Lounais-Häme

Yöllistä kotihoitoa lisätään

 

Vieras nainen tuli yöllä Aila Turkin asuntoon ja herätti tämän. Nainen kysyi, pitääkö Turkin päästä käymään vessassa.

Turkki tiesi heti, että vierailulle tullut nainen oli kotihoidon yöhoitaja. Häiriö ei haitannut, sillä se loi turvallisuudentunnetta.

Kaikki Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vanhukset eivät ole yhtä onnekkaita kuin Turkki. Kaikille halukkaille ei ole tähän mennessä voitu tarjota yöhoitoa kotiin.

Kuntayhtymän alueella työskentelee tällä hetkellä joka yö kaksi yöhoitajaa, joista toinen Forssassa ja toinen Ypäjällä. Käytännössä myös osa kotihoidon päivävuorolaisista on tehnyt tarvittaessa yövuoroa koko kuntayhtymän alueella.

Ikäihmisten hoidon tarve lisääntyy jatkuvasti ja hoidettavat ovat aiempaa huonommassa kunnossa. Kotihoidon asiakkaista yhä useampi tarvitsee hoitoa myös yöllä. Satunnainen yökeikkojen tekeminen ei enää riitä, vaan yöhoidon säännöllisiin vuoroihin tarvitaan lisää käsiä.

Yhtymähallitus on päättänyt perustaa kolmannen yöhoitajan vakanssin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alueelle 1. syyskuuta alkaen. Se tarkoittaa, että jokaiseen yöhön saadaan kolmas yöhoitaja. Käytännössä tällainen järjestelmä vaatii kahden lisävakanssin perustamista, mutta toinen irrotetaan muista kotihoidon tehtävistä.

Aila Turkin mielestä yöhoidon kehittäminen on tarpeellista. Hän tunsi itse voimakasta turvattomuutta palattuaan kotiin laitoskäynniltä. Oli tärkeää, että joku kävi yölläkin katsomassa. Toisinaan Turkin oma poika nukkui yön äidin luona.

Kotihoidon yövuoron resurssien lisääminen omalta osaltaan hillitsee Forssan seudun vanhustenhoidon kasvavia kustannuksia, koska kotona asuvien ikäihmisten siirtymistä laitoksiin voidaan pitkittää. Myös osa tällä hetkellä ympärivuorokautisessa hoidossa asuvista vanhuksista voinee palata kotiin, kun yöhoito saadaan taattua.

Esimerkiksi Tammelan hoitokodeissa on tällä hetkellä noin viisi ikäihmistä, jotka voidaan siirtää kotihoidon piiriin, kun yöhoidosta saadaan säännöllistä. Nämä henkilöt vapauttavat laitospaikkoja niitä aidosti tarvitseville. Säännöllisen yöhoidon aloittaminen on siis etu myös kaikista huonokuntoisimmille.

Mitä kauemmin vanhukset voivat asua kotonaan, sitä taloudellisempaa vanhustenhoito on kunnille. Kotihoidon päiväkustannukset ovat selvästi matalammat kuin laitospaikan päiväkustannukset.

Säästö ei ole ainoa syy yöhoidon kehittämiselle. Kuntayhtymän alueen ikäihmiset ovat olleet jo pitkään eriarvoisessa asemassa hoidon suhteen. Samaan aikaan kun Forssassa ikäihmisille pyritään tarjoamaan yöhoitoa, Tammelassa moni yhtä huonossa kunnossa oleva joutuu olemaan yksin koko yön.

-Olemme tulleet siihen pisteeseen, että kolmannen yöhoitajan palkkaaminen on kustannustehokasta. Yöhoito ei varmasti käy tyhjäkäynnillä, vanhuspalvelujen palvelualueen johtaja Annukka Kuismin sanoo.

Hän lisää, että kotihoidon kehittäminen olisi myös vanhusten oman tahdon kuulemista, eikä siksi vain rahalla perusteltava päätös.

Kuntayhtymässä on jo pitkään tiedetty, että yöhoitajia tarvitaan jossain vaiheessa lisää. Myös asiakkaat ovat toivoneet yöhoitoa. Sopivaa ajankohtaa uuden vakanssin perustamiselle on kuitenkin jääty odottamaan. Kuismin esitti yhtymähallitukselle kolmannen yöhoitajan vakanssin perustamista nyt, kun sitä aidosti tarvitaan.

Kotihoidon tavoitteena on, että uusi yöhoitaja voisi aloittaa työssään syyskuussa ja samalla yöhoitoa tarjottaisiin tasapuolisesti kaikissa kuntayhtymän kunnissa.

– Kotihoito ei ole tarvinnut lisäresursseja varsinaisen kotihoidon toteuttamiseen koko kuntayhtymän olemassaolon aikana. Näen, että nyt lisäresurssit tulevat aidosti tarpeeseen, Kuismin sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti