Lounais-Häme

Yön poikkeuksellinen lämpöpiikki kipusi yli yhdeksän asteen muttei rikkonut ennätystä

Syynä poikkeuksellisen lämpimälle säälle on läntisen virtauksen voimistuminen, mikä toi mukanaan lämpimän föhn-tuulen. Arkistokuva

Maan etelä-, länsi ja keskiosissa lämpötilat nousivat puolen yön jälkeen poikkeuksellisen lämpimiksi keskimääräiseen tammikuuhun nähden, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Yön ylin lukema mitattiin Pohjanmaan Kruunupyyssä, jossa mitattiin puolita öin 9,1 astetta. Lämpötila ei kuitenkaan noussut mittausaseman ennätyslukemiin. Vuoden 1971 tammikuussa Kruunupyyssä mitattiin 9,5 astetta.

Esimerkiksi Ähtärissä Etelä-Pohjanmaalla lämpötila nousi 8,2 asteeseen aamuyöllä. Vaasan lentoasemalla mitattiin 7,4 astetta.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Iiris Viljamaan mukaan nyt mitattujen lämpötilojen toistuvuus on noin 30 vuoden luokkaa.

Syynä poikkeuksellisen lämpimälle säälle on läntisen virtauksen voimistuminen, mikä toi mukanaan lämpimän föhn-tuulen. Lisäksi Suomen yllä on ollut lämmin ilmamassa.


Tiistain aikana sää viilenee yöstä. Päivällä maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat vaihtelevat yhden ja viiden asteen välillä. Odotettavissa on myös kohtalaista tai navakkaa tuulta, Ilmatieteen laitos kertoo sivuillaan.

Utsjoella noin 30 asteen pudotus

Hurja lämpötilan muutos nähtiin Utsjoella, jossa mitattiin viikonloppuna yli 30 miinusasteen pakkaslukemia. Maanantain ja tiistain välisenä yönä lämpötilat Utsjoella liikkuivat kuitenkin nollan molemmin puolin.

Maanantain aikana maan pohjoisosiin on odotettavissa pilvistä ja pilvistyvää säätä.

Lämpötilat liikkuvat vuorokauden mittaan nollan molemmin puolin. Luvassa on myös kohtalaista tai navakkaa, puuskaista tuulta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic