo (sd.) näkee, että kyse on markkinatalouden mekanismeista.

Joenpalo ei usko, että hyvinvointikuntayhtymän budjetti tulee tämän vuoden osalta pitämään.

– Se ei tule koronaviruksen aiheuttaman tilanteen johdosta pitämään, kuten ei minkään muunkaan julkisen hallinnon, Joenpalo näkee. FL

Lue myös: Sairaanhoitopiirin johtaja laski, mitä yöpäivystyksen lakkautus maksaisi Forssan seudun kunnille

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic